Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ljepa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ljepa » 05.07.2009 16:14

Nie mam takich linków, bo moja komórka nie ma podłączenia do komputera.
Ale Parni Valjak można ściągnąć tradycyjnym sposobem o tutaj i wpisać w paplową wyszukiwarkę "Yugopolis". Ściągamy polifonię, bo to polskie covery. Projekt Yugopolis - ciekawy, to tak, ale tych dobrych utworów Polacy nie rozpoznają jako Parni Valjak, a szkoda...
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 06.07.2009 18:15

jacek77 napisał(a):Szanowni Muzykolodzy
Może znacie jakieś linki do stron gdzie można ściągnąć dzwonki mp3 na telefon z Chorwacką muzyczką

Ja sobie sama robię dzwonki do telefonu :lol: Przeważnie są to fragmenty ulubionych utworów :mrgreen: Tak jest szybciej, łatwiej i przyjemniej. I ile zabawy :lool:
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 06.07.2009 18:21

drusilla napisał(a):
Może znacie jakieś linki do stron gdzie można ściągnąć dzwonki mp3 na telefon z Chorwacką muzyczką

Ja sobie sama robię dzwonki do telefonu :lol: Przeważnie są to fragmenty ulubionych utworów :mrgreen: Tak jest szybciej, łatwiej i przyjemniej. I ile zabawy :lool:

faktycznie znalazłem programik do robienia dzwonków i już mam tyle że nie wiem którego używać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2009 19:58

W ramach 46 Tygodnia Kultury Beskidzkiej, zagra na estardach zespół z Chorwacji: FOLKLORNI ANSAMBL "TUROPOLJE" z VELIKEJ GORICY.
Jeżeli będą grać takie rzeczy:

lub takie:

to może być naprawdę ciekawie. :wink:

W ubiegłym roku Chorwacja miała na TKB cieniutką obsadę i cieniutkie wykonanie.
Na kolana powalił mnie natomiast zespół DISA ATIĆ ze Skupljeny (Serbia)
Trochę gorszy był VASELIN MASLESA z Banja Luki.

Zobaczymy co będzie w tym roku. Już wiadomo, że obsada bałkańska mniejsza niż przed rokiem.

Pozdrawiam
kamilica9.07
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilica9.07 » 01.08.2009 18:42

Na www.zedge.net pod "free ringtones" można znaleźć muzykę chorwacką. Trzeba tylko w wyszukiwarce wpisać np. Croatia, Hrvatska, ewentualnie tytuł piosenki, wykonawcę. Można też przed ściągnięciem odsłuchać dźwięk. :D
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 03.08.2009 20:51

Cos ode mnie :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
robsonr39
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsonr39 » 22.08.2009 14:15

Witam
Czy ktoś może mi podpowiedzieć skąd mogę ściągnąć utwory Tomislava Bralica i klapy Intrada.W kilku miejscach trafiłem , ale tylko do posłuchania.Z góry dziękuję i pozdrawiam. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2009 14:55

robsonr39 napisał(a):Witam
Czy ktoś może mi podpowiedzieć skąd mogę ściągnąć utwory Tomislava Bralica i klapy Intrada.W kilku miejscach trafiłem , ale tylko do posłuchania.Z góry dziękuję i pozdrawiam. :D

Zapraszam na ściąganie do mojego chomika :D
robsonr39
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robsonr39 » 22.08.2009 15:03

Panie Januszu , wielkie dzięki .Ma Pan wielkiego buziaka od mojej żonki (na szczęście dla mnie wirtualnego) :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2009 16:06

robsonr39 napisał(a):Panie Januszu , wielkie dzięki .Ma Pan wielkiego buziaka od mojej żonki (na szczęście dla mnie wirtualnego) :D

Odwzajemniam buziaka dla żonki {na szczęście dla mnie wirtualnego :wink: )

PS Polecam na chomiku piosenki Borisa Ostrica :D
lukaszmt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszmt » 23.08.2009 12:35

Witam wszystkich !!

Dwa dni temu wrocilem z Chorwacji i bardzo mi sie spodobala miejscowa muzyka a niestety nie umie teraz odszukac tych hitów. Bedac na miejscu ponagrywalem sobie na dyktafon pisoneki ktore mi sie podobaja i jesli ktoś bedzie mi w stanie pomoc bede bardzo wdzieczny. Poznizej podaje linki do zmaieszczonych przezemnie utworow w formacie mp3. Prosze o pomoc w rozszyfrowaniu tych piosenek :)

1. http://w283.wrzuta.pl/audio/9pRP0y4FLcZ/nagranie_10

2. http://w283.wrzuta.pl/audio/209TQoyUkNb/nagranie_11

3. http://w134.wrzuta.pl/audio/8CLFJMIf1VZ/nagranie_12

4. http://w134.wrzuta.pl/audio/16N7x395dNZ/nagranie_13

5. http://w134.wrzuta.pl/audio/9yR5NfVAqGP/nagranie_14

6. http://w134.wrzuta.pl/audio/9JdsPfw6l4r/nagranie_15

7. http://w134.wrzuta.pl/audio/8HWyTCEs2yP/nagranie_19

8. http://w134.wrzuta.pl/audio/aHGKEhojPv1/nagranie_21
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.08.2009 13:16

to ja też się podepnę bo w pierwszy dzień naszej wizyty na Peljesacu, na pierwszym wieczornym spacerku po Trpanju trafiliśmy między uliczkami na placyk przed knajpką wyłożony krzesełkami i pełen słuchaczy. na przeciwko pod jedną ze ścian lekkie zamieszanie. przeciskam się między kilku identycznie odzianych facetów - pewnie kelnerzy, pomyślałem i zwód do baru po szybkie Ożujsko. młody barman rozkłada ręce i pokazuje tylko Karlovacko :roll: ale jest tak ciepło, a my zmęczeni podróżą, że biorę ten bardziej orzeźwiający smak za dobry pomysł. pierwszy łyk jeszcze na progu i... widzimy dwa krzesełka na środku drugiego rzędu, a przecież przed chwilką było tylko jedno ;) hopsiup i już wszyscy siedzą, robi się ciszej, a wspomniani kelnerzy łapią za jakieś gitarki czy mandolinki (słabo się znam) i dają akustycznie, po chorwacku na kilka głosów :)
po chwili rozpływamy się w tej muzyce przyprawiając ją co chwila łyczkiem Karlovacko, bajka :D :D :D to nie kelnerzy 8O
pod koniec wyciągnąłem aparat i choć uważam, że nie wypada nagrywać to zarejestrowałem sobie krótki fragment kawałka, który później tak mi zaskoczył, że przyłapywano mnie gdy w pokoju odsłuchiwałem żałując, że nie kupiłem płyty do samochodu. nie wrzucę tu bo za dużo MB ale znalazłem ten kawałek na youtubie (jednak na żywo jest jeszcze smaczniejszy).

Klapa Kumpanji - Probudi Me Jutrom

na teledysku ten mniejszy wygląda w kubraku troszkę jak tych dwóch co ukradli księżyc ;) ale głosik i jego solówki bardzo nas urzekły :)
gwarantuję, że jeśli ktoś przesłucha tą piosenkę do końca przynajmniej dwa razy to będzie mu błądzić po duszy ;)

tu z kolei lepiej ich widać i przyznam, że ustawiają się w takim samym szyku:

Klapa Kumpanji - U poju se mala

zastanawialiśmy się póżniej czy patrząc na układ nosów, oczu i podobnie siwiejący zarost
1, 2 z 6 oraz 7 z 8 od lewej są ze sobą chyba spokrewnieni ;)
wiem, że brzmi to zabawnie ale obserwując ich na żywo można odnieść takie wrażenie :)
jakkolwiek jest - dziękujemy Klapie i miłej pani w informacji turystycznej Trpanja, która wspomniała nam o tym gdy o zachodzie szukaliśmy jeszcze kwatery. ten koncert zawsze będzie jednym z bardziej żywych wspomnień z tegorocznego pobytu - polecam :)

PS. a może ktoś ma jakieś dobre tłumaczenie tekstu?

Probudi me jutrom

Kad suza zamini smih
i falu rici za stih
a tilo ispuni bol

Kad crno bilo je sve
i blidi sjecanje
od mora ostane sol

Kad nikud nimam poc
i kada stisne me noc
ne grije njeno me tilo

Ne mogu zivit sa tim
da kusin dili sa njim
ka da me nije ni bilo

Ref.
Probudi me jutrom
i ostavi trag
razmakni koltrinu
i svojin tilom ulipsaj dan

Probudi me jutrom
odrisi mi grop
sta dusu mi veze ka sidro
vuce na dno

Kada nada postane san
i isti svaki je dan
daljina dili nas

Kad zadnji parti mi brod
i ne znan 'ocu li doc'
more mi nosi tvoj glas

Kad vira snage mi da
ako joj oprostim ja
da s drugon jubav podilin

'Oce li lazi to bit'
'ocu li jos uvik snit'
da jutrom budis me ti
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.08.2009 15:58

lukaszmt napisał(a): Prosze o pomoc w rozszyfrowaniu tych piosenek :)

Hej Łukasz :D Postaram się trochę pomóc :)
Nr 1 to chyba będzie Saša Matić :idea: - "Poklonite mi nju za rođendan"

Nr 2 - z tym miałam największy problem ale chyba się udało :) Tanja Savić - "Tako mlada"

Nr 3 - Boban Rajović :) - "Boje usne vina"

Nr 4 - piosenka to na pewno "Iznad Tešnja" - nie jestem tylko pewna wykonania :oops: - podobne do Severiny ale to chyba inna babeczka :roll:

Nr 5 to wspomniana wyżej Sevcia :mrgreen: - "Krivi spoj" - już na 100 % :D

Nr 6 to na moje oko ( a raczej ucho :lol: )Halid Bešlić i "Prvi poljubac" :idea:

Nr 7 8O :lool: po prostu miodzio :lool:

Nr 8 - Vuco - "Volim piti i ljubiti" :mrgreen:

:papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.08.2009 20:59

Nr 7 czyli "żmija i żaba" pobrane :D
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 24.08.2009 21:08

Janusz Bajcer napisał(a):Nr 7 czyli "żmija i żaba" pobrane :D

Tak myślałam :mrgreen: W mojej kolekcji też wylądowały :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone