Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Smutna wiadomość - w wyniku wypadku (29.07.2020) zmarł dzisiaj Rajko Dujmić. [*][*][*] Był chorwackim autorem tekstów, kompozytorem i producentem muzycznym, najbardziej znanym jako członek popowej grupy Novi fosili. Wraz ze Stevo Cvikiciem skomponował zwycięzcę konkursu Eurowizji 1989 „Rock me”.
Może to nie chorwacka muzyka, ale z Serbii. Ponieważ w domu nauczania zdalne syna w szkole i żony w pracy(też szkole) i został mi jeden pokój w odosobnieniu , z nudów zacząłem śledzić naszą Eurowizję Junior (ze względu na siostry Tracz, które fajnie śpiewają).
Tegoroczna propozycja Serbii: Petar Aničić
a tu wersja po polsku
Przez przypadek słuchając tej piosenki trafiłem na zeszłoroczną nominację do Eurowizji Junior 2019 Darija Vračević
Mimo, że stary chłop jestem, nie mogę się napatrzeć na utalentowanych, młodych, normalnych nastolatków - nasłuchać się też nie mogę. Cały czas za mną to chodzi. I co ważne w języku, który tak jest znajomy
Przyjemnie będzie posłuchać tych piosenek, przyśpiewek biesiadnych na urlopie w Chorwacji. Na tarasie, przy grillu w gronie rodziny, właścicieli apartamentu i przyjaciół.