Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muzealny Karpacz

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.10.2012 16:24

Nie chcę się chwalić ale bardzo dużo eksponatów na Karkonoskiej były dziełem mojej chrzestnej :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.10.2012 16:25

alessandro1977 napisał(a):Nie chcę się chwalić ale bardzo dużo eksponatów na Karkonoskiej były dziełem mojej chrzestnej :wink:

Jak zobaczysz na fotach, to krzycz :D .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.10.2012 16:56

MRK napisał(a):Muzeum Zabawek maslinka, Zabawek:)

Właśnie to miałam na myśli ;) Bo ja zmęczona jestem ;)
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 18.10.2012 18:29

MRK napisał(a): (...) O dziwo, w tym wypadku PKP potrafiło się po ludzku dogadać z władzami miasta i dworzec bez problemu został zamieniony w muzeum. (...)

No aż tak kolorowo to nie było, ale oby upadek miał za sobą.
A zdjęcia super:) Czekam na następne:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.10.2012 18:41

maslinka napisał(a):
MRK napisał(a):Muzeum Zabawek maslinka, Zabawek:)

Właśnie to miałam na myśli ;) Bo ja zmęczona jestem ;)

No to urlop i na Brać:)

Lecimy dalej, bo udało się wrzucić kilka fotek na IS. Jeszcze te dziwne, potem już normalne będą:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lubi ktoś Toola?:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pytanie, czyj to misiek?:)

Obrazek
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.10.2012 18:43

ania77 napisał(a):
MRK napisał(a): (...) O dziwo, w tym wypadku PKP potrafiło się po ludzku dogadać z władzami miasta i dworzec bez problemu został zamieniony w muzeum. (...)

No aż tak kolorowo to nie było, ale oby upadek miał za sobą.
A zdjęcia super:) Czekam na następne:)

Tak wywnioskowałem z rozmowy z pracownikiem Muzeum:).
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.10.2012 00:22

No to lecę dalej. Na początek coś dla maslinki:)

Obrazek

I dalej...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Majkel...Majkel...

Obrazek

Obrazek

...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.10.2012 00:36

Niekoniecznie wszystkie zabawki są polskie... Mogą być z Japonii...
Obrazek

Mogą z Meksyku...
Obrazek

Obrazek

I wanna rock and roll all night...
Obrazek

Obrazek

Wyjaśnienie wcześniejszego zdjęcia. Napis: "Księżniczka na ziarnku grochu". Jak dla mnie najciekawszy eksponat.
Obrazek

Obrazek

No i wyjaśnienie wcześniejszego misia. Tutaj już wszystko widać.
Obrazek

Tyle. Więcej fotek z tego muzeum nie będzie. To, co powyżej pokazałem, to naprawdę niewielka część. Polecam wizytę. W tym czasie, kiedy My tam byliśmy, a było to jednak nie w ostatnią sobotę, a blisko dwa tygodnie temu (czas i głowa coś nie idą w parze), na piętrze była jeszcze wystawa kolekcji przeróżnych wiewiórek, ale...nie zachwyciła.

Więcej info jest na oficjalnej stronie muzeum.

A kolejne fotki już będą z innego miejsca... Miejsca, które nas dość konkretnie rozbawiło :D .

edit: Muzeum Zabawek można zwiedzać z pomocą książeczki, która opisuje każdą gablotę, bądź też ze słuchawkami na uszach, razem z lektorem opowiadającym o eksponatach. Do wyboru.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.10.2012 09:31

Pytanie: czy np. robiąc zdjęcia przez szybę, użycie filtra polaryzacyjnego polepszy jakość zdjęcia? Pewno głupie pytanie dla niektórych, ale ja się nie znam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.10.2012 09:38

MRK napisał(a):Pytanie: czy np. robiąc zdjęcia przez szybę, użycie filtra polaryzacyjnego polepszy jakość zdjęcia? Pewno głupie pytanie dla niektórych, ale ja się nie znam.

Podobno tak.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 09:44

MRK napisał(a):Pytanie: czy np. robiąc zdjęcia przez szybę, użycie filtra polaryzacyjnego polepszy jakość zdjęcia?

Z pewnością pomoże ci uniknąć blików, natomiast nie skoryguje ewentualnych smug i zbrudzeń na szybie :D

No i, zwłaszcza kiepski, polar, może zabrać światło, w związku z czym będziesz musiał albo dać wyższe ISO (szumy) albo wydłużyć czas (możliwość poruszenia).
Dobrze mieć wtedy jeszcze monopod.

Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.10.2012 09:47

weldon napisał(a):
MRK napisał(a):Pytanie: czy np. robiąc zdjęcia przez szybę, użycie filtra polaryzacyjnego polepszy jakość zdjęcia?

Z pewnością pomoże ci uniknąć blików....

Eeeee...jeśli mogę zapytać, co by prof. Google nie pytać i nie nadziać się na eseje na ten temat... a co takiego te bliki? :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 09:51

Odbicia zewnętrznego oświetlenia.
Nie zlikwiduje, ale można zminimalizować ich działanie.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.10.2012 10:10

Podziękował. Zakodowałem:). Muszę nabyć do mojego d3000:).

Tak w ogóle...te wcześniejsze zdjęcia były robione moim smartphonem, przy użyciu jednej aplikacji. Mimo, iż technicznie pewno są straszne, to mi się podobają:).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 10:22

MRK napisał(a):...te wcześniejsze zdjęcia były robione moim smartphonem, przy użyciu jednej aplikacji.

To widać ;)

MRK napisał(a): Mimo, iż technicznie pewno są straszne, to mi się podobają:).

W razie czego sprawdź sobie pierwszą pozycję w rankingu ;)

:D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Muzealny Karpacz - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone