muzyka chorwacka
napisał(a) lord » 29.08.2008 17:27
przeboje z chorwacji
jest mi niezmiernie miło, że odkryłem to forum i już jestem w gronie croentuzjastów, jestem tu po raz pierwszy i nie wiem czy odpowiadam jego wymaganiom
Kocham muzykę chorwacką za to że jest lekka łatwa i przyjemna, kiedyś przeboje chorwackie były prezentowane na antenie PR ale teraz ten gatunek muzyki zginął pod naporem tego co nie wiadomo jak to nazwać (szarpanie drutów, wycie kotów). A człowiek potrzebuje tego co piękne, romantyczne, nastrojowe. Muzyki chorwackiej słucham od dawna w różnych rozgłośniach radiowych (zaczęło sie od Terezy Kesovijii Trubadurów z Dubrownika), od kiedy mam internet słucham "narodni radio" . Jest mi niezmiernie miło,że tylu forumowiczów słucha też tej muzyki. Od tej chwili lektura forum będzie moją stałą lekturą. Poza muzyka chętnie wirtualnie "popodróżuję" po Chorwacji. Chciałbym tam być, bo jeszcze nie byłem, może przy czyjeś pomocy kto tam juz był będzie mi dane zobaczyć miejsca piękne z pięknych i być na żywo na jakimś koncercie, któregoś z moich ulubionych wykonawców. Mam trochę płyt cd (preferuję męskie głosy) kupionych przez internet w firmie fonograficznej crorec w Zagrzebiu
słuchając narodni radio (niestety z przerwami gdyż mam ten tańszy internet) chodzi za mną często nadawana w tej rozgłośni piękna piosenka w ciepłym męskim wykonaniu, powolna, niestety nie załapałem wykonawcy. Nie znam chorwackiego ale mogę przytoczyć fragment tej piosenki chyba w refrenie (przepraszam za błędy językowe i stylistyczne) "jedan zivot malo je za mene i za tebe" itd.
gdyby ktoś wpadł na trop wykonawcy będę niezmiernie wdzięczny.
Gdyby ktoś zainteresowany moim zbiorem płyt chętnie przytoczę, nie wiem czy można przegrywać.
Może tyle na dzisiaj jak na pierwszy raz, pozdrawiam wszystkich croentuzjastów, do następnego spotkania na forum