Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muszelki w okolicy Mariny

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papolak
Turysta
Muszelki w okolicy Mariny

Nieprzeczytany postnapisał(a) papolak » 27.06.2011 11:39

Witam
Jestem obecnie w Poljicach, chciałem sobie powyławiać muszle lecz nic tu nie ma... Gdzie w okolicach Mariny lub Trogiru znajdę fajną miejscówkę z muszelkami? Czytałem że niedaleko Trogiru jest słodka woda, lecz nie mam pojęcia gdzie to jest...

Pozdrawiam
Papolak
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 27.06.2011 18:14

Leon2 w tym temacie pisze o wyławianiu muszli łopatą :D W sensie, że jest ich tak dużo :)

forum/viewtopic.php?t=3464&postdays=0&postorder=asc&start=0
papolak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) papolak » 27.06.2011 18:33

A mógł byś zaznaczyć na google mapie gdzie to jest ? Wiem mniej więcej, ale potrzebuję dokładną lokalizację.

Pozdrawiam
Papolak
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 27.06.2011 20:02

Szczerze mówiąc ja tylko przejrzałem forum, sam nie wiem gdzie to dokładnie jest, ale z tego co wiem to w tych okolicach wszędzie można znaleźć super okazy, ale doradzam się śpieszyć :D, bo na muszelki poluje wiele osób. :)

A jak ogólnie Chorwacja w tym roku?? Jak pogoda, ceny itp.??
papolak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) papolak » 28.06.2011 09:34

W tym roku jest trochę wietrznie, do chorwacjii przyjechałem 23.06 i przez 3 dni woda była zimna :( Ceny są takie same jak zeszłego roku.
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 10:12

Ojoj to nie dobrze, ja jadę dopiero w sierpniu to i pogoda się może poprawi, ale ja i tak jestem w całkiem innym miejscu. Z jednej strony wyspa Hvar, z drugiej góry :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.06.2011 10:20

Parę lat temu byłem w Chorwacji z koleżanką, córką koleżanki i koleżanką córki koleżanki (obydwie lat 7) ;) . Jeżeli chcesz sprawić frajdę dzieciakom, a przy okazji nie wypluć płuc podczas prób nurkowania po muszelkę, która jest na głębokości 8m, na najbliższym bazarze kup koszyczek z muszelkami made in china i codziennie wkładaj po kilka muszli do kieszeni w szortach do pływania. Następnie udawaj, że nurkujesz i wyławiasz co i rusz nową muszlę. Radość dzieciaków nie do opisania! Zdziwione miny pozostałych plażowiczów bezcenne! ;) A największy już ubaw jest wtedy, gdy w wodzie pojawia się zaraz po Tobie cała masa "nurków", którym się wydaje, że w tym samym miejscu też znajdą jakąś muszelkę... :lol:
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 10:45

Sprytny cromaniak :D
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 28.06.2011 15:22

moondek napisał(a):...na najbliższym bazarze kup koszyczek z muszelkami made in china i codziennie wkładaj po kilka muszli do kieszeni w szortach do pływania. Następnie udawaj, że nurkujesz i wyławiasz co i rusz nową muszlę. Radość dzieciaków nie do opisania! Zdziwione miny pozostałych plażowiczów bezcenne! ;) ... :lol:

Teraz już wiem jak zdobywało muszelki paru cieniasów w Primosten :? co nie dawało rady zejść poniżej 5m.
Ale jednak bezcenne jest zedjść na 8-10 m po muszelki, na które te cieniasy mogły tylko z góry popatrzeć. I żeby nie było, nie jestem niegrzeczny, zawsze czekałem :roll: , aż zrobią kilka podejść.

Jak się sporo nurkuje to zawsze coś ciekawego się znajdzie. W Primosten znalazłem większość okazów, które sprzedają na straganikach (oczywiście pomijając import).
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 15:31

Ty na bezdechu się zanurzasz na 8, 10 m?? :O
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.06.2011 16:07

Lechu, ja nie nastawiałem się na połów muszli, jak to robią tu niektórzy. Jak to mawiał znany fiński biegacz narciarski Walimnieto ;) Bardziej chodziło o prośby dzieciaków - "no wyłów muselkę"... ;) Kiedy spędzasz w wodzie pół dnia i nie jesteś w stanie nawet wypatrzeć muszelki, to zaczynasz kombinować inaczej :)
Powyższy patent polecam wszystkim tatusiom, którym dzieci nie pozwalają spokojnie napić się piwa na plaży ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.06.2011 16:10

moondek napisał(a):Powyższy patent polecam wszystkim tatusiom, którym dzieci nie pozwalają spokojnie napić się piwa na plaży ;)

Czyli cieniasom :):):) Moondek, jakbyś flakon gorzałki zobaczył na 15 m to dałbyś rade, co? :):)
Pozdrav :)
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 28.06.2011 17:22

Kugua napisał(a):Ty na bezdechu się zanurzasz na 8, 10 m?? :O

Bez przesady, jest tu na forum więcej osobników co schodzą na bezdechu znacznie niżej. Mój rekord to 13,5 m, pewnie dałoby radę spokojne 15 m ale bez asekuracji nie szaleję. Zaznajomić się z zasadami przede wszystkim bezpieczeństwa takiej zabawy,trening i w miarę dobry sprzęt i 8m jest spokojnie do złamania.

Co do muszelek, to najlepsze okazy znajdowałem zawsze na przełomie sierpnia i września. Jak byłem w czerwcu to wcale nie było więcej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.06.2011 17:30

10-12 metrów na płetwach to spoko da radę zrobić dla przeciętnie wysportowanego chłopa :)
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 18:21

No tak, zapomniałem o płetwach. W basenie na bezdechu robię 40 m, więc teraz w płetwach to 8 nie wydaje mi się aż takie straszne :D

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone