Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na chorwacje przez zachodnie węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 22.07.2006 23:22

Tak, jadąc przez Polskę masz pełną świadomość trudu podróży. Najgorsze jest, że w drodze powrotnej z czasem nasila się zmęczenie i pogarsza komfort jazdy. Po zobaczeniu chorwackich autostrad - nasze drogi to czarna rozpacz.
Skoll
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skoll » 23.07.2006 11:16

Witam

Wybieram się za 3 tygodnie do Chorwacji i Czarnogóry i właśnie zastanawiam się nad wyborem trasy. Będę jechał z Rzeszowa. Powiedzcie czy trasa przez Barwinek, Kosice, Miskolc, a potem M3, Budapeszt, M7 to dobry czy zły wybór?

Będę jechał pierwszy raz.

Inny problem: czy jadąc starym dieslem (Misio Galant 1.8TD z 1990) ze starym (nieskładanym) hakiem z tyłu mogę mieć gdzieś problemy?

I jeszcze jedno: czy jechaliście kiedyś na tymczasowym dowodzie rejestracyjnym? Na 100% nie zdążą mi wydać normalnego...

Pozdrawiam
Skoll
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 23.07.2006 17:05

maciek127 napisał(a):ale jak wyjade z polski około godziny 17 to przez te wegry w nocy dam rade czy sie zgubie

Wg mnie nie powinieneś mieć problemów. Węgrzy mają dość dobrze oznakowane drogi.
Powodzenia.
Answer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Answer » 23.07.2006 18:16

Andrzej_Krak napisał(a):
maciek127 napisał(a):ale jak wyjade z polski około godziny 17 to przez te wegry w nocy dam rade czy sie zgubie

Wg mnie nie powinieneś mieć problemów. Węgrzy mają dość dobrze oznakowane drogi.
Powodzenia.
Ja jezdze zawsze kolo 0-2 w nocy - zero problemów.
pawel_46
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_46 » 23.07.2006 19:30

2 tyg temu jechałem do Cro przez zach. węgry troga 86 (znana) wracałem przez Austrię. Głosuję za trasą przez Austrię. !!!!!!!!!!!!!
Przez Węgry niby bliżej ale powolutku we wsiach ograniczenia do 30 jechałem i tak ok 40-50 a pomiędzy miejscowościami przeważnie 80-90 i to też nie za często. Dtoga nudna widokowo chyba że ktoś z nizin i lubi takie rowniny. Autostradą w Austrii szybko 130-150 co prawda widokow też nie ma. Pozdrawiam i daję głos za Austrią.
motolider
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) motolider » 23.07.2006 22:44

Skoll napisał(a):Witam

Wybieram się za 3 tygodnie do Chorwacji i Czarnogóry i właśnie zastanawiam się nad wyborem trasy. Będę jechał z Rzeszowa. Powiedzcie czy trasa przez Barwinek, Kosice, Miskolc, a potem M3, Budapeszt, M7 to dobry czy zły wybór?

Inny problem: czy jadąc starym dieslem (Misio Galant 1.8TD z 1990) ze starym (nieskładanym) hakiem z tyłu mogę mieć gdzieś problemy?

I jeszcze jedno: czy jechaliście kiedyś na tymczasowym dowodzie rejestracyjnym? Na 100% nie zdążą mi wydać normalnego...

Pozdrawiam
Skoll

Wreszcie Ktoś z głową. Idealna trasa z Rzeszowa. Tylko pokonywany Budapeszt o północy i będzie OK! Pozdr
IŻYK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) IŻYK » 24.07.2006 09:31

Skoll napisał(a):Witam

Pozdrawiam
Skoll

Trasa testowana 4 krotnie spoko, Budapesztu się nieobawiaj zawsze przejedziesz szybciej albo wolniej kieruj się jedynie na Balaton. A co do samochodu to spoko. My też kierunek Południowa Chorwacja ale gdzięś 20-22 .08 też z Rzeszowa.

Miłego wypoczynku
yarod77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarod77 » 25.07.2006 13:32

Trasa super zwłaszcza od Miskolca - a potem to tylko płynna jazda poza Budapesztem i balatonem ale to pikuś - ogólnie bardzo polecam " szybka trasa"
AndrewNH
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrewNH » 25.07.2006 15:42

Witam Wszystkich. Jade w ciemno pod namioty autkiem na Chorwacje w okolice Zadaru. Jade z Krakowa. Czy trasa przez Chyzne - Banska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - Zagrzeb wydaje sie najlepsza?? Jest mozliwosc niejechania przez platne autostrady na Slowacji i Wegrzech (czyli nie wykupywania winietki)?? oczywsice jadac ta trasa ktora podalem.
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 25.07.2006 16:46

AndrewNH napisał(a):Witam Wszystkich. Jade w ciemno pod namioty autkiem na Chorwacje w okolice Zadaru. Jade z Krakowa. Czy trasa przez Chyzne - Banska Bystrzyca - Sahy - Budapeszt - Zagrzeb wydaje sie najlepsza?? Jest mozliwosc niejechania przez platne autostrady na Slowacji i Wegrzech (czyli nie wykupywania winietki)?? oczywsice jadac ta trasa ktora podalem.

Witam. Wg mnie trasa dobra jak inne :) kwestia gustu. Co do objazdów autostrad to zawsze można je ominąć klucząc po bocznych drogach, ale czy jest sens. Prosta droga (autostrada w okolicach Banskiej Bystrzycy) oraz autostrada z Budapesztu nad Balaton. Tu i tu trzeba mieć winietki.
Osobiście jadę dalej w okolice Dubrownika i wybieram Zwardoń, Bratysławę i Węgry - droga 86 (zachodnie Węgry) SLO, CRO.
Winietka tylko w Słowacji (300 SK - na miesiąc) w CRO opłaty za autostrady.
Pozdrawiam.
Skoll
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skoll » 25.07.2006 17:18

Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Utwierdziliście mnie w tym co wyczytałem patrząc na atlas. A czy ktoś potrafi się ustosunkować do kwestii haka i tymczasowego dowodu rejestracyjnego? Czy są kraje w których niezdejmowalny hak jest problemem?

Skoll napisał(a):Inny problem: czy jadąc starym dieslem (Misio Galant 1.8TD z 1990) ze starym (nieskładanym) hakiem z tyłu mogę mieć gdzieś problemy?

Pozdrawiam,
Skoll
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 25.07.2006 22:59

Dodam tylko tyle że jadąc od Chyżnego do Zyliny jest w powietrzu mase muszek i tego typu robactwa po przejechaniu tego kawałka samochód jest bardzo zapaprany - przynajmniej ja tak trafiłem może jakaś plaga była - ale polecam tą trasę z Krakowa i okolic.............

pozdrawiam.........
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 26.07.2006 12:28

to ja ewa napisał(a):Jechałam trasa Zwardoń,żylina,Bratysława,Mosonmagyarovar.Szombathely,Zalaegerszeg,Nagykanizsa,Letenye,a potem HR.Słowenia ominięta,bo po co dodatkowe przestoje(byc może)?Przez Węgry najpierw ichnia droga nr 86,w Kormend odbicie na drogę nr76,potem 74.Droga luźna,łatwa i przyjemna.
Trzy razy jechalismy ta trasą-zawsze było ok.Na terenie zabudowanym TRZEBA jechac zgodnie z przepisami.A że w nocy jedziesz?Noi chyba zaden problem-pilnuj tylko numerów dróg. :)

Ja dokładnie też tak z tym że nocleg w Sarvar. Jedyne problemy na odcinku B.Biała - Żywiec i kawałek za Żywcem, w tym roku chyba dojadę do Zwardonia przez Wisłę. Jechał tam ktoś ostatnio?

P.
ttomasz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttomasz » 26.07.2006 23:05

W piątek jedziemy z Warszawy do Trogiru. Planuję trasę przez Cieszyn, zachodnie Węgry (tutaj nocleg). Czy ktoś jechał ostatnio tą trasą ? Co z granicami H-SLO i SLO-HR,będziemy je przekraczać w sobotę rano, czy są korki ? Ludzie opisują na forum korki na granicach w SLO, szczerze mówiąc chciałbym uniknąć wielogodzinnego stania w tym upale.
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 27.07.2006 06:56

Trasa przez zach. Węgry jest raczej mało uczęszczana, więc nie powinno być problemów. Przez Słowenie jedzie się wręcz boczną drogą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

na chorwacje przez zachodnie węgry - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone