Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na dziko???

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cvique
Globtroter
na dziko???

Nieprzeczytany postnapisał(a) cvique » 05.07.2005 11:35

szukam informacji na temat chorwackich regulacji prawnych w zakresie rozbijania namiotu na dziko. czy jest to dozwolone, karane? ew. jakie są konsekwencje? myślałem o rozbiciu sie gdzies po drodze na wyspie hvar. nie bylem a szlyszalem ze duzo malowniczych zatoczek. bylby fajny klimat na jedna noc.
dzieki za pomoc
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 05.07.2005 13:19

Nie znam regulacji prawnych w tym przedmiocie.
Niemniej jeśli można coś zasugerwoać, to polecam poprostu przenocowanie na plaży w śpiworku - jeśli ma to byc jedna noc ... Ciepło będzie napewno, przyjemnie też.
Rozbicie namiotu w HR na dziko jest w moim odczuciu dość problematyczne z uwagi na ukształtowanie terenu.
W ubiegłym roku widziałam młodych Niemców, którzy podróżowali w ten sposób. Mieli śpiworki i hamaki ....
cvique
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cvique » 06.07.2005 05:20

dzieki. masz racje z niepotrzenbym rozbijaniem namiotu. a tak z ciekawosci: na wyspie hvar sa miejsca gdzie mozna dojechac samochodem blisko morza? czy raczej wszedzie wysoki klif?
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.07.2005 08:43

Wyspa Hvar jest wyspą gdzie nie znajdziesz zbyt wielu plaż. Ale te które są sa naprawdę ciekawe.
Myślę, że jeśli zabierzesz się za szukanie to warto to uczynić od Sucuraju do Jelsy. ten rejon jest najmniej zagospodarowany. Po drodze widać sporo dróg ( również żwirowych), które prowadzą .... no własnie, tego nie wie nikt prócz tubylców. Ale myślę, że własnie tam można znaleźć coś ciekawego.

Ja może powiem o czymś co już sprawdziłam.
W moim przekonaniu najciekawsze i najspokojniesze plaże są po stronie południowej Hvaru. Znam jedną niezagospodarowaną ale niestety droga wymaga wysiłku. Za miejscowością Sv. Nedjela w stronę Hvaru ( patrząc na mapie), po połgodzinnym spacerku dojdziesz do nieuczęszczanej, pięknej plaży.
Wydaje mi się jednak, że z uwagi na znaczny deficyt plaż na Hvarze może być problem ze znalezieniem czegoś pustego. Myślę, jednak, ze jeśli rozłożysz się gdzieś ze śpiworem to nikogo to nie zdziwi :D
cvique
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cvique » 06.07.2005 10:59

dzieki. zbadam miejscowke. jak cos ciekawego znajde na proponowanym odcinku to dam znac (pod koniec sierpnia)
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 06.07.2005 11:12

:D Miłego wyjazdu.
Hvar napewno Ci się spodoba.

Powrót do Kempingi