napisał(a) niezawodny » 25.04.2008 10:33
Haweł napisał(a):Do HR wolno na dowod,ale...w razie kolizji,wypadku samochodowego,bez paszportu zaczynaja sie schody...Tak ktos napisal na tym forum,ze jak mial kolizje,to policjant chcial tylko paszport...Nie wiem czy jest sens ciagnac ten temat,inny kraj-paszport.
I cały czas co po niektórzy popełniają ten sam błąd; "że jak będą kłopoty to tylko paszport jest dobry a dowód nie wystarczy". Bzdura, bzdura, bzdura...
A wyjaśnienie jest bardzo proste; Kolega Piotrek B przytoczył obowiązujące w Chorwacji
prawo.
Skoro wolno wjechać do tego kraju na podstawie dowodu osobistego to tym bardziej można tym dokumentem załatawić na miejscu WSZYSTKIE SPRAWY - a już szczególnie zdarzenia nagłe typu wypadek. Bo w myśl przytoczonego prawa HR dla chorwackiego urzędnika (jakiegokolwiek) paszport = dowód. Inaczej takie prawo nie miałoby żadnego sensu - bo na logikę po co kogoś wpuszczać na dowód skoro niczego tym dowodem w kraju nie załatwi i miałby mieć problemy? Dlatego zastanówcie się ludzie nad bzdurami, które tu wypisujecie.
Ja do HR paszportu w ogóle nie zabieram - sprawdzone kilka razy bo mógłbym go tam chyba tylko zgubić (dodatkowa rzecz do pilnowania).
Paszport to ja biorę do Turcji, Serbii, Albanii, Macedonii czy do BiH (ale nie na tranzyt przez Neum bo tam paszportu też nie trzeba).
Nie siejcie bzdur na temat dowodu bo prawo jest prawem a wasze dywagacje są tylko waszymi dywagcjami.