Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2010 16:02

Wg mnie Severina śpiewa raczej pop niż turbofolk

Dalmatinka

Gardelin
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.07.2010 11:26

13-go czerwca b.r. oglądałem transmitowany na żywo przez HRT1 ze Spaladium Areny w Splicie koncert p.t. "Za istinu". Data, myślę nieprzypadkowa - dzień Sv. Ante. Cel charytatywny - zebranie funduszy na wsparcie prawne dla chorwackich generałów więzionych przez Hagę. A w szerszym kontekście - niedopuszczenie do wypaczania prawdy o wojnie wyzwoleńczej w Chorwacji, w latach 90-tych.
Koncert podobał mi się z kilku względów.
1) Pod względem muzycznym - wystąpili moi ulubieńcy, m. in. Klapa HRM Sv. Juraj, Tereza, Tomislav Bralić, Thompson, Mate Bulić, no i idol nr 1 Oliver Dragojević ze stosownym repertuarem.
2) Publiczność - sporo młodzieży, spontanicze i dynamiczne zachowanie wszystkich (nie tylko młodych).
3) Śmiałość samego zamierzenia - myślę sobie, że nie do końca ów koncert był po myśli chorwackim euroentuzjastom (chyba są tacy?). Również udziału Thompsona nie zaliczyłbym do działań proakcesyjnych.
Proszę o wrażenia jeśli ktoś oglądał.
Więcej:
tutaj
Pozdrav :)
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 21.07.2010 17:21

Sidney Polak - Chorwat :D
adi91
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi91 » 22.07.2010 15:35

witam chcialbym sie podzielic skladanką , ktorą udało sie pożyczyc od chorwackiego kierowcy z Omis'u pozdrawiam i milego sluchania
http://www.megaupload.com/?d=77FQEOHD
:D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 22.07.2010 19:12

adi91 napisał(a):witam chcialbym sie podzielic skladanką , ktorą udało sie pożyczyc od chorwackiego kierowcy z Omis'u pozdrawiam i milego sluchania
http://www.megaupload.com/?d=77FQEOHD
:D

Adi zapraszamy :) do naszego radyjka :)

forum/viewtopic.php?p=573907#573907
xyzewa
Autostopowicz
piosenka na weselach

Nieprzeczytany postnapisał(a) xyzewa » 03.08.2010 13:47

witam,
wróciłam właśnie z Chorwacji, w autokarze pilotka puszczała nam chorwackie płyty. Jedną z piosenek była piosenka podobno bardzo ważna dla Chorwatów i jest to podobno pierwsza piosenka, która rozpoczyna chorwackie wesela. Niestety zapomniałam tytułu - czy ktoś mógłby mi pomóc.
pozdrawiam
Ewa
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 16.08.2010 20:35

wróciłem właśnie z Cro i natknąłem się w Okrugu Gornji na jakis lokalny letni festiwal i występowała tam bardzo ładna blond piosenkarka i sądząc po tym że wszyscy dookoła znali teksty jej piosenek chyba była jakaś znana gwiazda :) wie ktoś może kim ona była bo miała całkiem fajne piosenki :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2010 20:54

serciu napisał(a):wróciłem właśnie z Cro i natknąłem się w Okrugu Gornji na jakis lokalny letni festiwal i występowała tam bardzo ładna blond piosenkarka i sądząc po tym że wszyscy dookoła znali teksty jej piosenek chyba była jakaś znana gwiazda :) wie ktoś może kim ona była bo miała całkiem fajne piosenki :)

Za mało szczegółów, znam kilka blond piosenkarek :wink: :D
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 17.08.2010 21:47

hmm jedną piosenkę miała charakterystyczną mianowicie szła jakoś tak: KOKO LOKO KOKOLOKOKO :D :D :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.08.2010 22:00

serciu napisał(a):hmm jedną piosenkę miała charakterystyczną mianowicie szła jakoś tak: KOKO LOKO KOKOLOKOKO :D :D :D

Magazin - Kokolo

Ale z tego, co kojarzę, to teraz śpiewa tam brunetka....Chyba, że była to jedna z poprzednich wokalistek (o ile można się tak wyrazić w tym wypadku), która nadal ma prawo wykonywać piosenki tej grupy... J.Rozga na przykład, czy Danijela...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2010 22:07

serciu napisał(a):hmm jedną piosenkę miała charakterystyczną mianowicie szła jakoś tak: KOKO LOKO KOKOLOKOKO :D :D :D

"Kokolo" to bardzo znana stara piosenka, śpiewał ja zespół Magazin (płyta z 1983 roku)

Ta piosenkę mogła śpiewać jakaś blondynka z lokalnym zespołem :wink:

Tu nasz oryginał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2010 22:27

No i Kasia mnie wyprzedziła, widocznie net u Niej szybciej chodzi :D

Być noże na Ciovo śpiewała ta blondynka - obecna wokalistka zespołu Magazin czyli Andrea :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2010 11:15

Pytanie to Kasi :D

xyzewa napisał(a):witam,
wróciłam właśnie z Chorwacji, w autokarze pilotka puszczała nam chorwackie płyty. Jedną z piosenek była piosenka podobno bardzo ważna dla Chorwatów i jest to podobno pierwsza piosenka, która rozpoczyna chorwackie wesela. Niestety zapomniałam tytułu - czy ktoś mógłby mi pomóc.
pozdrawiam
Ewa

Ja nie byłem na żadnym chorwackim weselu, więc nie umiem odpowiedzieć Ewie, a sam też jestem ciekaw co to za piosenka :?:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.08.2010 13:02

Janusz Bajcer napisał(a):Pytanie to Kasi :D
xyzewa napisał(a):witam,
pozdrawiam
Ewa

Ja nie byłem na żadnym chorwackim weselu, więc nie umiem odpowiedzieć Ewie, a sam też jestem ciekaw co to za piosenka :?:

Nie mam pojęcia. Nie wiedziałam, że takowa istnieje (że zaczyna absolutnie każde hr wesele..hm); nie jestem przekonana, że tak właśnie jest.. jestem prawie pewna, że w każdym regionie wygląda to jednak nieco inaczej....
Mój mąż też nie zna odpowiedzi na to pytanie.
Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.08.2010 13:30

Dziękuję Kasiu :D widocznie Ewa musi skontaktować się z pilotką, aby powiedziała co to za piosenka i skąd ma takie informacje :wink:

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone