Andrzej_Krak napisał(a):AndrewNH napisał(a):Witam Wszystkich. Jade w ciemno pod namioty autkiem na Chorwacje w okolice Zadaru. Jade z Krakowa. Czy trasa przez Chyzne - Banska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - Zagrzeb wydaje sie najlepsza?? Jest mozliwosc niejechania przez platne autostrady na Slowacji i Wegrzech (czyli nie wykupywania winietki)?? oczywsice jadac ta trasa ktora podalem.
Witam. Wg mnie trasa dobra jak inne kwestia gustu. Co do objazdów autostrad to zawsze można je ominąć klucząc po bocznych drogach, ale czy jest sens. Prosta droga (autostrada w okolicach Banskiej Bystrzycy) oraz autostrada z Budapesztu nad Balaton. Tu i tu trzeba mieć winietki.
Osobiście jadę dalej w okolice Dubrownika i wybieram Zwardoń, Bratysławę i Węgry - droga 86 (zachodnie Węgry) SLO, CRO.
Winietka tylko w Słowacji (300 SK - na miesiąc) w CRO opłaty za autostrady.
Pozdrawiam.
Winietki na autostradę w Bystrzycy??? Kiedyś zapytałem policjanta i powiedział : "Nie potrebujetie".
Kilkadzisiąt razy jechałem na południe Węgier tą trasą i winietki kupywałem tylko na Węgrzech. Jak jezdziłem po auta do Włoch to także przez Żilinę do Bratysławy nie płaciłem nigdy w Słowacji winietek. Zastanawia mnie czy ktoś zna jakiegoś Polaka któremu sprawdzili winietkę na tych trasach w Słowacji.