Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na autostradach w Chorwacji - pas "Only Cards"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 04.06.2012 11:09

guniak napisał(a):A ja wam powiem dlaczego sie cofałem i inny polak też.
Na luzika wkładam bilecik pobrany wcześniej.A tu myk wywalił go na zewn.żona biegała po autostradzie za biletem,karty też coś nie chciało przyjąć.
Tak na marginesie ,może ktoś dla potomnych nie obeznanych w świecie i języku wrzucić kilka fotek juz samego płacenia kartą co,gdzie i jak?Bo dojazd do NO CASH jest fajnie zrobiony.

Może odwrotnie wkładałeś albo co? Ja nie miałem problemu. Niedługo jadę, postaram się uwiecznić sam moment płacenia.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 04.06.2012 15:03

viltob08 napisał(a):Nam co prawda nic nie "wypluło", ale skasowało jak za większy samochód :-) W budce nikogo, za nami już ktoś stoi...pojechaliśmy. Mimo tego w tym roku też płacimy kartą :D

To dokładnie tak jak mnie :D i tak wolę zapłacić kilka kun więcej niż stać w korku :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 04.06.2012 15:52

Guzior napisał(a):
viltob08 napisał(a):Nam co prawda nic nie "wypluło", ale skasowało jak za większy samochód :-) W budce nikogo, za nami już ktoś stoi...pojechaliśmy. Mimo tego w tym roku też płacimy kartą :D

To dokładnie tak jak mnie :D i tak wolę zapłacić kilka kun więcej niż stać w korku :D

Widać taka metoda ;-) Mimo wszystko zaoszczędziliśmy jakieś 2 km korka :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2012 16:05

Na bramkach tylko i zawsze kartą (i bankomatową i kredytową). Inna sprawa, która mnie zastanawia: jeśli większość płaci kartą (pomomo pewnych ewent. niedogodności) to dlaczego są takie kolejki przed wjazdem na autostrady :?: Ja osobiście polecam ten sposóbpłatnosci choć cash jest na wszelki wypadek :?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 04.06.2012 16:10

miejscowi też stoją w tych korkach?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2012 16:27

W większości miejscowi czekają na turystów w swoich apartmanach, konobach itp. Ja widziałem ich korzystających z NO CASH także.
katarzynam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katarzynam » 04.06.2012 18:57

viltob08 napisał(a):
Guzior napisał(a):

Dajcie znać jak to robicie. Ja nigdy nie miałam problemu na bramkach ponieważ jeździłam we wrześniu i było pusto. Ale tak sobie dumam, że autostrada ma dwa pasy ruchu i przed bramkami dopiero pojawiają się dodatkowe pasy, więc jak można ominąć 2 km korka, którędy? Tym razem jadę na początku sierpnia i mocno się tym interesuję.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 05.06.2012 05:17

katarzynam napisał(a):
viltob08 napisał(a):
Guzior napisał(a):

Dajcie znać jak to robicie. Ja nigdy nie miałam problemu na bramkach ponieważ jeździłam we wrześniu i było pusto. Ale tak sobie dumam, że autostrada ma dwa pasy ruchu i przed bramkami dopiero pojawiają się dodatkowe pasy, więc jak można ominąć 2 km korka, którędy? Tym razem jadę na początku sierpnia i mocno się tym interesuję.

Zobacz np. węzeł Lucko, tam są osobne 2 pasy NO CASCH już dużo wcześniej.
katarzynam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katarzynam » 05.06.2012 08:52

wojtek_p napisał(a):Zobacz np. węzeł Lucko, tam są osobne 2 pasy NO CASCH już dużo wcześniej.

Czy te pasy rzeczywiście zaczynają się jakieś 2 km przed bramkami. Jechałam tamtędy w nocy 2 lata temu i nie pamiętam takich cudów. Czy te pasy są jakoś oddzielone od głównych pasów autostrady - wcześniej trzeba zwrócić na to uwagę i zjechać na pas boczny. Kurde - płaciłam kartą tak samo - jednak nie pamiętam jakichś specjalnych, osobnych pasów dojazdu poza tymi już na samych bramkach gdzie 2 skrajne były Cards Only.
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 05.06.2012 09:07

katarzynam napisał(a):
wojtek_p napisał(a):Zobacz np. węzeł Lucko, tam są osobne 2 pasy NO CASCH już dużo wcześniej.

Czy te pasy rzeczywiście zaczynają się jakieś 2 km przed bramkami. Jechałam tamtędy w nocy 2 lata temu i nie pamiętam takich cudów. Czy te pasy są jakoś oddzielone od głównych pasów autostrady - wcześniej trzeba zwrócić na to uwagę i zjechać na pas boczny. Kurde - płaciłam kartą tak samo - jednak nie pamiętam jakichś specjalnych, osobnych pasów dojazdu poza tymi już na samych bramkach gdzie 2 skrajne były Cards Only.

Na pewno wracając na węźle Lucko jest osobna droga (2 pasy), ciągnie się to dosyć długo. Przeanalizuj mapę z linka: http://maps.google.com/maps?q=45.723739 ... 1&t=h&z=17

Tutaj płacisz kartą, jeśli gotówką jedziesz lewym pasem i zobacz gdzie jest punkt poboru opłat gotówkowych.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 05.06.2012 10:35

z tego co pamietam napewno osobne pasy dla platnosci karta i enc w drodze z Chorwacji zaczynaja sie kilka kilometrow wczesniej,jadac do Chorwacji nie ma jakos specjalnie wczesniej zjazdow do bezgotowkowych bramek.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.06.2012 10:37

katarzynam napisał(a):

Czy te pasy rzeczywiście zaczynają się jakieś 2 km przed bramkami.

Tak.
Chyba nawet 3 km.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 05.06.2012 10:42

katarzynam napisał(a):

Dojazd do bramek płatnych gotówką, a do tych płatnych tylko kartą - jest kilka kilometrów przed bramkami rozdzielony pasem zieleni i barierką energochłonną. Więc jak przeoczysz zjazd - to już nie możesz zmienic decyzji (pomijam cofanie na autostradzie - bo to może drogo wyjść)
katarzynam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katarzynam » 05.06.2012 10:42

wojtek_p napisał(a):Na pewno wracając na węźle Lucko jest osobna droga (2 pasy), ciągnie się to dosyć długo. Przeanalizuj mapę z linka: http://maps.google.com/maps?q=45.723739 ... 1&t=h&z=17

Tutaj płacisz kartą, jeśli gotówką jedziesz lewym pasem i zobacz gdzie jest punkt poboru opłat gotówkowych.

Rzeczywiście! 8O
Wcześniej na to nie zwróciłam uwagi. Tyle tylko, że to w drodze powrotnej, a wtedy to nie szczególnie będzie mi się spieszyło do kraju. :?

Szkoda, że na południe nie ma takich luksusów. :(
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 05.06.2012 11:12

katarzynam napisał(a):
wojtek_p napisał(a):Na pewno wracając na węźle Lucko jest osobna droga (2 pasy), ciągnie się to dosyć długo. Przeanalizuj mapę z linka: http://maps.google.com/maps?q=45.723739 ... 1&t=h&z=17

Rzeczywiście! 8O
Wcześniej na to nie zwróciłam uwagi. Tyle tylko, że to w drodze powrotnej, a wtedy to nie szczególnie będzie mi się spieszyło do kraju. :?

Szkoda, że na południe nie ma takich luksusów. :(

To jest chyba najnowszy "obiekt". Może kiedyś wszystkie tak zrobią.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na autostradach w Chorwacji - pas "Only Cards" - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone