Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.11.2010 18:07

Witam.

Dla wszystkich wielbicieli legendy chorwackiego dance: jest już nowy album! Trochę inny klimat niż ostatni z 2009, ale to nadal dobra stara Colonia:

A tak przy okazji: mógłby ktoś napisac co znaczy ten tytuł:

"Kad se sretnu stari prijatelji"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.11.2010 18:20

Raul73 napisał(a):A tak przy okazji: mógłby ktoś napisac co znaczy ten tytuł:

Kiedy spotkasz starych znajomych lub Kiedy spotkają się starzy przyjaciele
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.11.2010 18:20

Piękne dzięki dla Janusza :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.11.2010 22:59

Janusz Bajcer napisał(a):
Raul73 napisał(a):A tak przy okazji: mógłby ktoś napisac co znaczy ten tytuł:

Kiedy spotkasz starych znajomych lub Kiedy spotkają się starzy przyjaciele

to drugie, zdecydowanie
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.11.2010 13:29

Wielkie dzięki również dla Ciebie, Kasiu.

A tak przy okazji, do Ciebie jako mieszkanki Chorwacji, mam pytanie odnośnie piosenki "Za dobra stara vremena". Wiem, że wylansowała to grupa Novi Fosili, mam oczywiście covery Colonii i Karmy, a także kilka innych wersji. Znalazłem również w necie filmiki z tą piosenką śpiewaną na różnych uroczystościach rodzinnych, na ulicy, a nawet coś takiego:

Kiedy wyjeżdżaliśmy w tym roku z Rovinj, akurat leciało to u mnie w samochodzie i nasza gospodyni też się uśmiechnęła gdy to usłyszała i coś nam tłumaczyła, ale słabym angielskim, więc niewiele zrozumiałem, a nie mieliśmy czasu żeby rozmawiać.

W związku z tym chciałbym spytać, czy to jest jakiś narodowy przebój chorwacki czy coś w tym stylu, skoro wszyscy tam to znają.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.11.2010 14:16

Hicior jakich wiele.. to tak jak u nas... każdy zna "Autobiografię", "Nie zadzieraj nosa" czy "Medytacje wiejskiego listonosza"... to takie typy piosenek, które nucą pokolenia (bez względu na wiek)... Ale nic poza tym.
Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.11.2010 17:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hicior jakich wiele.. to tak jak u nas... każdy zna "Autobiografię", "Nie zadzieraj nosa" czy "Medytacje wiejskiego listonosza"... to takie typy piosenek, które nucą pokolenia (bez względu na wiek)... Ale nic poza tym.
Pozdrawiam

No to rozumiem, bo dla mnie też "Stara dobra vremena" to nr 1 wśród całej chorwackiej muzyki. Ale co ten utwór ma wspólnego z Dinamem Zagrzeb i dlaczego śpiewa to cały stadion na meczach? (tak na marginesie - takie wykonanie robi wrażenie!!)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 13.11.2010 17:22

Raul73 napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hicior jakich wiele.. to tak jak u nas... każdy zna "Autobiografię", "Nie zadzieraj nosa" czy "Medytacje wiejskiego listonosza"... to takie typy piosenek, które nucą pokolenia (bez względu na wiek)... Ale nic poza tym.
Pozdrawiam

No to rozumiem, bo dla mnie też "Stara dobra vremena" to nr 1 wśród całej chorwackiej muzyki. Ale co ten utwór ma wspólnego z Dinamem Zagrzeb i dlaczego śpiewa to cały stadion na meczach? (tak na marginesie - takie wykonanie robi wrażenie!!)

Zdecydowanie wolę posłuchać "Dalmatinac Sam" śpiewaną przez Mladena i Toooooorrrcciddeeee :D

Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.11.2010 17:25

Adam B.

Też super oprawa!! Ale ani jedno, ani drugie nie umywają się do "Mazurka Dąbrowskiego" na Śląskim w Chorzowie. :D :D Ale to trzeba na własnej skórze poczuć...
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 13.11.2010 17:25

Pozdrawiam

i coś dla Kasi :D :D :D :D

:D :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.11.2010 17:51

Adam, a tu coś dla ciebie - coś, przy czym "same nogi chodzą" jak sam pisałeś :D :

Z najnowszego albumu - jeszcze ciepłe
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 13.11.2010 17:55

Raul73 napisał(a):Adam, a tu coś dla ciebie - coś, przy czym "same nogi chodzą" jak sam pisałeś :D :

Colonia często w naszym radyjku cro.pl leci :)

forum/viewtopic.php?t=22525

Zapraszamy z Dj nr 2 Januszem B
Nucky
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nucky » 13.11.2010 17:55

Witam, czy ktoś może podać link do radyjka??? Jakieś tajne to wszystko.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.11.2010 17:59

Adam.B napisał(a):
Raul73 napisał(a):Adam, a tu coś dla ciebie - coś, przy czym "same nogi chodzą" jak sam pisałeś :D :

Dzieki za zaproszenie! Co prawda u mnie Colonia leci średnio kilkanaście godzin na dobę ze wszystkich dostępnych źródeł w domu i w obu samochodach, a także na podkładach do zdjęc z wakacji, ale i na waszą stronę chętnie zajrzę :D :D

Można jakiś link?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.11.2010 18:06

Adam.B napisał(a):

Dzieki za zaproszenie! Co prawda u mnie Colonia leci średnio kilkanaście godzin na dobę ze wszystkich dostępnych źródeł w domu i w obu samochodach, a także na podkładach do zdjęc z wakacji, ale i na waszą stronę chętnie zajrzę :D :D

Można jakiś link?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone