Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na autostradach w Chorwacji - pas "Only Cards"

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 27.07.2011 13:24

Z drugiej strony... Jak to jest możliwe , że w Chorwacji można płacić każdym plastikiem bez wpisywania PINU ? W sieci, oczywiście trzeba mieć wypukłą, albo ewentualnie coś na kształt debetowej Inteligo, a u nich potrafią sprawny system stworzyć.

U nas na autostradach i raczkującym ViaToll sami wiecie jakie są jaja, TIRY zjechały z autostrad... Może tak uczyć się od Chorwatów płatności za drogi (byle ceny były niższe :) )
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.07.2011 13:32

Bahama napisał(a):Z drugiej strony... Jak to jest możliwe , że w Chorwacji można płacić każdym plastikiem bez wpisywania PINU ?

U nas na autostradach i raczkującym ViaToll sami wiecie jakie są jaja, TIRY zjechały z autostrad... Może tak uczyć się od Chorwatów płatności za drogi (byle ceny były niższe :) )

To można odwrócić pytanie: jak można płacić za transakcje do 50 PLN w sklepach kartą bez podawania PIN i podpisu (np. karty zbliżeniowe paypass). Pewnie ten system na autostradach jest jakąś hybrydą różnych systemów żeby maksymalnie ułatwić przejazd.
Rysiek22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysiek22 » 27.07.2011 13:55

Bahama napisał(a):Z drugiej strony... Jak to jest możliwe , że w Chorwacji można płacić każdym plastikiem bez wpisywania PINU ? W sieci, oczywiście trzeba mieć wypukłą, albo ewentualnie coś na kształt debetowej Inteligo, a u nich potrafią sprawny system stworzyć.

To nie jest wynalazek Chorwacji tylko organizacji płatniczych (Visa; Mastercard), które pozwalają na takie transakcje w związku z potrzebą błyskawicznego załatwienia transakcji. Zawsze wiąże się to z ryzykiem że ktoś zapłaci np. skradzioną kartą ale to już wtedy sprawę będzie sobie wyjaśniał bank wydawca karty.
wkoszyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkoszyk » 27.07.2011 14:32

bartek86 napisał(a):Przelicznik jest w miare korzystny?

Dla mnie bardzo korzystny. W PL nie znalazłem kantora tańszego niż 0.595, w CRO jak wymieniałem EUR na HRK to przelicznik wychodził mniej więcej 0.580, natomiast na karcie miałem 0.550 :) (mBank, karta MasterCard)
bartek86
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek86 » 27.07.2011 14:50

No racja trzeba mniej dać złotówek aby zapłącić kunami.
No to po co te korki na gotówkowych?
Ale cii bo w tym roku wszyscy sie przerzucą na no cash
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.07.2011 15:35

bartek86 napisał(a): No to po co te korki na gotówkowych?
Człowiek to istota stadna. Widzi kolejkę to znaczy trzeba się w niej ustawić bo inni stoją. A wystarczy się trochę rozejrzeć co pisze na poszczególnych tablicach. Nie wierzę że ludzie stojący do bramek z płatnością gotówkową nie mają w portfelu chociaż zwykłej płaskiej debetówki do bankomatu. No chyba że biorą sobie do serca napis "Credit Cards Only". Karta debetowa to jednak nie karta kredytowa :wink:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 27.07.2011 16:14

.
Ostatnio edytowano 28.07.2011 17:04 przez Sylwetka..., łącznie edytowano 2 razy
Cromaniakk1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromaniakk1 » 28.07.2011 10:17

Witam,
Mam pytanie czy zapłacę na bramkach karta bankomatową PKO SA Visa?
Czy można płacić tylko kredytowymi? Pierwszy raz chce minąć korek na bramkach i nie wiem czy przyjmie mi moją kartę.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.07.2011 10:24

Cromaniakk1 napisał(a):Witam,
Mam pytanie czy zapłacę na bramkach karta bankomatową PKO SA Visa?
Czy można płacić tylko kredytowymi? Pierwszy raz chce minąć korek na bramkach i nie wiem czy przyjmie mi moją kartę.

Już tyle razy było , że wszystkie... płaciłem m.in własnie tą kartą.
Zresztą za tunele w Austrii na trasie Graz - Linz też, i PINU też nie chcieli.
Cromaniakk1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cromaniakk1 » 28.07.2011 10:43

Z tego co tam poczytałem to płaciłeś Visa Electron a to jest różnica: P
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.07.2011 10:46

Bahama napisał(a):Już tyle razy było

Mało tego, napisałem o tym pięć postów wyżej. Bo czym różni się płatność kartą Visa Electron wydaną przez Inteligo, PKO BP czy Alior Banku? Niczym oprócz obrazków na awersie. Lenistwo ludzkie nie zna granic :evil:

Cromaniakk1 napisał(a):Z tego co tam poczytałem to płaciłeś Visa Electron a to jest różnica: P

Przyjrzyj się dokładnie swojej karcie i jeżeli to jest bankomatówka to zapewniam Cię że znajdziesz tam napis "Electron". Zresztą nie ma to żadnego znaczenia w przypadku takiej płatności.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 28.07.2011 12:25

My płaciliśmy Nordea Visa zwykła "bankomatówka" zero problemu! :lol:
karola5
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) karola5 » 28.07.2011 12:52

no to fakt, karta uratowala nas w Zagrzebiu przed 9 km korkiem...ja nie wiem ci ludzie chyba po prostu lubia stac
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2011 16:58

To jest modelowy przykład rozpieprzenia tematu i później "płaczu" nowicjuszy, że nic nie można znaleźć lub, że "bywalcy forum" są nieuprzejmi.

Bahama podał na tacy, jak płacić i dlaczego warto, potem to powtórzył :!:
150 razy potwierdzono, że WSZYSTKIMI kartami (elektro-, wypukło- itp.) można zapłacić :!:

Pieprzenie o niczym w wątku trwa w najlepsze, niedługo będzie miał 10 stron....i jeśli ktoś nowy spyta o to co jest w treści i powiedzą "poszukaj" - ten się obrazi i tak w kółko.

W ten sposób można roz.......ć każdy temat - nawet ten najbardziej pomocny :twisted:

P.S.
A może należy temat już zamknąć :?: Wtedy ludzie będą mieli do przekopania "tylko" 10 stron :?:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 28.07.2011 19:01

janlewbr napisał(a):[Jeśli wsadzi się do II dziurki [dobrze oznaczonej ] kartę której nie obsługuje system to ją wypluje :

A co z I dziurką? :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na autostradach w Chorwacji - pas "Only Cards" - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone