Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 05.07.2008 21:52

Dobrze jest też posłuchać '' starego '' Olivera Dragojevica - :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.07.2008 23:42

Olivera jak najbardziej można słuchać i do tego w duecie :lol: :lol:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.07.2008 23:51

Powiem szczerze, że w wielu przypadkach za chorwackimi wykonawcami nie przepadam, ale właśnie ostatnio Dragojevic wpadł mi w ucho wieczorną porą w knajpie przy plaży w Sukosanie i to był odpowiedni moment na taką właśnie nienachalną muzykę. Bardzo mi się spodobało, a że była sobota płyty już nie zdołałem kupić. W niedzielę o 5:00 już jechałem do PL.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2008 00:10

hmm - a jaką muzykę chorwacką uważasz za nachalną :?: :?:

A może jakaś Klapa wpadnie Ci w ucho :wink:
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 06.07.2008 09:12

Tutaj moja ulubiona piosenka

Klip kręcony w Posedarje i przed kościółkiem Sv Duh, obok którego jest duża plaża, piaszczyste dno oraz bardzo ciepła, płytka woda - raj dla małych dzieciaków
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 06.07.2008 10:32

Zaraz posłucham, ale muszę wam wyjażniić, że wychowałem się na Pink Floyd, King Crimson, Yes, Genesis, Gong, Edgar Froese, więc to były giganty, do dziś zresztą niedoścignione. To co powstało potem to tylko popłuczyny Sztuki. Jestem bardzo wybredny i choć idę na kompromisy z moimi przekonaniami, to nie udaję, że lecąca papka w radio czy na wielu wymóżdżonych plażach jest sztuką przez duże S.
łojezu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) łojezu » 11.07.2008 02:44

Nie wiem gdzie sie podłączyc, to sprobuje tutaj...
Otoz zastanawiam sie zespol Bijelo Dugme w jakim jezyku tworzyl, i w jakim jezyku jest Durdevdan.
Mowi sie ze BD to najsławniejszy zespol Jugosławii, ale Jugosławia składała sie wtedy z wielu narodow, wiec co? mieli jakis uniwersalny jezyk? Moze to i głupie pytanie..... ale co tam , ktos mnie musi oswiecic :P
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 11.07.2008 05:44

łojezu napisał(a):Nie wiem gdzie sie podłączyc, to sprobuje tutaj...
Otoz zastanawiam sie zespol Bijelo Dugme w jakim jezyku tworzyl, i w jakim jezyku jest Durdevdan.
Mowi sie ze BD to najsławniejszy zespol Jugosławii, ale Jugosławia składała sie wtedy z wielu narodow, wiec co? mieli jakis uniwersalny jezyk? Moze to i głupie pytanie..... ale co tam , ktos mnie musi oswiecic :P

Muzyka......
to nie tylko jezyk 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2008 07:34

Łojezu - znalazłem dla Ciebie takie oświecenie :wink: :lol:

"W czasach Jugosławii komunistycznej językiem urzędowym w tym kraju był tzw. język serbsko-chorwacki (lub chorwacko-serbski), zwany czasami językiem jugosłowiańskim. Było to jedno z wielu narzędzi w rękach ówczesnych polityków i ideologów, za pomocą którego chciano wykazać homogeniczność państwa jugosłowiańskiego: jedno państwo, jeden naród (Jugosłowianie) i jeden język (serbsko-chorwacki, którym posługiwała się większość mieszkańców byłej Jugosławii). Był to język oficjalny w ówczesnej Jugosławii, chociaż w federacyjnych republikach Słowenii i Macedonii na przykład zajęcia w szkole odbywały się w języku narodowym - odpowiednio: słoweńskim lub macedońskim."

Ponieważ nie było narodu jugosłowiańskiego - nie było też języka jugosłowiańskiego.
łojezu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) łojezu » 11.07.2008 12:38

Janusz Bajcer napisał(a):

Łojezu - znalazłem dla Ciebie takie oświecenie :wink: :lol:

"W czasach Jugosławii komunistycznej językiem urzędowym w tym kraju był tzw. język serbsko-chorwacki (lub chorwacko-serbski), zwany czasami językiem jugosłowiańskim. Było to jedno z wielu narzędzi w rękach ówczesnych polityków i ideologów, za pomocą którego chciano wykazać homogeniczność państwa jugosłowiańskiego: jedno państwo, jeden naród (Jugosłowianie) i jeden język (serbsko-chorwacki, którym posługiwała się większość mieszkańców byłej Jugosławii). Był to język oficjalny w ówczesnej Jugosławii, chociaż w federacyjnych republikach Słowenii i Macedonii na przykład zajęcia w szkole odbywały się w języku narodowym - odpowiednio: słoweńskim lub macedońskim."

Ponieważ nie było narodu jugosłowiańskiego - nie było też języka jugosłowiańskiego.

dziekuje :) , tak gdzies czytałam ze to była mieszanka jeżykow ale dobrze sie upewnic , zeby nie palnac jakiegos głupstwa.
J@dranka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@dranka » 14.07.2008 17:12

Leszek W napisał(a):Tutaj moja ulubiona piosenka

Klip kręcony w Posedarje i przed kościółkiem Sv Duh, obok którego jest duża plaża, piaszczyste dno oraz bardzo ciepła, płytka woda - raj dla małych dzieciaków

Leszek W - znasz może tytuł tej piosenki Vinko Coce? Rzeczywiście piękna...
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 15.07.2008 08:10

Znów Wam uprzejmie donoszę :devil: o nowej płytce :D Na yucafe można już posłuchać płytki "Melodije Hrvatskog Juga" :D Przeważają klimatyczne crosłodzizny :hearts: Piękna sprawa dla wielbicieli tego gatunku :mrgreen:
wolek92
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolek92 » 02.08.2008 18:48

Witam

Wczoraj wróciłem z wyspy Pag i na głownej plaży grali w barze taka piekna piosenke to był napewno jakis HIT bo non-stop grali go a na muzyce Chorwackiej sie zupelnie nie znam moze ktos podac jakies przyklady?
macanari
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) macanari » 03.08.2008 10:02

dodam do tego że tą piosenke nie tylko grali plaży ale na rejsie na którym byliśmy w klubach wszędzie tam gdzie puszczali muzykę...

Mam nadzieje że pomożecie mi i Wołkowi z góry dzięki
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 03.08.2008 13:49

macanari napisał(a):dodam do tego że tą piosenke nie tylko grali plaży ale na rejsie na którym byliśmy w klubach wszędzie tam gdzie puszczali muzykę...

Mam nadzieje że pomożecie mi i Wołkowi z góry dzięki

:lol: :lol: No fajna była :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone