Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.10.2009 16:53

Na koniec lata "letnie klimaty"... (mam nadzieję, że się nie powtarzam)
najpierw staroć, ale w bardzo "wakacyjnym" klimacie
Vještice - Totalno drukčiji od drugih

A tu chyba hit tego lata
Sexymotherfuckers - Ajme meni nije mi dobro

Pozdrówki
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.10.2009 15:48

A oto hit Mladena Grdovica :wink: :papa:
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 24.10.2009 20:22

Jakoś tak mi się dziś trafiło....i nie wiem, czy ktoś to już słyszał.
Mnie troszkę "porwało"

Chorwacki heavy metal :D :?: :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.11.2009 01:12

Ostatnio edytowano 24.11.2009 18:44 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.11.2009 22:18

Czy Chorwaci mają swój Woodstock :?: Coś na wzór serbskiej Guci .
Nives
Croentuzjasta
Re: Leonku, wróć!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 24.11.2009 14:18

Janka napisał(a): " Divno je kad żena ima petlju, da te uzme k sebi, onda kad si slab. Divno je kad ćutis snagu njenu, koja vadi me iz blata van. Divno je kad izlaziś na svjetlo, dok priviknu se oći, znam da nisam sam. Divno je i ne dogada se ćesto, taman toliko da sam o njoj ovisan.... A to ne slići na mene . Jer sve je moje njeno, kao zapleteno, prokleto i sveto za mene...." Jeśli mógłbyś jeszcze coś napisać mi o tym wykonawcy, będę Ci dozgonnie wdzięczna ( nie przesadzam ani na jotę ). Pozdrawiam Cię gorąco.[/code]

"Piekne jest, jak kobieta ma odwage, aby wziac cie do siebe, kiedy czujesz sie slabo. Pieknie jest, jak odczuwasz jej sile, ktora wyciaga mnie z blota. Pieknie jest, i nie zdarza sie czesto, ale tak, ze jestem od niej uzalezniony....A to nie jest do mnie podobne. Bo wszystko moje jest jej, jak poplatane, przeklete i swiete dla mnie..."

A wykonawca pochodzi ze Splitu, mieszka w Rijece, ma prawdziwe imie Zlatan Stipisic, zonaty, ma trojke dzieci, urodzony w 1968. Oprocz tego ze spiewa bardzo duzo i komponuje (m. innym dla Olivera D.) Jego ojciec (Ljubo Stipisic) tez byl barzo slynnym muzykiem i komponowal m. innym dla klap, uczestniczyl w organizowaniu festywali. (jest tez zyciorys na wikipedii...)
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 24.11.2009 23:58

Witajcie mili,

dawno nic nie pisałem, ale ten temat mnie właśnie nieźle zainspirował. Będąc w Cro dwa razy w 2005 i 2006 roku słyszałem ciągle w radio pewną piosenkę. No i wróciłem i słów rzecz jasna nie pamietając znalezc jej w stanie nie byłem. Melodie kojarzyłem bo dość charakterystyczna i tyle. No i po tych 3 latach "łazenia za mną tej melodii" dzisiaj w sumie troche z nudów wchodze sobie tutaj i zaczynam czytać te posty od poczatku :) I włala :):):) znalazłem piosenke która chodziła za mną tyle czasu - za stara dobra vremena :) Dzieki serdeczne :)

pozdrawiam,
Tomek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2009 00:18

Tomek O. napisał(a):Witajcie mili,

Chorwacką muzykę możesz posłuchać w cropelkowym radyjku :D

Tą melodię, która za Tobą chodziła też - na specjalne życzenie :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.11.2009 01:04

zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 02.12.2009 08:45

Witajcie po długiej przerwie.
Za mną chodzi taki kawałek, którego nigdzie nie umiem znaleźć w całości, a nagrałem tylko fragment w jakiejś konobie przy porcie w Biogradzie. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu tytułu albo miejsca gdzie można by to znaleźć w necie. Filmik który zrobiłem jest tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=QqUbQmmhqCM
Pozdrawiam serdecznie :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.12.2009 11:44

Wydaje mi się że na filmiku jest miks dwóch piosenek, jedna z nich to chyba przeróbka i fragment piosenki

Tomislava Ivcica - Veceras je nasa festa
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 02.12.2009 13:30

cos nowego i super :wink:

zygi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygi » 02.12.2009 18:11

Dziękuję Januszu, ale to chyba jednak coś innego. "Veceras je nasa festa" mam w kilku wersjach i znam dobrze, ale to nie to samo ...nawet w mixach idzie inaczej.
Może ktoś z naszych chorwackich przyjaciół rozpoznaje tę piosenkę z mojego filmiku ...?
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 02.12.2009 21:26

Cześć Zygi
Co do pierwszej piosenki, jestem pewna, że to Crvena Jabuka - Da Nije Jubavi, lub w wykonaniu klapy Nostalgija Da Nije Jubavi
Tytuł tej drugiej piosenki mam na końcu języka, jak sobie przypomnę to napiszę :)
Wydaje mi się, że tę piosenkę wykonują Berekini.
Pozdrawiam
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.12.2009 21:41

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone