Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na chorwacje przez zachodnie węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ttomasz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttomasz » 12.08.2006 21:51

Właśnie wróciliśmy z Chorwacji. Trasa w obie strony przez Cieszyn, Bratysławę, zachodnie Węgry ( tu fajny nocleg ze śniadaniem za rozsądną cenę ), przez Kormend i granica w Letenye, autostradą do Trogiru. Ogólnie wrażenia dobre, trasa do autostrady na Bratysławę i przez Węgry trochę wolna, ale za to krótsza niż przez Austrię, bez jakichkolwiek problemów z granicami. Straty trzeba nadrabiać na autostradach, a jest to możliwe - są naprawdę w miarę luźne. Jedyny problem to dwa tunele w Chorwacji - Mala Kapela za Karlowacem i Sveti Rok przed Zadarem. Obydwa mają czynną tylko jedną nitkę i obydwa są cholernie długie - prawie 6 km. W godzinach szczytu tworzą się koszmarne korki. My staliśmy w jednym i drugim w sobotę jakieś 40 do 60 min każdy. Wracając w piątek około 8 rano Sveti Rok był zupełnie pusty, później zjechaliśmy na Plitvickie Jeziora, więc nie wiem jak było w Malej Kapeli. Byliśmy tydzień na Ciovo koło Trogiru i tydzień w Sukosan koło Zadaru. Był to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji, ale wydaje mi się, że region od Trogiru w stronę Dubrownika (przejechaliśmy tą trasę) jest dużo ciekawszy niż od Trogiru w stronę Zadaru (szukaliśmy kwatery na drugi tydzień aż po Vir - na Pag podobno jest salmonella ! )
Ogólnie wrażenia z pobytu bardzo pozytywne.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 14.08.2006 21:04

Trasa przez zachodnie Węgry całkiem poirządna, polecam. Jedynie co trzeba uwaqżać na ograniczenia prędkości w mijanych miasteczkach, czasami do 30 km/h oraz na pojawiające się dziury w węgierskich drogach. To mocno zwodnicze, bo z reguły droga jest dobra, o wiele lepsza niż w Polsce, aż tu nagle pojedyncze spore niczym nie zatkane dziury. Trasa przez zachodnie Węgry w tym roku lepsza niż nad Balatonem, gdzie wpadłem pod Zamardi w zakrojone na szeroką skalę roboty drogowe. Są jednak tacy, którzy ekspresem przemkinęli przez Budapeszt i Balaton nie napotykając żadnych trudności. Sytuacje drogowe bywają więc zmienne, zależne od dnia, sczęścia, godzin przejazdu, grafiku robót drogowych.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 14.08.2006 21:11

Mimo ,ze jedzie sie wolniej niz po autostradach to jednak po drodze jest wiele motelow ze swietnymi knajpkami niektore naprawde za rozsadne pieniadze i do tego w dobrym standarcie...oprocz rego o ile pamietam dwa hipermarkety TESCO czynne cala dobe.
yarok
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarok » 23.08.2006 21:24

Witam,
Kilkanaście dni temu wróciłem z cudownych wakacji w Chorwacji. Trasa przez zachodnie Węgry nie jest zła, ale po zjechaniu ze świetnej chorwackiej autostrady droga przez Węgry strasznie się dłuży - człowiek bardziej się denerwuje, że w byle wiosce musi pilnować prędkości 30 km/h :x .
Dla planujących wyjazd kilka danych statystycznych z drogi powrotnej z Makarskiej do Warszawy:
- wyjazd 3:40 niedziela 13.08.2006
- przyjazd 20:30
- średnia prędkość 95 km/h
- dystans 1470 km
- czas jazdy 15h 30m
- 3 postoje + 20 min na granicy cro-słoweńskiej - celnik sprawdził wszystkie numery nadwozia, książkę serwisową i dowód rejestr. + 15 wypisywania mandatu 10 km przed Wawą.
- 0 korków na autostradach i granicach
Koszty:
- autostrada w Cro - 157 kun do Zagrzebis plus 29 do Cekovaca
- winietka na Słowację - 300 koron za miesięczną
Wnioski:
- następnym razem wybiorę inną trasę
- bez noclegu można spokojnie dojechać (osobiste odczucie)
- wakacje w Chorwacji to super sprawa! jeszcze tam kiedyś wrócę :)
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi.
mANO
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mANO » 24.08.2006 08:12

ja jechalem z rzeszowa do chorwacji przez budapeszt ktory przejezdalem w okolicach 3 w nocy nie mialem zadnego problemu. slowacy sprawdzili mnie raz na autostradzie z bratyslawy do zyliny zrobili jakis cyrk swiatlami zatrzymali sprawdzil winiete nie zauwazyl ze nie wazna i kazal jechac dalej

Budapeszt nie gryzie wegry nalezy pokonywac noca i no problemo jest
CISIU
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) CISIU » 24.08.2006 11:11

ja tez wybralem tym razem trase przez zachodnie Wegry i nie żałuje .
wyszło o wiele szybciej niż przez Austrie i Czechy.
Odcinek na Wegrzech to około 200km i szybkoi mija. Podróż z Cieszyna zabrała nam 14 H, ale w sumie z 2H postojów.
Polecam ta trase
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 25.08.2006 19:56

Jadącym p. zachodnie Węgry w dzień i lubiącym podziwiać starocia polecam zrobienie sobie postoju w miejscowości Jak. Parę kilometrów od głównej drogi za Szombathely (jadąc na południe). Jest tam ciekawy romański kościółek, naprawdę wart zobaczenia. Wejście jest płatne ale niedużo.
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 25.08.2006 21:46

yarok napisał(a):droga przez Węgry strasznie się dłuży - człowiek bardziej się denerwuje, że w byle wiosce musi pilnować prędkości 30 km/h .

