Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muszelki w okolicy Mariny

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papolak
Turysta
Muszelki w okolicy Mariny

Nieprzeczytany postnapisał(a) papolak » 27.06.2011 11:39

Witam
Jestem obecnie w Poljicach, chciałem sobie powyławiać muszle lecz nic tu nie ma... Gdzie w okolicach Mariny lub Trogiru znajdę fajną miejscówkę z muszelkami? Czytałem że niedaleko Trogiru jest słodka woda, lecz nie mam pojęcia gdzie to jest...

Pozdrawiam
Papolak
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 27.06.2011 18:14

Leon2 w tym temacie pisze o wyławianiu muszli łopatą :D W sensie, że jest ich tak dużo :)

forum/viewtopic.php?t=3464&postdays=0&postorder=asc&start=0
papolak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) papolak » 27.06.2011 18:33

A mógł byś zaznaczyć na google mapie gdzie to jest ? Wiem mniej więcej, ale potrzebuję dokładną lokalizację.

Pozdrawiam
Papolak
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 27.06.2011 20:02

Szczerze mówiąc ja tylko przejrzałem forum, sam nie wiem gdzie to dokładnie jest, ale z tego co wiem to w tych okolicach wszędzie można znaleźć super okazy, ale doradzam się śpieszyć :D, bo na muszelki poluje wiele osób. :)

A jak ogólnie Chorwacja w tym roku?? Jak pogoda, ceny itp.??
papolak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) papolak » 28.06.2011 09:34

W tym roku jest trochę wietrznie, do chorwacjii przyjechałem 23.06 i przez 3 dni woda była zimna :( Ceny są takie same jak zeszłego roku.
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 10:12

Ojoj to nie dobrze, ja jadę dopiero w sierpniu to i pogoda się może poprawi, ale ja i tak jestem w całkiem innym miejscu. Z jednej strony wyspa Hvar, z drugiej góry :)
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.06.2011 10:20

Parę lat temu byłem w Chorwacji z koleżanką, córką koleżanki i koleżanką córki koleżanki (obydwie lat 7) ;) . Jeżeli chcesz sprawić frajdę dzieciakom, a przy okazji nie wypluć płuc podczas prób nurkowania po muszelkę, która jest na głębokości 8m, na najbliższym bazarze kup koszyczek z muszelkami made in china i codziennie wkładaj po kilka muszli do kieszeni w szortach do pływania. Następnie udawaj, że nurkujesz i wyławiasz co i rusz nową muszlę. Radość dzieciaków nie do opisania! Zdziwione miny pozostałych plażowiczów bezcenne! ;) A największy już ubaw jest wtedy, gdy w wodzie pojawia się zaraz po Tobie cała masa "nurków", którym się wydaje, że w tym samym miejscu też znajdą jakąś muszelkę... :lol:
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 10:45

Sprytny cromaniak :D
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 28.06.2011 15:22

moondek napisał(a):...na najbliższym bazarze kup koszyczek z muszelkami made in china i codziennie wkładaj po kilka muszli do kieszeni w szortach do pływania. Następnie udawaj, że nurkujesz i wyławiasz co i rusz nową muszlę. Radość dzieciaków nie do opisania! Zdziwione miny pozostałych plażowiczów bezcenne! ;) ... :lol:

Teraz już wiem jak zdobywało muszelki paru cieniasów w Primosten :? co nie dawało rady zejść poniżej 5m.
Ale jednak bezcenne jest zedjść na 8-10 m po muszelki, na które te cieniasy mogły tylko z góry popatrzeć. I żeby nie było, nie jestem niegrzeczny, zawsze czekałem :roll: , aż zrobią kilka podejść.

Jak się sporo nurkuje to zawsze coś ciekawego się znajdzie. W Primosten znalazłem większość okazów, które sprzedają na straganikach (oczywiście pomijając import).
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 15:31

Ty na bezdechu się zanurzasz na 8, 10 m?? :O
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 28.06.2011 16:07

Lechu, ja nie nastawiałem się na połów muszli, jak to robią tu niektórzy. Jak to mawiał znany fiński biegacz narciarski Walimnieto ;) Bardziej chodziło o prośby dzieciaków - "no wyłów muselkę"... ;) Kiedy spędzasz w wodzie pół dnia i nie jesteś w stanie nawet wypatrzeć muszelki, to zaczynasz kombinować inaczej :)
Powyższy patent polecam wszystkim tatusiom, którym dzieci nie pozwalają spokojnie napić się piwa na plaży ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.06.2011 16:10

moondek napisał(a):Powyższy patent polecam wszystkim tatusiom, którym dzieci nie pozwalają spokojnie napić się piwa na plaży ;)

Czyli cieniasom :):):) Moondek, jakbyś flakon gorzałki zobaczył na 15 m to dałbyś rade, co? :):)
Pozdrav :)
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 28.06.2011 17:22

Kugua napisał(a):Ty na bezdechu się zanurzasz na 8, 10 m?? :O

Bez przesady, jest tu na forum więcej osobników co schodzą na bezdechu znacznie niżej. Mój rekord to 13,5 m, pewnie dałoby radę spokojne 15 m ale bez asekuracji nie szaleję. Zaznajomić się z zasadami przede wszystkim bezpieczeństwa takiej zabawy,trening i w miarę dobry sprzęt i 8m jest spokojnie do złamania.

Co do muszelek, to najlepsze okazy znajdowałem zawsze na przełomie sierpnia i września. Jak byłem w czerwcu to wcale nie było więcej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.06.2011 17:30

10-12 metrów na płetwach to spoko da radę zrobić dla przeciętnie wysportowanego chłopa :)
Kugua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kugua » 28.06.2011 18:21

No tak, zapomniałem o płetwach. W basenie na bezdechu robię 40 m, więc teraz w płetwach to 8 nie wydaje mi się aż takie straszne :D

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies