Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Morze Śródziemne na gigancie - czerwiec 2018

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 27.02.2019 11:14

beatabm napisał(a):

Taką gomułeczkę sera kroili na pół, obie części kładli na parapecie w domu i czekali.

Po serze spacerowały sobie muszki, składały jajeczka.

A potem – z tych jajeczek wykluwały się białe robaczki.

Wtedy to składano te dwie części sera robaczkami do środka i ....... smacznego!!!!!

Okropność jakaś 8O 8O
Ale z drugiej strony jest dużo białka w tym serku :mrgreen:

Beatka , jak zwykle pięknie się prezentujesz ( nawiązuję do poprzedniego odcinka) :D
Ciekawa jestem czym jeszcze nas zaskoczysz :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.02.2019 13:06

marze_na napisał(a):
beatabm napisał(a):A wiecie co jest tradycyjnym przysmakiem Saryńczyków i dlaczego???

Ten ser nazywa się casu marzu :D .
To pecorino wzbogacone o larwy muchówki piophila casei, zwanej muchą serową. Ciekawy artykuł o tym serze na tym blogu.

Pewnie mało kto o tym wie - i 125 000 zł przepadło

Jednak chyba wolę sardynki ... i 75 000 :smo:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 27.02.2019 15:26

beatabm napisał(a):Bez cycania oczywiście że nie ma plywania :D cyc był do obiadu i do kolacji. I w międzyczasie oczywiście też :mrgreen:

No to dobrze, bo już myślałam, że bez cyca...
beatabm napisał(a):
Po serze spacerowały sobie muszki, składały jajeczka.
A potem – z tych jajeczek wykluwały się białe robaczki.
Wtedy to składano te dwie części sera robaczkami do środka i ....... smacznego!!!!!

O rety! Fuj! W życiu bym tego przysmaku nie spróbowała, mimo że jakaś wybredna nie jestem w próbowaniu nowych smaków...
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 27.02.2019 16:01

Melduję powrót po feriach. Wieczorem zacznę nadrabiać zaległości. Zauważyłam jakieś pyszności - chętnie im się bliżej przyjrzę :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 20:02

marze_na napisał(a):
beatabm napisał(a):A wiecie co jest tradycyjnym przysmakiem Saryńczyków i dlaczego???

Ten ser nazywa się casu marzu :D .
To pecorino wzbogacone o larwy muchówki piophila casei, zwanej muchą serową. Ciekawy artykuł o tym serze na tym blogu.

Przeczytałam cały artykuł. Ciekawy, bardzo nawet, ale wiesz...moje zmysły, zbyt duży hard core :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 20:02

piekara114 napisał(a): To chyba znowu trafiłam :mrgreen: :papa:

Zaczynam sie zastanawiać czy Ty nie zabunkrowałaś sie gdzieś na tej Coscie z nami??? 8O 8O :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 20:03

gusia-s napisał(a):
beatabm napisał(a): ... A wiecie co jest tradycyjnym przysmakiem Saryńczyków i dlaczego???...
A ja myślałam, że sardynki :mrgreen: :mrgreen:

Sardynki łowione na larwy muszki :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 20:04

travel napisał(a):
Okropność jakaś 8O 8O
Ale z drugiej strony jest dużo białka w tym serku :mrgreen:

Beatka , jak zwykle pięknie się prezentujesz ( nawiązuję do poprzedniego odcinka) :D
Ciekawa jestem czym jeszcze nas zaskoczysz :papa:

Całkowicie się zgadzam - fuj, paskudztwo!!!!! Słabo mi na samą myśl 8O
Hmmm... czy ja jeszcze czymś zaskoczę? Nie mam pojęcia :oops:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 20:06

"agata26061"]
No to dobrze, bo już myślałam, że bez cyca...

Nie zartuj, nie da rady :mrgreen:

O rety! Fuj! W życiu bym tego przysmaku nie spróbowała, mimo że jakaś wybredna nie jestem w próbowaniu nowych smaków...