Tak się zastanawiam o co chodzi z tymi 30 km/h. Jechałem tamtędy w obie strony, dużo szybciej niż 30, nie widziałem nawet jednego patrolu.
Czy wszyscy piszący o tym są tacy praworządni i zawsze jeżdżą zgodnie z przepisami czy przeoczyłem jakieś "stada" patroli po drodze ??

Pozdr
MarkS
ttomasz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttomasz » 25.08.2006 22:19

Stad patroli nie ma, ale dziwne ograniczenia są, szczególnie na Słowacji i w Czechach. Tak jak wszędzie trzeba zwracać uwagę na to co się dzieje na drodze. A jakiś patrol widziałem - jeden może dwa.
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 25.08.2006 23:59

ttomasz napisał(a):dziwne ograniczenia są, szczególnie na Słowacji i w Czechach. Tak jak wszędzie trzeba zwracać uwagę na to co się dzieje na drodze. A jakiś patrol widziałem - jeden może dwa.

OK to to ja też wiem :)
Ja na całej trasie widziałem w sumie 11 z tego 3 w Chorwacji, jeden na Słowacji i 7 na krótkim odcinku od Katowic w kierunku granicy. Wszystkie siedem stało z suszarkami, nie wiem chyba jakąś akcję mieli ??

Zastanawiało mnie tylko dlaczego tak często w postach powtarza się ta 30-stka i konieczność stosowania się do niej...

Pozdr
Jakub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jakub » 30.08.2006 11:40

Pierwszy raz jechałem przez zach.Węgry dzięki wypowiedziom użytkowników.
Wrażenia b. pozytywne 0 korków , na granicach nie dłużej jak 1-3 min.
Przejazd przez Węgry pozbawiony jakichkolwiek uciech widokowych, dlatego polecam przejazd nocą.
Ograniczenia rzeczywiście nawet do 20 , jednak nocą jadąc w kolumnie kilku samochodów za Tirem przez miasteczka sunęliśmy 70-80 , a poza stówką.
:wink:
Jakub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jakub » 30.08.2006 11:45

Dodam jeszcze historię, ktora spotkała nas na autostradzie do Bratysławy.
Otóż ok. północy, jakieś 100 km przed Bratysławą na policja zrobiła lejek do jednego pasa, który przepuszczali przez parking i sprawdzali winety - miałem miesięczną.
Na tym parkingu stało sporo aut zatrzymanych - prawdopodobnie bez winet.
Ciekawe jakie kary są za jej brak
darihs
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darihs » 19.05.2007 08:22

motolider napisał(a):
Andrzej_Krak napisał(a):
AndrewNH napisał(a):Witam Wszystkich. Jade w ciemno pod namioty autkiem na Chorwacje w okolice Zadaru. Jade z Krakowa. Czy trasa przez Chyzne - Banska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - Zagrzeb wydaje sie najlepsza?? Jest mozliwosc niejechania przez platne autostrady na Slowacji i Wegrzech (czyli nie wykupywania winietki)?? oczywsice jadac ta trasa ktora podalem.

Witam. Wg mnie trasa dobra jak inne :) kwestia gustu. Co do objazdów autostrad to zawsze można je ominąć klucząc po bocznych drogach, ale czy jest sens. Prosta droga (autostrada w okolicach Banskiej Bystrzycy) oraz autostrada z Budapesztu nad Balaton. Tu i tu trzeba mieć winietki.
Osobiście jadę dalej w okolice Dubrownika i wybieram Zwardoń, Bratysławę i Węgry - droga 86 (zachodnie Węgry) SLO, CRO.
Winietka tylko w Słowacji (300 SK - na miesiąc) w CRO opłaty za autostrady.
Pozdrawiam.

Winietki na autostradę w Bystrzycy??? Kiedyś zapytałem policjanta i powiedział : "Nie potrebujetie".
Kilkadzisiąt razy jechałem na południe Węgier tą trasą i winietki kupywałem tylko na Węgrzech. Jak jezdziłem po auta do Włoch to także przez Żilinę do Bratysławy nie płaciłem nigdy w Słowacji winietek. Zastanawia mnie czy ktoś zna jakiegoś Polaka któremu sprawdzili winietkę na tych trasach w Słowacji.

Mnie kiedyś (tj. w 1998 roku) sprawdzili na granicy z Węgrami.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

na chorwacje przez zachodnie węgry - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone