Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na autostradzie słoweńskiej bez winiety - co teraz?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 13.08.2015 08:48

Przejazd odcinkiem bez winiety nie jest wykroczeniem drogowym i nie podlega postępowaniu mandatowemu. Jest niedopełnieniem obowiązku uiszczenia opłaty, za co jest kara administracyjna, ale nie jest to mandat za wykroczenie drogowe.
O tym, że z Europy do polski trafiają mandaty już wiadomo, ale aby ktoś z zagranicy upominał się o karę za nieuiszczenie opłaty za przejazd płatnym odcinkiem drogi, o tym nie słyszałem.
25ttot i tak już na to nie masz wpływu, więc po co się umartwiasz. Jeżeli coś przyjdzie, to właściciel wypożyczalni pewnie Cię znajdzie, ale ja uważam, że nic nie przyjdzie, a na przyszłość uważaj, bo te kary są dosyć wysokie.
Trzy tygodnie temu widziałem, jak po wjeździe na płatny odcinek w Słowenii od strony Austrii kierujący już miał na ogonie busa na sygnałach, a było to raptem kilkaset metrów po wjeździe na drogę "winietową".
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 13.08.2015 09:34

2 lata temu wykonałem ten sam manewr. Za późno w nocy zorientowałem się,że przeleciałem ostatni zjazd 226 w kierunku Mureck i tak trafiłem na słoweńską A. Przeleciałem kontrolę winiet bez fotki.Policjantów było dużo ale jakoś przeszło. Pierwszym zjazdem z A w obranym mi kierunku. Nie płaca za przejazd A w Słowenii od kiedy zlikwidowali bramki ;)
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 13.08.2015 09:51

Z tego co zaobserwowałam w Słoweni mają kamery w miejscach gdzie jedzie się wolniej i chyba jak przykukają przez kamerę brak winiety, leci patrol ;) Nie wiem czy w nocy mogą tymi kamerami coś zobaczyć, ale pewnie tak ;)
25tttot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 25tttot » 23.08.2015 13:50

Dziękuję wam wszystkim za te informacje.

Na razie (po ponad 3 tygodniach) nie przyszedł żaden list by za coś płacić. Chyba można uznać, że już nie przyjdzie w ogóle.

Jeszcze raz dzięki.
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 25.08.2015 13:43

25tttot napisał(a):Dziękuję wam wszystkim za te informacje.

Na razie (po ponad 3 tygodniach) nie przyszedł żaden list by za coś płacić. Chyba można uznać, że już nie przyjdzie w ogóle.

Jeszcze raz dzięki.

A może dowiedz się numeru rachunku bankowego odpowiednika GDDKiA w Słowenii i wyślij im te 30 euro? Obawiam się, że jeżeli nie zrobisz tego, to będziesz się zadręczał albo obawą, że jednak coś przyjdzie albo wyrzutami sumienia, że uszczupliłeś słoweński budżet.
A tak na poważnie, to daj sobie spokój z tymi obawami, jak przyjdzie coś do zapłaty to daj znać na forum (i tak nie masz na to wpływu),a jak nie przyjdzie, to planuj następny wyjazd wczasowy.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na autostradzie słoweńskiej bez winiety - co teraz? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone