Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na autostradach w Chorwacji - pas "Only Cards"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 18.08.2011 07:44

Taaaa, za niedługo to po przekroczeniu granicy będzie można zamknąć oczy i nawigować z pamięci ... :lol:
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 18.08.2011 15:15

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 21.08.2011 12:47

Potwierdzam, że wszystko działa tak jak opisano w tym wątku. 20.08 pod Zagrzebiem na "no cash" żadnego autka, karta Visa electron - bankomatowa i cała operacja trwała około 5 sekund.

Otwory oznaczone - pierwszy symbolem biletu autostradowego, drugi symbolem karty bankowej. Podczas operacji drukowania potwierdzenia otwiera się bramka i w drogę.

A na pozostałych bramkach (pod Zagrzebiem od strony Macelja, w Zadar 2) wszędzie przyjmowali kartę zamiast gotówki w budkach z ludzikami :D Nikt nie odmówił.

Ogólnie 20.08 było wszędzie bardzo luźno (wracaliśmy rano - Zagrzeb około 8 00 - 8 30). To samo w Macelju.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 23.08.2011 10:40

My też wracaliśmy 20.08, ale koło godz 16.00. Na pasie "no cash" 0 luda, a po stronie "cashowej" :D korek na 4km. Do przejścia w Macelij nie dotarliśmy, bo pokierowano nas na jakiś objazd i przechodziliśmy przez maleńkie przejscie , na którym były tylko trzy samochody :D
KrzychuK
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuK » 24.08.2011 07:10

Też wracałem 20.08. Około 12 na pasie no cash może z 5 aut przede mną. Oczywiście na zwykłym ogromny korek na kilka km. Zwykła karta z m-banku , nawet nie trzeba było się zastanawiać co i gdzie bo stała obsługa i sama "wkładała " kartę i bilet. Także nie bójcie sie tylko dawajcie na no cash. Widziałem jak jeden Polak pojechał na no cash a potem wycofywał nawet nie dojeżdżając do bramek.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 24.08.2011 20:30

viltob08 napisał(a):My też wracaliśmy 20.08, ale koło godz 16.00. Na pasie "no cash" 0 luda, a po stronie "cashowej" :D korek na 4km. Do przejścia w Macelij nie dotarliśmy, bo pokierowano nas na jakiś objazd i przechodziliśmy przez maleńkie przejscie , na którym były tylko trzy samochody :D
ja pojechałem na Zawrc - z ciekawości. Przejście lokalne, ale dopuszczone dla ludków z UE. Fajny dojazd krętą górską drogą :D - takie lubię. Na przejściu pusto.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 24.08.2011 22:11

ruwado napisał(a):
viltob08 napisał(a):My też wracaliśmy 20.08, ale koło godz 16.00. Na pasie "no cash" 0 luda, a po stronie "cashowej" :D korek na 4km. Do przejścia w Macelij nie dotarliśmy, bo pokierowano nas na jakiś objazd i przechodziliśmy przez maleńkie przejscie , na którym były tylko trzy samochody :D
ja pojechałem na Zawrc - z ciekawości. Przejście lokalne, ale dopuszczone dla ludków z UE. Fajny dojazd krętą górską drogą :D - takie lubię. Na przejściu pusto.[/quote

kręte dróżki - super !!!
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 25.08.2011 13:01

viltob08 napisał(a):
ruwado napisał(a):ja pojechałem na Zawrc - z ciekawości. Przejście lokalne, ale dopuszczone dla ludków z UE. Fajny dojazd krętą górską drogą :D - takie lubię. Na przejściu pusto.

kręte dróżki - super !!!

To się przejedź przez Lubelj/Loiblpass. Zwłaszcza zjazd po stronie Austrii jest niezły ;)
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 03.06.2012 10:21

szary779 napisał(a):Obrazek

reasumując...
wszystkie bramki na foto są NO CASH, tyle że te (oznaczona szyldem) po lewej tylko dla ENC ?
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 03.06.2012 22:46

Sol-Wagon napisał(a):
szary779 napisał(a):Obrazek

reasumując...
wszystkie bramki na foto są NO CASH, tyle że te (oznaczona szyldem) po lewej tylko dla ENC ?

Na tym zdjęciu jest 10 bramek:
1 - nieczynna
2 - TYLKO ENC
3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 - ENC, kart bankowe i smart card
10 - nieczynna
(numeracja od lewej)
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 04.06.2012 09:10

Te dwie bramki z lewej to tylko ENC. Normalny turysta tam nie przejedzie. Enc to rodzaj abonamentu jak u nas via toll i zapewne tamtędy jeżdża służby ratownicze itp.Gdzieś czytałem, że można to kupić ale dla zwykłego turysty będącego w CRO raz w roku jest to nieopłacalne
wojtek_p
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek_p » 04.06.2012 09:32

Najważniejsze to nie wpakować się w bramkę ENC i nie bać się bramek NO CASCH. W ubiegłym roku gość z Wa-wy cofał spod bramki. Nie wiem dlaczego większość pcha się na bramki za gotówkę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.06.2012 09:44

szary779 napisał(a):Te dwie bramki z lewej to tylko ENC. Normalny turysta tam nie przejedzie. Enc to rodzaj abonamentu jak u nas via toll i zapewne tamtędy jeżdża służby ratownicze itp.Gdzieś czytałem, że można to kupić ale dla zwykłego turysty będącego w CRO raz w roku jest to nieopłacalne

Bo ja wiem :wink:
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 04.06.2012 10:35

A ja wam powiem dlaczego sie cofałem i inny polak też.
Na luzika wkładam bilecik pobrany wcześniej.A tu myk wywalił go na zewn.żona biegała po autostradzie za biletem,karty też coś nie chciało przyjąć.
Tak na marginesie ,może ktoś dla potomnych nie obeznanych w świecie i języku wrzucić kilka fotek juz samego płacenia kartą co,gdzie i jak?Bo dojazd do NO CASH jest fajnie zrobiony.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 04.06.2012 10:39

Nam co prawda nic nie "wypluło", ale skasowało jak za większy samochód :-) W budce nikogo, za nami już ktoś stoi...pojechaliśmy. Mimo tego w tym roku też płacimy kartą :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi