łojezu napisał(a):Nie wiem gdzie sie podłączyc, to sprobuje tutaj...
Otoz zastanawiam sie zespol Bijelo Dugme w jakim jezyku tworzyl, i w jakim jezyku jest Durdevdan.
Mowi sie ze BD to najsławniejszy zespol Jugosławii, ale Jugosławia składała sie wtedy z wielu narodow, wiec co? mieli jakis uniwersalny jezyk? Moze to i głupie pytanie..... ale co tam , ktos mnie musi oswiecic
łojezu napisał(a):Nie wiem gdzie sie podłączyc, to sprobuje tutaj...
Otoz zastanawiam sie zespol Bijelo Dugme w jakim jezyku tworzyl, i w jakim jezyku jest Durdevdan.
Mowi sie ze BD to najsławniejszy zespol Jugosławii, ale Jugosławia składała sie wtedy z wielu narodow, wiec co? mieli jakis uniwersalny jezyk? Moze to i głupie pytanie..... ale co tam , ktos mnie musi oswiecic
Janusz Bajcer napisał(a):łojezu napisał(a):Nie wiem gdzie sie podłączyc, to sprobuje tutaj...
Łojezu - znalazłem dla Ciebie takie oświecenie
"W czasach Jugosławii komunistycznej językiem urzędowym w tym kraju był tzw. język serbsko-chorwacki (lub chorwacko-serbski), zwany czasami językiem jugosłowiańskim. Było to jedno z wielu narzędzi w rękach ówczesnych polityków i ideologów, za pomocą którego chciano wykazać homogeniczność państwa jugosłowiańskiego: jedno państwo, jeden naród (Jugosłowianie) i jeden język (serbsko-chorwacki, którym posługiwała się większość mieszkańców byłej Jugosławii). Był to język oficjalny w ówczesnej Jugosławii, chociaż w federacyjnych republikach Słowenii i Macedonii na przykład zajęcia w szkole odbywały się w języku narodowym - odpowiednio: słoweńskim lub macedońskim."
Ponieważ nie było narodu jugosłowiańskiego - nie było też języka jugosłowiańskiego.
Leszek W napisał(a):Tutaj moja ulubiona piosenka
Klip kręcony w Posedarje i przed kościółkiem Sv Duh, obok którego jest duża plaża, piaszczyste dno oraz bardzo ciepła, płytka woda - raj dla małych dzieciaków