Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na dowód

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 15.05.2008 19:47

Ale Artur, to jest ta sama strona którą cytowałeś poprzednio...
Zastanówmy się - pomijając praktykę, czyli to że wiele razy przekraczałem granicę mając na pokładzie nie swoje dziecko - to ta informacja nie trzyma się kupy:
1. "Zaświadczenie można załatwić u każdego notariusza..." - i co, pokażę na granicy słoweńsko - chorwackiej zaświadczenie od notariusza napisane w języku polskim. Napewno pogranicznik zrozumie co tam napisano:). Myslę że wyjmując taki dokument na granicy wzbudziłbym dużą podejrzliwość strażników granicznych...
2. "Jeżeli dziecko chce wyjechać na zagraniczne wakacje pod opieką osoby trzeciej, która nie jest prawnym opiekunem..." - problem w tym, że strażnik graniczny nie ma ŻADNEJ możliwości sprawdzenia czy jestem prawnym opiekunem tego dziecka, czy też nie.
3. "Wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców..." - czyli jak dziecko jest półsierotą to nici z wyjazdu. Przecież tu piszą o OBOJGU rodziców. Może jest też potrzebny notarialnie poświadczony akt zgonu jednego z rodziców?
4. Trzymając się tego co tu napisali to strach być opiekunem kolonii zagranicznych. Trzeba by mieć ze sobą poświadczone notarialnie zgody dla wszystkich uczestników wyjazdu.
5. Zastanawiam się też czemu wogóle miał by służyć wymóg posiadania takiej zgody. Zapobieganiu porwaniom? Ktoś musiałby porwać dziecko razem z paszportem... Że paszport można sfałszować? Można, zaświadczenie od notariusza tym bardziej można.
Reasumując - myślę że informacje umieszczone na tej stronie są wyssane z palca...
Pozdrawiam :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2008 19:53

Informacja zamieszczona na tej stronie, o której mówisz pochodzi z polskiego MSZ
http://www.msz.gov.pl/index.php?document=17191
tyle, że jest to chyba tak samo martwy przepis jak egzekwowanie przez chorwackie słuzby graniczne kwitków meldunkowych przy wyjeździe.

Najlepiej nie zawracac sobie głowy takimi sprawami tylko jechać przed siebie :wink:
Na całe szczęście nie mamy wiedzy o wszytkich bzdurnych przepisach na tym świecie bo by sie człowiek z domu nie wybrał :lol:
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 15.05.2008 19:58

Hm... Więc to jest pomysł Chorwatów??? Zupełnie bez sensu. Ponawiam pytanie - skąd będą wiedzieli że to nie moje dziecko? I jak to, jeśli dziecko podróżuje samolotem to nie musi mieć zaświadczeń, a jak i nnym środkiem transportu to musi? Dlaczego???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2008 20:00

A na serio jest sens prowadzic jałową rozmowę w stylu "jak mi sprawdzą", "jak mi udowodnią" itp. :?: :?: :?:
W RP żyjesz na codzień w oparach prawnych absurdów i co walczysz z nimi ? da Ci to coś ?
Planuj wyjazd i ciesz się nim, szkoda czasu na pierdoły :wink:
Pozdrav :papa:
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 15.05.2008 20:15

Spoko, jadę i to bez cudzego dziecka, więc póki co problem mnie nie dotyczy :wink:
Ale myślę, że po przeczytaniu tego cytatu wiele osób niepotrzebnie się zaniepokoiło. Tak więc przyłączam się do Twojego apelu: Nie przejmujcie się bzdurami :D :D
Pozdrawiam!
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 31.05.2008 18:28

FUX napisał(a):Poczytaj tematy om podobnej treści. Tyle co, sie dyskusja przetoczyła.
Bierz paszport i nie będzie problemów. Z dowodem może być.
TYLE.
:wink:

Pozwoliłem sobie zacytować.
Wróciłem dziś z Chorwacji. Byłem Od 18-29 maja. Byliśmy w czwórkę, wszyscy posiadamy paszporty. Aby uciąć wszelkie spekulacje na temat dowodów osobistych pozwoliłem sobie na eksperyment. Wszystkie granice, również tą z BiH przekraczaliśmy na te dokumenty, także do Mostaru. Żadnego problemu, dwukrotnie byliśmy poproszeni o pokazanie dodatkowo zielonej karty i przy opuszczeniu UE sprawdzali papiery auta, nawet za to przepraszali, tłumacząc się strefą szengen. Szerokiej drogi dla Wszystkich i spkoju ducha dla nie pewnych! :lol:
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 06.06.2008 19:44

Jurek to znaczy, że na dowód podróż czechy austria słowenia cro tam i back bez problemu?
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 12.06.2008 22:46

Jurek napisał(a): Wszystkie granice, również tą z BiH przekraczaliśmy na te dokumenty, :lol:

Na "te" znaczy jakie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2008 07:36

AdamBo napisał(a):
Jurek napisał(a): Wszystkie granice, również tą z BiH przekraczaliśmy na te dokumenty, :lol:

Na "te" znaczy jakie?

Przeczytaj jeszcze raz - przecież pisze, że na D.O.

"....Aby uciąć wszelkie spekulacje na temat dowodów osobistych pozwoliłem sobie na eksperyment. Wszystkie granice, również tą z BiH przekraczaliśmy na te dokumenty, także do Mostaru....."
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 13.06.2008 10:13

Masz rację Piotrek_B , za szybko przeczytałem :oops: :D
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 03.03.2009 01:24

Puszcza41 napisał(a):(...)
3. "Wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców..." - czyli jak dziecko jest półsierotą to nici z wyjazdu. Przecież tu piszą o OBOJGU rodziców. Może jest też potrzebny notarialnie poświadczony akt zgonu jednego z rodziców?
(...)

Jeżeli rodzice się rozwiedli bądź ktoś umarł (niedajBoże) a dzieci już mają wyrobione paszporty, u notariusza na takie oświadczenie wystarczy jeden rodzic i jego podpis o ile jest to wyjazd w określonym terminie i na wakacje.

PONADTO!!!

W odpowiedzi z ambasady czytamy (dosłownie):

(...) Dane ktore musi zawierac zgoda zgodnie z art. 25. w/w Regulaminu są:
dane osobowe opiekuna prawnego, dane osobowe osoby małoletniej, cel podróży i okres pobytu w Republice Chorwacji, okres ważności zgody, podpis opiekuna
Z poważaniem,
Ivo Draganjac, Wydział Konsularny Ambasady Republiki Chorwacji w Warszawie

(opiekun prawny-osoba u której mieszkają dzieci
)
Czyli notarialny akt zgonu twojego rodzica jest niepotrzebny
:evil:
osito1963
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) osito1963 » 03.03.2009 06:41

Puszcza41 napisał(a):hm, to wypowiedź jakiegoś anonimowego internauty. Nie sądzę by była wiarygodna - praktyka i zdrowy rozsądek podpowiadają że potrzebny jest tylko paszport. Zaświadczenie od notariusza? W jakim języku?? Nie... To absurd...

Precież w odpowiednim wątku jest cytowane oficjalne stanowisko ambasady Chorwackiej. Wystarczy poszukać.
Ja w zeszłym roku miałem dla kolezanki córki zgodę jej rodziców poświadczoną notarialnie i przetłumaczoną przez przysięgłego tłumacz na angielski. Nikt nawet o to nie zapytał, ale mając taką zgodę jechaliśmy spokojnie. Zawsze kiedyś może któryś z pograniczników zapytać o to. Jest dużo czasu do wakacji, spokojnie można to załatwić i po sprawie :)
Pozdrawiam
Artur
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone