Jak nie zwiedzacie po drodze Postojnej , Predjamy, Vintgaru, Bledu, Bohinji - szybciej przez Zagreb, na Rijekę.
Autostrada Maribor - Lubljana - tłok, korki. "6" od Postojnej do Rupy - jazda w tempie ślimaka.
ruwado napisał(a):Jak nie zwiedzacie po drodze Postojnej , Predjamy, Vintgaru, Bledu, Bohinji - szybciej przez Zagreb, na Rijekę.
Autostrada Maribor - Lubljana - tłok, korki. "6" od Postojnej do Rupy - jazda w tempie ślimaka.
mietas69 napisał(a):witam dobrze mówisz jechałem w tamtym roku przez maribor na rupę do rabac zero problemów
monty24 napisał(a):Jadę w lipcu do Premantury. Planuje jechać tak jak kiedyś do Rabaca, czyli Wrocław - Boboszów - Austria - Słowenia i na Buzet. I tutaj się zastanawiam czy lecieć na węzeł Lupoglav i lecieć na Pulę, czy spokojnie dalej pojechać na Stepcici / Labin? Co byście doradzili. Będę wyjeżdżał w piątek 17 lipca około 21szej i chce "łyknąć" trasę "na raz" ale jadąc spokojnie i bez zbędnego pośpiechu.
Pytanie też o winiety - dotąd zawsze czy jechałem do Chorwacji czy do Italii to zamawiałem wcześniej przez Tolltickets. W obecnej sytuacji nie chcę kupować wcześniej tylko po drodze. O ile w Czechach i Austrii można kupić bezpośrednio przy lub na granicy, to nie wiem jak to wygląda w Słowenii w okolicy przejścia w Spielfeld.
ruwado napisał(a):Ja akurat jechałem dwa razy (2014 i 2019) i mam inne doświadczenia:
- Maribor Lubljana tłok - dość duży ruch i dużo spowolnień
- a lokalna od Postojnej do Rupy to dla mnie masakra (oczywiście chodzi o tempo jazdy, bo droga bardzo malownicza i fajna).
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi