Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.03.2009 11:19

Hm.. zatem jeszcze nie bardzo są szczegóły....Cóż, jeśli wszystko to dziać się będzie w jednym pomieszczeniu, to rzeczywiście trudna sprawa... W takim razie chyba nie ma innego wyjścia, jak nagrać "składankę" na zasadzie "z każdego regionu coś" i odtwarzać w tle "na chybił trafił".
Zatem na pewno jakieś dalmatyńskie klapy (ale może najlepiej w "czystej postaci" czyli a capella, bo tylko wtedy tak naprawdę słychać kunszt klapy, ten prawdziwy dalmatyński klimat i wyjątkowość, oryginalność tego sposobu śpiewania, tradycyjne brzmienie)
Klapa Sinj można posłuchać (ścieżka: menu, songs) - nie wiem tylko, czemu stronie brak hr wersji jezykowej :?
albo klapa Cambi

Tutaj coś ze Slavonii

To tak "z marszu".. należałoby jeszcze znaleść coś z Istrii, Kvarneru, Zagorja, Liki...
Jak znajdę chwilkę, postaram się poszperać i podrzucić linki...
Pozdrawiam serdecznie
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 16.03.2009 12:58

Wielkie dzięki,również myślałyśmy o jakiejś składance,żeby mogli posłuchać zupełnie różnych kawałków.Pytałam w Empiku,ale facet zrobił wielkie oczy i znalazł składankę bałkańską ale wykonanie naszych artystów.
Na pewno skorzystam z propozycji,jeszcze raz dziękuje Kasiu :D
JKR
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JKR » 16.03.2009 13:08

mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.03.2009 18:56

AnetaA napisał(a):To tak krótko się postaram-mamy w szkole kierunki hotelarskie i to głownie z myślą o nich rozpoczynamy cykliczny projekt chyba pod nazwą "Podróże małe i duże" i jako pierwsza pod lupę brana jest Chorwacja,na razie wszystko się krystalizuje,ale mniej więcej wygląda to tak-wstęp z filmem i ogólnymi informacjami nt Cro do wszystkich ze sceny,oczywiście niezbyt szczegółowo i długo,a później stacje, stoiska czy jak to tam nazwać już ze szczegółowymi informacjami-najprawdopodobniej podział na regiony i co stacja to region.Regiony opracują grupy uczniów i to oni będą prezentować swoje mini-wystawy.Do regionów jeszcze na pewno kuchnia,tradycje. Może Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy? Oczywiście szkoła kasy na to nie ma,więc dość skromnie,jeśli chodzi o jakieś dodatkowe elementy wystroju-to co zdołamy sami zrobić,bo na pewno fajnie by było pokazać stroje,koronki,przygotować smakołyki kuchni chorwackiej.Pożyjemy,zobaczymy,co wyjdzie.

Mam na razie zakończenie dla Twojich podróży po Cro :D
... Bardzo wzruszające zresztą .

Nad resztą pomyślimy jeszcze :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 19:28

Żadne "nowoczesne" śpiewanie nie oddaje piękna chorwackiej muzyki o pięknej Chorwacji.

Dwie piosenki do składanki

Mogą być tez takie

Ostatnio edytowano 16.03.2009 20:09 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
JKR
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JKR » 16.03.2009 19:33

Żadne ograniczanie się nie odda piękna chorwackiej (i nie tylko) muzyki (-:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 19:56

JKR napisał(a):Żadne ograniczanie się nie odda piękna chorwackiej (i nie tylko) muzyki (-:

Zgoda - ale o morzu i Dalmacji ci nowocześni artyści nie śpiewają.

Dalmacjo lipa
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 20:16

Chorwackiego języka nie zmam dokładnie, ale o czym śpiewają np. Klapy trochę rozumiem, w tym utworze słów w ogóle nie mogę zrozumieć a rytm muzyki to całkiem nie moje klimaty. :(

Pozdrav
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 16.03.2009 20:43

mkm napisał(a):
AnetaA napisał(a):To tak krótko się postaram-mamy w szkole kierunki hotelarskie i to głownie z myślą o nich rozpoczynamy cykliczny projekt chyba pod nazwą "Podróże małe i duże" i jako pierwsza pod lupę brana jest Chorwacja,na razie wszystko się krystalizuje,ale mniej więcej wygląda to tak-wstęp z filmem i ogólnymi informacjami nt Cro do wszystkich ze sceny,oczywiście niezbyt szczegółowo i długo,a później stacje, stoiska czy jak to tam nazwać już ze szczegółowymi informacjami-najprawdopodobniej podział na regiony i co stacja to region.Regiony opracują grupy uczniów i to oni będą prezentować swoje mini-wystawy.Do regionów jeszcze na pewno kuchnia,tradycje. Może Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy? Oczywiście szkoła kasy na to nie ma,więc dość skromnie,jeśli chodzi o jakieś dodatkowe elementy wystroju-to co zdołamy sami zrobić,bo na pewno fajnie by było pokazać stroje,koronki,przygotować smakołyki kuchni chorwackiej.Pożyjemy,zobaczymy,co wyjdzie.

Mam na razie zakończenie dla Twojich podróży po Cro :D
... Bardzo wzruszające zresztą .

Nad resztą pomyślimy jeszcze :D

A oto i reszta :D

Slavonija

Zagorje

Primorje , Kvarner , Istra

Dalmacja

Pozdrav w kvarnerskim klimaciku :wink: :D
Ostatnio edytowano 16.03.2009 20:56 przez mkm, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.03.2009 20:49

Cała Chorwacja Lijepa li si :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.03.2009 23:07

"Wygrzebałam" super stronkę :) i kilka przykładów tradycyjnych (bardzo ciekawych) brzmień Istry i Kvarneru (ogromnie różnych od dalmatyńskich).

W Kvarnerze i na Istrze tradycyjnie śpiewa się w dwugłosie (nie w wielogłosie jak w Dalmacji)
przykład: Ne zna Tone

W obydwu tych regionach istnieje także bardzo charakterystyczny sposób śpiewania tzw. tarankanje, polegające na naśladowaniu dźwięków tradycyjnego instrumentu o nazwie sopile lub sopele w Kvarnerze, a na Istrii roženice (instrument podobny do oboju)

przykłady:
tarankanje

tak brzmią roženice/ sopile w istryjskiej ludowej piosence, a tak wyglądają
tak brzmią šurle kolejny tradycyjny istryjski instrument dęty,a tak šurle wyglądają

Jeszcze jeden ważny tradycjny dla Istry i Kvarneru instrument to
mih (można posłuchać, jak brzmi - ikona mp3 Balun - taniec istryjski).

Ciekawe, prawda?

AnetoA,
Wiem, że niestety nie wszystkie pliki muzyczne, do których podałam linki, da się skopiować. Ale mam nadzieję, że na podstawie tych info uda Ci się samej wyszukać w necie pliki, które bez problemu będzie można "ściągnąć".
W każdym razie to jest właśnie hr folklor w czystej postaci - dlatego najpiękniejszy
Pozdrawiam i powodzenia
Ostatnio edytowano 17.03.2009 09:56 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.03.2009 07:57

Typowa istrijanska piosenka

Franci Blašković & orkiestra Gori Uši Winnetou

:?
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 17.03.2009 09:38

Bardzo Wam dziękuję,na pewno wykorzystam,mam nadzieję,że wszystko się uda i wyjdzie fajnie.Myślę,że kilka słów o muzyce jednak powiemy,bo tak strasznie cokolwiek pominąć,szczególnie jak jest takie piękne.
Jak byliśmy w restauracji Kremenko,gdzieś tam pod szczytami,to udało nam się wysłuchać kilku śpiewających panów (nie wiem, czy z koncertu czy innego spotkania wracali), ale wrażenie niesamowite,przepięknie się niosło,człowiek stał i słuchał z otwrtą gębą,a ta radość ze śpiewy,po prostu niesamowite.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.03.2009 09:54

mirko napisał(a):Typowa istrijanska piosenka

Franci Blašković & orkiestra Gori Uši Winnetou

:?

:lol: :lol: :lol:
Brakło tylko boškarina "w tle" (pasącego się na łące)... :wink:
Pozdrówki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2009 11:00

Na 336 kanale Cyfry+ wznowiono nadawanie kanału z cromuzyką CMC :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone