Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Cieszyn przez Tychy czy Żory ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ahmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ahmed » 27.07.2012 10:41

darekd napisał(a):Dzięki wszystkim jeszcze tylko najpierw ominąć Łódż ale to wiem jak zrobić

Bedę jechał z Warszawy na Częstochowę, poproszę o info jak skutecznie ominąć Łódź? Nawigacja po wyznaczeniu trasy kieruje mnie przez środka miasta.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2012 12:27

Ale mącicie!!

W 99% przypadków na dwupasmówkach każdy wyjazd bezkolizyjny (obojętnie w prawo czy w lewo) jest z prawego pasa! I tak samo jest w Cieszynie.

Za rondem zaczyna się dwupasmówka. Są 3 węzły (można sobie liczyć). Trzeci jest oznaczony numerem 70 i znakami na Żylinę. I tam się zjeżdża. Z prawego pasa, ale droga odchodzi w lewo :!:

W prawo nie ma żadnej drogi.

Tak to wygląda - wszystkie 3 zjazdy widać:

Obrazek

ahmed

Po co chcesz omijać Łódź, jadąc od W-wy (czyli przez Stryków)? Jeździłem tamtędy dziesiątki razy, o różnych godzinach, i jeszcze korka nie pamiętam. To nie Aleja Włókniarzy, tu się szybko przejeżdża.

Co innego po wyjeździe z Łodzi - tam obecnie korek masz prawie pewny, bo w Rzgowie węzeł robią. Ale też tragedii nie ma - ja stalem raptem ze 20 minut, i to w piątek późnym popołudniem.
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 27.07.2012 19:37

Dobra Pany lecimy w lewo na 11-tkę. Ważne, że każdy wie o co chodzi. Pozdrav 8)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2012 21:16

hatatitla napisał(a):Dobra Pany lecimy w lewo na 11-tkę. Ważne, że każdy wie o co chodzi. Pozdrav 8)

Tak jest - grunt to nie dostać mandatu za brak winiety , bo jak znam życie, to już się tam prosto za tym zjazdem Pepiki czają na tych, którzy zjazd przegapią :D :D
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 28.07.2012 16:39

Tak jest - grunt to nie dostać mandatu za brak winiety , bo jak znam życie, to już się tam prosto za tym zjazdem Pepiki czają na tych, którzy zjazd przegapią :D :D[/quote]

Trafna uwaga! Jeśli jedziesz dalej to trzeba mieć winietę. Poza tym w czechach i na słowacji jeśli jest 50-tka to należy jechać 50 bo ichniejsze służby policyjne nie odpuszczą jeśli przekroczysz prędkość choćby o 5km/h a szczególnie turystom ze znaczkiem PL na tabl rej.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 31.07.2012 11:12

hatatitla napisał(a):Tak jest - grunt to nie dostać mandatu za brak winiety , bo jak znam życie, to już się tam prosto za tym zjazdem Pepiki czają na tych, którzy zjazd przegapią :D :D

Dwa lata temu stali dokładnie na tym zjeździe i uważnie się przyglądali, czy kierowcy dają kierunek, czy zamierzają jechać prosto :)
prezesm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesm » 31.07.2012 19:08

A jadąc dalej tą trasą przez Bratysławę do Graz jedziecie przez skrót Eisenstadt czy obwodnica Wiednia ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.07.2012 21:32

prezesm napisał(a):A jadąc dalej tą trasą przez Bratysławę do Graz jedziecie przez skrót Eisenstadt czy obwodnica Wiednia ?

Ja zawsze jeżdżę obwodnicą Wiednia (chociaż nawigacja chciała mnie pokierować właśnie skrótem). Na obwodnicy 4 pasy w każdą stronę, szybko, lekko i przyjemnie (tylko trzeba zgodnie z przepisami, bo tam sporo radarów) - no i piękne widoki na rafinerię w Schwechat.
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 10.06.2013 23:12

Z Katowic - przez Żory zwłaszcza, że na wysokości Tych są prowadzone spore prace drogowe które wiadomo powodują korki...
wielbiciel
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 10.06.2013 23:53

prezesm napisał(a):A jadąc dalej tą trasą przez Bratysławę do Graz jedziecie przez skrót Eisenstadt czy obwodnica Wiednia ?

Skrótem jest szybciej, ichnia krajówka ma dopuszczalną 100km/h więc lecisz szybko, jedynie w sobotę przed południem trochę większy ruch przy wjeździe do centrum handlowego w okolicy węzła A4 i 50.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2013 13:04

Szybciej :?:
Przed Eisenstadt od strony Bratysławy jest wioska za wioską, wszędzie 50 km/h i rada na radarze :cry:

Trasa jest ładna krajobrazowo, w samym Eisenstadt jest wielki zamek
algirdas
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 11.06.2013 13:24

ahmed napisał(a):
darekd napisał(a):Dzięki wszystkim jeszcze tylko najpierw ominąć Łódż ale to wiem jak zrobić

Bedę jechał z Warszawy na Częstochowę, poproszę o info jak skutecznie ominąć Łódź? Nawigacja po wyznaczeniu trasy kieruje mnie przez środka miasta.

Przecież w ogóle nie wjeżdżasz do Łodzi! Chyba, że navi kieruje Cię na A2 i w Strykowie zjazd nz ŁDZ.
Jedź DK8 -> S8 na Piotrków i po kłopocie :)

A co do tematu głównego, to zdecydowanie polecam A1 do Żor. Jeżdżę tamtędy ostatnio i jest Ameryka. Sam chcę tą drogą jechać w tym roku. Na jedynce to zawsze może coś się posypać, no i jakość nawierzchni nie ta sama co na A1.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na Cieszyn przez Tychy czy Żory ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone