Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na autostradzie słoweńskiej bez winiety - co teraz?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
25tttot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 25tttot » 04.08.2015 11:41

Cześć

Zabłądziliśmy w Postajnej w Słowenii i w skrócie przypadkiem wjechaliśmy na ich autostradę (bez kupionej winiety). Cofać się na autostradzie nie można więc zjechaliśmy z niej na pierwszym możliwym zjeździe. I tam był taki żółty szlaban. Podjechaliśmy do niego, po minucie podniósł się do góry. Nikt do nas nie podszedł. Nikt nas nie zatrzymał. Odjechaliśmy.
Czy będziemy płacić karę za tę nieuwagę? Samochód którym jechaliśmy był wypożyczony - jest to samochód osobowy. Nie widziałem też urządzenia, które mogłoby zrobić nam zdjęcia czy naszej tablicy rejestracyjnej.

Dzięki za odpowiedź
antena78
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) antena78 » 04.08.2015 12:03

Witam . Ja z innej beczki . Chciałam zapytać o drogi nie platne w jakim są stanie. Za tydzień wybieramy się do Chorwacji i po drodze na noc w Słowenii i do Postojnej. Chcemy jechać właśnie zwykłymi drogami.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.08.2015 12:07

antena78 napisał(a):hciałam zapytać o drogi nie platne w jakim są stanie. .

Kluczem do uzyskania odpowiedzi na zadane pytanie, jest jego precyzyjne sformuowanie.

Dróg niepłatnych jest kilka kategorii, zatem na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: drogi niepłatne są w takim stanie, w jakiej kategorii się znajdują. Od jednopasmowych, dróg krajowych, poprzez leśne dukty.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.08.2015 12:19

el_guapo napisał(a):Kluczem do uzyskania odpowiedzi na zadane pytanie, jest jego precyzyjne sformuowanie.

Dróg niepłatnych jest kilka kategorii, zatem na tak postawione pytanie można odpowiedzieć: drogi niepłatne są w takim stanie, w jakiej kategorii się znajdują. Od jednopasmowych, dróg krajowych, poprzez leśne dukty.

Dodam jeszcze, że jak ktoś jeździ po Polsce, to żadna droga go nie zaskoczy (chyba, że pozytywnie) :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.08.2015 13:06

Bea.ta napisał(a):
el_guapo napisał(a):Kluczem do uzyskania odpowiedzi na zadane pytanie, jest jego precyzyjne sformuowanie.

Dodam jeszcze, że jak ktoś jeździ po Polsce, to żadna droga go nie zaskoczy (chyba, że pozytywnie) :)

To ja dodam jeszcze, że te słoweńskie są w takim stanie jak polskie ( w tym negatywnym sensie) :roll: .
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 04.08.2015 13:19

25tttot napisał(a):Cześć

Zabłądziliśmy w Postajnej w Słowenii i w skrócie przypadkiem wjechaliśmy na ich autostradę (bez kupionej winiety). Cofać się na autostradzie nie można więc zjechaliśmy z niej na pierwszym możliwym zjeździe. I tam był taki żółty szlaban. Podjechaliśmy do niego, po minucie podniósł się do góry. Nikt do nas nie podszedł. Nikt nas nie zatrzymał. Odjechaliśmy.
Czy będziemy płacić karę za tę nieuwagę? Samochód którym jechaliśmy był wypożyczony - jest to samochód osobowy. Nie widziałem też urządzenia, które mogłoby zrobić nam zdjęcia czy naszej tablicy rejestracyjnej.

Dzięki za odpowiedź

Kolega w ubiegłym roku też coś namącił i wjechał bez , ale go zaraz
zatrzymali i zapłacił 150E + winietkę...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 22:45

25tttot napisał(a):Cześć

Jak już to Postojnej

Po minucie się podniósł, po minucie, sam :?: :roll:

Może jakieś szlabany się jeszcze w tych okolicach ostały aż do 2015 8)
Jako pozostałość po bramkach autostradowych. 8)
My w 2011 zjechaliśmy z autostrady w tych okolicach, jakieś 10 kilometrów przed Postojną i faktycznie był opuszczony żółty szlaban. Żona nawet wpadła w lekką panikę, bo stwierdziła, że wpadliśmy w pułapkę :D :wink:
Wystarczyło nacisnąć na guzik w skrzynce obok szlabanu i o dziwo szlaban zaraz się podniósł, po ułamku sekundy 8)

Nie wiem, co będzie z karą. Ale nie słyszałem, żeby policja słoweńska wysyłała mandaty do Polski 8)
Jak nie złapali na gorącym uczynku w Słowenii, to nie chce im się ścigać za granicami
25tttot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 25tttot » 06.08.2015 14:39

@Lednice (dzięki za odpowiedź):

No tak - Postojna.

Nam naprawdę szlaban sam się podniósł.

W sprawie mandatów wystawionych zagranicą w ramach UE to czytałem, że od 2014 są przesyłane do Polski - prawo się zmieniło.

Nikt nas nie zatrzymał, ale może jakieś urządzenie mogło zrobić zdjęcie. Czy wystarczy zdjęcie tablicy rejestracyjnej (tak jak w Polsce) do tego by wystawic mandat za granicą?
25tttot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 25tttot » 06.08.2015 15:05

@antena78:

Drogi w Słowenii są w bardzo dobrym stanie. Jednak te poza autostradami są na dłuższą metę męczące, bo są to głównie różne rodzaje serpentyn. Wszędzie tam są jakieś góry, wzgórza, pagórki no więc drogi są też tego typu. Inną wadą dróg nieautostradowych jest to, że jest tam przesadnie dużo ograniczeń prędkości. Na szczęście ruch na tych lokalnych drogach jest mały.
Do jazdy samochodem w Słowenii uważam, że nadają się drogi sklasyfikowane najwięcej o jeden poziom niżej od autostrad/ekspresówek. Pozostałe (utwardzone) są dobre dla roweru kolarskiego bądź crossowego.
Oczywiście krajobrazy są najładniejsze na tych najbardziej lokalnych drogach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2015 15:16

25tttot napisał(a):W sprawie mandatów wystawionych zagranicą w ramach UE to czytałem, że od 2014 są przesyłane do Polski - prawo się zmieniło.

Nikt nas nie zatrzymał, ale może jakieś urządzenie mogło zrobić zdjęcie. Czy wystarczy zdjęcie tablicy rejestracyjnej (tak jak w Polsce) do tego by wystawic mandat za granicą?

Wystarczy zdjęcie, ale póki co Słoweńcom się nie chce wysyłać takich fotek 8)
bolo28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolo28 » 07.08.2015 14:15

Musiałoby być chyba zdjęcie, na którym widać, że nie macie winiety. Nie wydaje mi się żeby wszystkim robili zdjęcia tak na wszelki wypadek, nie sądzę też żeby jakiś automat potrafił wykryć brak winiety. Chyba, że mają kamerki z obsługą, która to wszystko sprawdza (operator-człowiek). Mogę się mylić.
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 07.08.2015 14:29

tu sie nie zgodze, automat z palcem w uchu moze sprawdzic czy masz winiete na szybie
bolo28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bolo28 » 07.08.2015 14:46

W takim razie myliłem się. A w jaki sposób sprawdzi?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2015 14:49

Trzeba napisać do DARS, jak dokładnie kontrolują posiadanie winiet :wink:

Tylko to chyba jest tajemnica służbowa 8)
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 13.08.2015 08:44

Przejazd odcinkiem bez winiety nie jest wykroczeniem drogowym i nie podlega postępowaniu mandatowemu. Jest niedopełnieniem obowiązku uiszczenia opłaty, za co jest kara administracyjna, ale nie jest to mandat za wykroczenie drogowe.
O tym, że z Europy do polski trafiają mandaty już wiadomo, ale aby ktoś z zagranicy upominał się o karę za nieuiszczenie opłaty za przejazd płatnym odcinkiem drogi, o tym nie słyszałem.
25ttot i tak już na to nie masz wpływu, więc po co się umartwiasz. Jeżeli coś przyjdzie, to właściciel wypożyczalni pewnie Cię znajdzie, ale ja uważam, że nic nie przyjdzie, a na przyszłość uważaj, bo te kary są dosyć wysokie.
Trzy tygodnie temu widziałem, jak po wjeździe na płatny odcinek w Słowenii od strony Austrii kierujący już miał na ogonie busa na sygnałach, a było to raptem kilkaset metrów po wjeździe na drogę "winietową".
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone