Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Myjka ciśnieniowa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
blubaj
Croentuzjasta
Myjka ciśnieniowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 08:16

Temat pewnie bliski cromaniakom bo autko lubi się zakurzyć w podróży, a kto dba ten ma ;)
Zresztą takie urządzenie ma tą zaletę, że nie zużywa tyle wody co wąż ogrodowy i można go wszędzie ze sobą targać - bezdotykowa myjnia nie wymyje nam tarasu czy elewacji. Myślę, że to dobry temat do dyskusji bo na rynku sporo teraz różniastych sprzętów w cenie nawet chyba od 150 zł.
Jeśli ktoś zdecyduje się wyrazić tu swoją opinię to z całą pewnością ułatwi decyzję tym którzy przymierzają się do takiego urządzenia.

Skąd pomysł na temat? Akurat dziś w Lidlu pojawiła się po raz kolejny myjka włoskiej firmy produkującej profesjonalne urządzenia i z tego co czytam jest o połowę tańsza niż porównywalne urządzenia marki Karcher.
nazywa się toto Lavor SuperWash 160 i ciśnie ponoć za pomocą alupompy i ceramicznych tłoków nawet do 160 bar 8O
Tak to wygląda:
http://www.lavorwash-france.com/detail.asp?id=19
a to strona przedstawiciela w Polsce:
http://www.lavor.pl/?l=pl&lv=baa
Niestety tego modelu nie mogę znaleźć w regularnej ofercie ale widzę że ma 3 lata gw :D

Co myślicie o tym wynalazku? Ktoś miał styczność?
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 18.05.2009 08:54

W OBI można kupić karchera K2.15 za 230 zł. Orginalny z gwarancja wsam raz do prywatnego użytku.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 18.05.2009 09:07

Wszystko fajnie cena ok, myje to to w miare ale :
I tu zaczyna sie pod górke.
1) Pompy cisnieniowe wytrzymuja bardzo krotko w tych urzadzeniach.
2) Po gwarancji nie masz co liczyc na naprawe w serwisie = brak cześci.
3) Myjka nie radzi sobie z 2 tygodniowymi muchami na masce auta.
4) Plastykowe krocce czesto pekaja nawet przy mocniejszym dokreceniu reka.
5) Lepiej jednak dolozyc drugie tyle i kupic cos pozadnego.

Wszystkie te punkty to sprawa moich doswiadczen z tego typu grupa cenowa myjek cisnieniowych. Mialem ich z 5 i to Karcher-a i kazda miala jakies tam wady. Teraz kupilem taka za 800 pln i wszystko jak reka odjal. Takie moje zdanie lepiej kupic lepsza niz sie wkurzac kiedy pozasychanych much nie chce wyczyscic !
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2009 09:23

Tylko pytanie gdzie zamierzacie myć ? W parku ? Amoże na działce ? Za to można dostać mandat bo zanieczyszcza się środowisko...ja wolę dać na myjnię ręczną 15 zł.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 09:26

Jesli myjesz samą wodą to nic ci nie grozi... dopiero gdy zaczynasz używać detergentów zobowiązany jesteś posiadać serparator węglowodorów taki jak myjnie samochodowe :devil:

Produkty ropopochodne stanowią duże zagrożenie dla środowiska naturalnego. Tak więc separatory weglowodorów powinny być stosowane w miejscach zagrożonych skażeniem substancjami ropopochodnymi, czyli stacjach benzynowych, myjniach i warsztatach samochodowych, parkingach, drogach, lotniskach, złomowiskach oraz w sieciach deszczowych zakładów przemysłowych, baz paliwowych, baz sprzętu - jak też powinny stanowić niezbędny element w układach zlewni miejskich.
SONATA
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SONATA » 18.05.2009 09:40

Niech ktoś mi wyjaśni - jak na wakacje można targać ze sobą myjkę, żeby na miejscu myć samochód. Czy ja jestem staroświecki - czy świat zmierza w chorym kierunku ? :?: :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 09:42

avensis napisał(a):W OBI można kupić karchera K2.15 za 230 zł. Orginalny z gwarancja wsam raz do prywatnego użytku.

To nawet taniej niż na allegro sprzedają :twisted:
Karcher
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 09:46

SONATA napisał(a):Niech ktoś mi wyjaśni - jak na wakacje można targać ze sobą myjkę, żeby na miejscu myć samochód. Czy ja jestem staroświecki - czy świat zmierza w chorym kierunku ? :?: :?:

spójrz jeszcze raz na tytuł działu - kto powiedział że trzeba to targać?
autko czy rowerek lubi się ufajdać podczas wojaży więc po powrocie do domu - ojciec prać! ;)
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 09:57

Monte Christo napisał(a):Wszystko fajnie cena ok, myje to to w miare ale

cenna opinia bo za tego Lavora czy innego Karchera można mieć trzy bądź nawet cztery takie za ~200 zł, jak pewnie każdy szybko wykalkulował.
przyznam że śledzę temat od dłuższego czasu i Twoja opinia pokrywa się z tym co znalazłem w necie - stąd dylemat że może jednak warto dołożyć.
Ta myja z Lidla pluje na 160 bar więc jeśli wierzyć zapewnieniom producenta to.. mucha nie siada ;)
Ale czy mycie zimną nie zdemineralizowaną wodą ma sens?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2009 09:59

Ale Leszku jak myjesz nadkola, tam też znajdują się jakieś ilości smarów i innych substancji chemicznych...kiedyś na działce próbowałem myć bez niczego, samą wodą tylko to się do mnie przyczepili bo ktoś ich powiadomił...w sumie przyznaję rację czemuś takiemu.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 18.05.2009 10:06

najlepiej mieć wybrukowane miejsce ze spływem do burzówki i powinno być ok - przy okazji kostkę odświeżysz ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2009 10:08

A ja mycie z dodatkiem środka w całości biodegradowalnego to też mandat?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 10:13

alessandro1977 napisał(a):Ale Leszku jak myjesz nadkola, tam też znajdują się jakieś ilości smarów i innych substancji chemicznych...kiedyś na działce próbowałem myć bez niczego, samą wodą tylko to się do mnie przyczepili bo ktoś ich powiadomił...w sumie przyznaję rację czemuś takiemu.

W ogóle wszystko co zdwiązane z motoryzacją to sama chemia ;), ale chodzi o UŻYWANIE środków myjących, a nie tych co znajdują się NA samochodzie przed myciem. Mam sąsiada taksówkarza... co rano (jeźedzi tylko w nocy) wychodzi z butelką wody i szczotką i płucze samochód z kurzu... jeszcze nie widziałem, żeby mu ktoś coś złego powiedział, a wiecie jak to jest w bloku... zawsze znajdzie się jakiś "życzliwy" :evil:
JacYamaha napisał(a):A ja mycie z dodatkiem środka w całości biodegradowalnego to też mandat?

Znaczy sie co :?:... masłem myjesz :?: :lol: myjąc masłem idealnie schodzi żywica i smoła to tak na marginesie ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2009 10:17

Czyli sprawa jest zróżnicowana i dość kontrowersyjna bo tak naprawdę dalej nic nie jest pewne... ze strażnikami nie będę się kłócił bo to ich sprowokuje do wystawienia mandatu ale póki co skończyło się na pouczeniu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.05.2009 10:19

A w jaki sposób Cię pouczyli :?: i czy czujesz się nauczony :?:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone