marekkowalak napisał(a): Trzeba było 15 lat temu napisać tylko tyle - "Zora je" - połowa forum by rozpoznała
Właśnie o to chodziło, że nie miałam "nic", tylko mgliste wspomnienie i duuużo emocji
jacek1974 napisał(a):Lepiej późno niż później.
Dla mnie królem pozostanie Vinko Coce.
Jete1 napisał(a):Właśnie o to chodziło, że nie miałam "nic", tylko mgliste wspomnienie i duuużo emocji
Janusz Bajcer napisał(a):jacek1974 napisał(a):Lepiej późno niż później.
Dla mnie królem pozostanie Vinko Coce.
Moi trzej królowie z lat 80-tych
Oliver Dragojević
Vinko Coce
Mišo Kovač
sviva napisał(a):Teska Industrija też zahaczyła o lata 80-te. Najlepiej sprawdź w necie zespoły i wykonawców z wydawnictwa "Jugoton".
bluesman napisał(a):sviva napisał(a):Teska Industrija też zahaczyła o lata 80-te. Najlepiej sprawdź w necie zespoły i wykonawców z wydawnictwa "Jugoton".
to ewidentnie hard rock i niezły zespół a tu jak widać nie o niego chodzi Hard rock z byłej Jugosławii to było sporo zespołów do dzisiaj wspominam i mam w swoich zbiorach W/w też, poza tym Ribjlia Corba, Atomsko Skloniste, Bijelo Dugme, Vatreni Poljubac i wiele innych
Gajus.ems napisał(a):Skoro o muzyce z Bałkanów to polecam starszą, np Bajaga i instruktori z Serbii ( W w Polsce jego utwory wykonywał K. Krawczyk "Mój przyjacielu " i M. Maleńczuk " Jak to Tak" ) oraz trochę nowsze Dubioza Kolektiv z Bośni (rozpoczynali 24 Poland Rock Festival) i S.A.R.S z Serbii (reggae, muzyka alternatywna). Skoro to forum o Chorwacji to również polecam moich ulubieńców z CRO Prljavo Kazaliste (rock) Wszystko oczywiście dostępne na YouTube.
Pozdrawiam fanów muzyki bałkańskiej Gajus
polecam starszą, np Bajaga i instruktori z Serbii ( W w Polsce jego utwory wykonywał K. Krawczyk "Mój przyjacielu " i M. Maleńczuk " Jak to Tak" )
sviva napisał(a):Potwierdzam - Dubioza Kolektiv to mega zespół. Fajne połączenie muzyki bałkańskiej z reggae, ska.
maslinka napisał(a):Dubioza - mega!
Jeśli mówimy o nowszych zespołach, to koniecznie Elemental. Połączenie rocka i hip-hopu, bardzo zgrabne
Mój ulubiony utwór tego zespołu:
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko