Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muszle i ich przechowywanie

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zwadara
Croentuzjasta
Muszle i ich przechowywanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) zwadara » 18.08.2005 13:47

Witajcie nazwoziłem w tym roku pełno muszli i zastanawiam się co teraz z nimi zrobić , bo śmierdzą . Gotować , smażyć - czy wyrzucić - byłoby szkoda - pomóżcie please .
Rafal
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 15:04

ja je wygotowałem i wywaliłem na dwór na 3 tygodnie, wtedy przestały smierdzieć. Ale żeby bardzo ładnie wygladały to trzeba je wyszlifować (nie wiem jak ale chętnie się dowiem) i polakierować bezbarwnym lakierem.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 18.08.2005 15:13

A ja po każdym wyjeździe w miskę dużą porcje domestosa + woda, w to wszystkie łupy i na balkon. Po kilku dniach płukanko w wannie dużą ilością wody i potem stoja w mieszkaniu w szklanych naczyniach, doniczkach itp. Nie śmerdzą ani sobą ani chlorem.
Pozdrawiam,
Aśka
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 18.08.2005 15:24

Ja dostałam dobrą rade od Plumka, bo mój zbyt świezy "jeżak" nieładnie pachniał. Położyłam go na kilka dni w mrowisko i mrówki ślicznie wszytsko wyjadły. Czysciutki, sterylny niemal i bez smrodu ;-)
A z muszlami, w których były żyjatka sobie nie poradziłam z domestosem. Wtedy nabrały tak okropnego odoru...że powędrowały na śmietnik.
Generalnie muszle bez żyjątek są po prostu przeze mnie myte, dokładnie suszone i wrzucane do woreczków. Te, które leżą od 4 lat ... mają się nieźle (w weekend loostrowałam) więc chyba patent jest OK.

A.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 15:29

ja ponawiam pytanie, czy ktoś wie jak "obrabiać" muszle żeby były błyszczące.
VC4R
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VC4R » 18.08.2005 17:58

Czyszczenie i konserwacja muszli mięczaków
Wygląda na dość sensowny i przystępnie napisany artykuł.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 19.08.2005 07:00

VC4R napisał(a):Czyszczenie i konserwacja muszli mięczaków
Wygląda na dość sensowny i przystępnie napisany artykuł.
Swietny tekst ! Jak widać z tym lakierowaniem zostałem wprowadzony w błąd.
kospel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kospel » 15.01.2006 13:03

--------------------------------------------------------------------------------

mam pytanie, wiem ze duzo tu piszecie o biednych rozgiwazda...ale znalazlam na plazy w bretani na brzegu morza rozgwiazde- wydaje mi sie ze juz niezyje. I pytanie mam jak się z nia rozprawic, zakonserwowac co by zapachu nie bylo i ladnie wygladala. czy ktos moze mi pomoc

dziekuje

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko