Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
A tak przy okazji, do Ciebie jako mieszkanki Chorwacji, mam pytanie odnośnie piosenki "Za dobra stara vremena". Wiem, że wylansowała to grupa Novi Fosili, mam oczywiście covery Colonii i Karmy, a także kilka innych wersji. Znalazłem również w necie filmiki z tą piosenką śpiewaną na różnych uroczystościach rodzinnych, na ulicy, a nawet coś takiego:
Kiedy wyjeżdżaliśmy w tym roku z Rovinj, akurat leciało to u mnie w samochodzie i nasza gospodyni też się uśmiechnęła gdy to usłyszała i coś nam tłumaczyła, ale słabym angielskim, więc niewiele zrozumiałem, a nie mieliśmy czasu żeby rozmawiać.
W związku z tym chciałbym spytać, czy to jest jakiś narodowy przebój chorwacki czy coś w tym stylu, skoro wszyscy tam to znają.
Hicior jakich wiele.. to tak jak u nas... każdy zna "Autobiografię", "Nie zadzieraj nosa" czy "Medytacje wiejskiego listonosza"... to takie typy piosenek, które nucą pokolenia (bez względu na wiek)... Ale nic poza tym.
Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hicior jakich wiele.. to tak jak u nas... każdy zna "Autobiografię", "Nie zadzieraj nosa" czy "Medytacje wiejskiego listonosza"... to takie typy piosenek, które nucą pokolenia (bez względu na wiek)... Ale nic poza tym. Pozdrawiam
No to rozumiem, bo dla mnie też "Stara dobra vremena" to nr 1 wśród całej chorwackiej muzyki. Ale co ten utwór ma wspólnego z Dinamem Zagrzeb i dlaczego śpiewa to cały stadion na meczach? (tak na marginesie - takie wykonanie robi wrażenie!!)
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hicior jakich wiele.. to tak jak u nas... każdy zna "Autobiografię", "Nie zadzieraj nosa" czy "Medytacje wiejskiego listonosza"... to takie typy piosenek, które nucą pokolenia (bez względu na wiek)... Ale nic poza tym. Pozdrawiam
No to rozumiem, bo dla mnie też "Stara dobra vremena" to nr 1 wśród całej chorwackiej muzyki. Ale co ten utwór ma wspólnego z Dinamem Zagrzeb i dlaczego śpiewa to cały stadion na meczach? (tak na marginesie - takie wykonanie robi wrażenie!!)
Zdecydowanie wolę posłuchać "Dalmatinac Sam" śpiewaną przez Mladena i Toooooorrrcciddeeee
Też super oprawa!! Ale ani jedno, ani drugie nie umywają się do "Mazurka Dąbrowskiego" na Śląskim w Chorzowie. Ale to trzeba na własnej skórze poczuć...
Dzieki za zaproszenie! Co prawda u mnie Colonia leci średnio kilkanaście godzin na dobę ze wszystkich dostępnych źródeł w domu i w obu samochodach, a także na podkładach do zdjęc z wakacji, ale i na waszą stronę chętnie zajrzę
Dzieki za zaproszenie! Co prawda u mnie Colonia leci średnio kilkanaście godzin na dobę ze wszystkich dostępnych źródeł w domu i w obu samochodach, a także na podkładach do zdjęc z wakacji, ale i na waszą stronę chętnie zajrzę