napisał(a) funman » 17.12.2007 23:16
drusilla napisał(a):FUX napisał(a):Włożę kij w mrowisko
.
Będąc w tym roku w Cro, obejrzałem fragment (wiecej się nie dało) koncertu?/spektaklu Thompsona. większość kawałków na jedno kopyto, piski, podniety, jak przy muzyce disco polo.
Przypomina do słudzenia naszego sznsonistę Rubika. Skąd ten fenomen?
No to jedna mrówka się odezwie
Może po prostu tą muzykę trzeba rozumieć i czuć ?
Nie byłam nigdy na koncercie disco-polo więc ciężko mi porównać
Przesłuchałam całą dyskografię Marko i nie stwierdziłam żeby śpiewał na jedno kopyto - no chyba że chodzi ogólnie o rodzaj muzyki
Ale chyba każdy artysta śpiewa swój gatunek muzyki - jeden rock, inny jazz, inny jeszcze to Twoje disco-polo
Chociaż tych ostatnich nie nazwałabym artystami
Po prostu - każdemu podoba się co innego. Nudno by było gdyby wszyscy mieli jednakowe gusty
Ale porównanie Rubika z Thompsonem ?
Cos w tym jest.Zaznaczam,ze muze Thompsona lubie,a Rubika nie,ale jest coś co łaczy obu panów.Kicz i cynizm.
Thompson gra z reguły kawalki a'la soft-metal,wczesne osiemdziesiate,z brzmieniami typu kicha straszna(Geni Kameni,Lipa Kaja),czasem klasyczny heavy metal coś jak Iron Maiden(Kletva Kralja Zvonimira,Anica Kninska Kraljica),kawałki pokroju Jasenovac mają cos z Disco-polo,albo raczej z Kukiza robiącego sobie jaja z naszego wspaniałego gatunku.Kicz taki sprzed 20-lat,świetnie zagrany zresztą.
Rubik natomiast jest tak kiczowato patetyczny w tym co robi ze powinien jakis medal od Kaczora dostać
.
Co do cynizmu,to coż...kto nie lubi kasy?Marko okopał się na wygodnej pozycji,wykorzystujac wrodzony szowinizm,patriotyzm i religijność Chorwatów.numer "Cavoglave" moze był i szczery,Marko powalczył z koncu z Thompsonem w ręku,natomiast reszta twórczości,głównie zawartość tekstowa i sprzedarz tego to juz spryt managerów takich samych jak ci co handluja Britney czy Justinem Timberlakiem.Uwazam że kariera tego gościa mogła eksplodować tylko na Bałkanach i to ze względów pozamuzycznych.Niemniej dobrze sie tego słucha,a ludzie na koncertach autentycznie szaleją.
Natomiast Rubik handlujac muzyką religijna nabija sie z połowy Polski.Obaj na koncertach robią kiczowate misteria,z tym że Perkovic z rozmachem i jest to dobre.
Ostatnio edytowano 17.12.2007 23:26 przez
funman, łącznie edytowano 1 raz