napisał(a) plavac » 21.06.2009 19:06
Wreszcie trochę czasu,
Pawle. Pytałeś o to. jak daleko da się podjechać Felą. Ja też zamierzałem początkowo "urwać" te 7 km pomiędzy Suhopoljem a schroniskiem Brezovac, chociaż zastanawiało mnie co może oznaczać okreslenie - bardzo zły makadam. A oznacza to obecność kilku niewielkich progów skalnych, o długości od 10 do 30 m, które są dość wyraźnie przełamane na swoim początku i końcu. Auto o zbyt długim przednim lub tylnym zwisie i zbyt niskim zawieszeniu zahaczy o podłoże. Ja mam 20 cm prześwitu a już na pierwszym progu bałem się zaryzykować - po prostu czułem, że będę szorować tyłem. Widziałem na tym progu prawdziwe terenówki pokonujące go bardzo powoli. Najgorsze jest to, że pomiędzy programi są kilkusetmetrowe odcinki pięknego makadamu albo wręcz polnej drogi i się zgrzyta zębami, ale cóż. Może zabrakło mi doświadczenia. Myślę, że po prostu trzeba pod ten pierwszy próg podjechać , jak się go pokona, jechać dalej do kolejnego i znów próbować. Na trawersie g.Badanj jest droga stokowa, kamienisto-żwirowa o nachyleniu ok.10-15%, o długości ok.200-300 m . Potem znów piękny odcinek i wjazd do dol.Brezovac. Jest to ok.100 odcinek bardziej stromego i bardzo kamienistego zjazdu - ale w lewo odbija żwirowa droga, którą zjeżdzały wspomniane wyżej quady omijając to zejście (pjesackiej stazy).
Odcinek Suhopolje - planinarska kuca Brezovac -podejście zajęło nam 2 h ( z kilkoma krótkimi postojami ) , zejście 1,5 h ( prawie non-stop ). Podjazd samochodem oceniam na około 30 min, zjazd tyle samo.
Obok schroniska jest niewiele miejsca na wygodne pozostawienie samochodu,trzeba uważać, żeby nie zastawić drogi przechodzącej obok.
Przy schronisku odpoczywaliśmy pół godziny.
Odcinek kuca Brezovac - Sinjal - 3 godz naszego podejścia ( z licznymi kilkuminutowymi odpoczynkami ).
Na szczycie spędziliśmy godzinę.
2 godziny zejścia do schroniska ( kilka kilkuminutowych odpoczynków )
W sumie wyszło 10 godzin w górach.
Wyjazd Tribunj - 6.00 powrót Tribunj - 21.00
Suhopolje wg mojej pobieżnej oceny leży na wys. ok 800 m npm. Ale to muszę jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21.06.2009 21:47 przez
plavac, łącznie edytowano 1 raz