Masakra, prawda? Na tym wyjeździe próbowałam wszystkiego oprócz...robaków :roll: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 20:07

Katerina napisał(a):Melduję powrót po feriach. Wieczorem zacznę nadrabiać zaległości. Zauważyłam jakieś pyszności - chętnie im się bliżej przyjrzę :D

Witam po wolnym :smo:

Pyszności powiadasz???? No nie wiem :roll: :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.02.2019 21:02

beatabm napisał(a):
Katerina napisał(a):Melduję powrót po feriach. Wieczorem zacznę nadrabiać zaległości. Zauważyłam jakieś pyszności - chętnie im się bliżej przyjrzę :D

Witam po wolnym :smo:

Pyszności powiadasz???? No nie wiem :roll: :mrgreen:

Pyszności , pyszności , przecież my to wszystko smakujemy wzrokiem :smo:
:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.02.2019 21:24

piotrf napisał(a):

Pozdrawiam
Piotr

Serek z wkładką też?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 27.02.2019 22:17

beatabm napisał(a):
piotrf napisał(a):

Pozdrawiam
Piotr

Serek z wkładką też?? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Oj tam, nieważne, czy powolnie gotowana noga Księznej :wink: , czy robaczki w serze... :roll: Ważne, żeby smakowało.
To tak jak z tą kawą..

Dotychczas najdroższą kawą świata była Kopi Luwak - kawa produkowana z ziaren przetrawionych przez cywety (niewielkie ssaki z rodziny łaszowatych). Dzięki temu, że ziarna Kopi Luwak przechodzą przez układ trawienny ssaka pozbywają się celulozowej osłonki i goryczki.
Teraz podobno najdroższa kawa, to ta trawiona przez słonia :lool:

Ja też na deser wybrałabym deskę serów 8) Słodyczy nie lubię :roll:

Sardynia to miejsce , które najbardziej mnie ciekawi pośród tych na trasie giganta...Mieszkanie w grotach w latach 80 - tych?? 8O To jak w Dolu na Braču 8O
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.02.2019 01:09

Katerina napisał(a):Oj tam, nieważne, czy powolnie gotowana noga Księznej :wink: , czy robaczki w serze... :roll: Ważne, żeby smakowało.
To tak jak z tą kawą..

Dotychczas najdroższą kawą świata była Kopi Luwak - kawa produkowana z ziaren przetrawionych przez cywety (niewielkie ssaki z rodziny łaszowatych). Dzięki temu, że ziarna Kopi Luwak przechodzą przez układ trawienny ssaka pozbywają się celulozowej osłonki i goryczki.

Kasiu , próbowałem tzw. innych potraw :wink: kuchni kilku krajów egzotycznych , ale jedzenie które samodzielnie próbuje opuścić talerz , czy też takie , które było już trawione nigdy mnie jakoś nie pociągało :oczko_usmiech:
Są jednak potrawy , których smak pamiętam i już się za nimi stęskniłem : Sarmale , Mititei z Mamałygą , bardzo mi smakowały , dlatego zapewne "wołają mnie" i zmuszają do odwiedzenia Rumunii :mrgreen:
A do maja jeszcze tak daleko . . .
Jeżeli lubisz sery , to Twoje serce skradnie Papanasi , będące deserem , który z powodzeniem wpasowałby się w tradycję tłustego czwartku :D :papa:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 28.02.2019 09:26

Katerina napisał(a):
Oj tam, nieważne, czy powolnie gotowana noga Księznej :wink: , czy robaczki w serze... :roll: Ważne, żeby smakowało.
To tak jak z tą kawą..

Ja też na deser wybrałabym deskę serów 8) Słodyczy nie lubię :roll:

Sardynia to miejsce , które najbardziej mnie ciekawi pośród tych na trasie giganta...Mieszkanie w grotach w latach 80 - tych?? 8O To jak w Dolu na Braču 8O

Również byłam niezwykle ciekawa Sardynii i muszę stwierdzić ze mnie nie zawiodła :hearts: .

Co do jedzenia - z nim często jak i z ludźmi - na zewnątrz piękne, elegancko podane i kuszące zmysły a wewnątrz - bez smaku, sztuczne, słabe. Szkoda :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Morze Śródziemne na gigancie - czerwiec 2018 - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone