Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzyka chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 14.09.2007 16:54

Na www.croworld.ca na forum w dziale music pod tematem Birajte i uzivajte jest piękna i ogromna kolekcja chorwackiej muzyki . Tyle tego , że nie wiadomo co pierwsze wybrać . Polecam .
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 14.09.2007 17:08

A było jeszcze więcej :) Jakoś parę rzeczy wcięło przy upiększeniu stronki :( Polecam jeszcze forum na croworldzie - tam można znaleźć płytki których nie ma w dziale "Music" :D
AndyB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndyB » 16.09.2007 14:36

Moje spostrzeżenia z odsłuchu stacji na ukf w Chorwacji - w większości po chorwacku i na ich "ludową" nutę. Znalazłem dwie stacje, które "dało" się słuchać, bo było w nich sporo zachodniej muzyki. Były to: radio MAKARSKA RIVIJERA, i radio RIVA.
Ciekawostka to piosenka Perfektu nadawana przez jedną z chorwackich stacji.
Niestety pierwszego programu polskiego radia na 225 kHz nie złapałem(Mimice). Z trzaskami daje się "Jedynki" słuchać już w Słowenii a w Austrii i Czechach już w miarę czysto.
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 16.09.2007 17:27

Na otwarcie meczu o 5 miejsce mistrzostw Europy w koszykówce zagrano...Lijepa li si Marko. :D Na początku nie poznałem, melodia znajoma, ale dopiero po chwili wiedziałem, że to był ten własnie utwór Thompsona. Może z powodu zaskoczenia, pewnie też dlatego, że Thompsona mało znam i ciągle poznaję... :D

PS Chorwaci jednak przegrali z Niemcami...ale dziś to będzie hiszpański dzień. Siatkarze już mają złoto, koszykarze łatwiejszą powinni mieć przeprawę z Rosją...
Adam_Malysz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam_Malysz » 17.09.2007 10:47

http://vinovo.magnify.net/watch/playlis ... SDN1KCSX92
A Capella - Klapa Neverin (8 songs)
8)
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 06.11.2007 20:00

Na www.croworld.ca na forum w dziale music jest do pobrania
Mate Miso Kovac - 1986 - Koncert (Remastered 2007 ) - rzecz przepiękna

Od tego koncertu zaczęła się moja przygoda z chorwacką muzyką . Kiedyś u koleżanki na imprezie puszczono piękną płytę , to był właśnie koncert Kovaca , nikt nie wiedział co to jest i w jakim języku . Mi po pierwszym pobycie w Cro w 2005 r. świtały w głowie jakieś chorwackie słówka i oświadczyłam wszystkim : niech więcej nie pojadę do Chorwacji , jeśli to nie po chorwacku . No i po tej imprezie wpisałam w google hasło muzyka chorwacka - i tak trafiłam na forum , do tego właśnie działu - no tak właśnie ten chorwacki fioł się zaczął i trwa .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.11.2007 23:43

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.11.2007 12:14

Ma ktoś może tekst MPT "Liepa Li Si" :?: :oops: po Chorwacku oczywiście
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.11.2007 12:34

Leszek Skupin napisał(a):Ma ktoś może tekst MPT "Liepa Li Si" :?: :oops: po Chorwacku oczywiście

Ktoś ma :lol:

Lijepa li si
Kad se sjetim suza krene
Zamirisu uspomene
Svake stope rodnog kraja
I narodnih obicaja

Prepoznah ljepotu tvoju
Sto probudi ljubav moju
Kad sam s tobom srce moje
Kuca jace, veliko je
Oj Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno, srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna dusa a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Lijepa li si

Kad Neretva moru krene
Ti se tada sjeti mene
Mojoj pjesmi budi tema
Za sve one kojih nema
Ajde, Istro i Zagorje
Podignimo sve tri boje
Zagrlimo se pred svima
Neka vide da nas ima

Oj Zagoro, lijepa li si
Slavonijo, zlatna ti si
Herceg-Bosno, srce ponosno
Dalmacijo, more moje
Jedna dusa a nas dvoje
Pozdrav Liko, Velebita diko
Lijepa li si

a reszta tekstów jest: TU :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.11.2007 12:43

Puno hvala Petre :papa:
Marccepann
Autostopowicz
Poszukiwanie Tytułu Piosenki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marccepann » 14.11.2007 01:15

Witam Wszystkich,
Byłam w tym roku w Chorwacji i na stacji radio Rijeka często puszczano piękne nagranie. Niestety nie znam ani wykonawczyni ani tytułu. Jedyne dwa słowa które wychwyciłam to "serca dwa" na końcu refrenu. Wiem, że to bardzo niewiele, ale jeśli komuś się to kojarzy i wie coś więcej niż ja to bardzo prosze o pomoc.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Poszukiwanie Tytułu Piosenki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.11.2007 08:19

Marccepann napisał(a):Witam Wszystkich,
Byłam w tym roku w Chorwacji i na stacji radio Rijeka często puszczano piękne nagranie. Niestety nie znam ani wykonawczyni ani tytułu. Jedyne dwa słowa które wychwyciłam to "serca dwa" na końcu refrenu. Wiem, że to bardzo niewiele, ale jeśli komuś się to kojarzy i wie coś więcej niż ja to bardzo prosze o pomoc.

Czy może chodzi o te "dva srca"
Marccepann
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marccepann » 14.11.2007 11:01

No nie, niestety nie. Tamten utwór jest mało nowoczesny i ma charakterystyczny dźwięk akordeonu.
Adam.B
Cromaniak
Re: Poszukiwanie Tytułu Piosenki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 14.11.2007 16:35

Janusz Bajcer napisał(a):
Marccepann napisał(a):Witam Wszystkich,

Czy może chodzi o te "dva srca"

cały Januszek :P (Piękna kobieta i imprezka) ;P na teledsyku :) to jest to co ;P Wujek lubi ^^ :)
MARCEPAN
Autostopowicz
bobus

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARCEPAN » 07.12.2007 00:43

Witam,
czy ktos może mi powiedzie (napisac :-) ) gdzie moge ściągnąć utwór Pani Bobuś - Leh ona druga? A może ktoś to ma w swojej kolekcji i zechciałby sie podzielić?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kultura chorwacka

Muzyka chorwacka - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone