Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Muszę złowić rekina !!!

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawekk
Croentuzjasta
Muszę złowić rekina !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 06.07.2003 00:01

Muszę złowić rekina i wypróbować sposób Leona na jego przyrządzenie.
Gdzie się na niego zasadzić (na rekina, nie Leona)?
Jaką przynętą go poczęstować (też rekina)?
O jakiej porze dnia (a może nocy)?

Sławek K
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 06.07.2003 18:55

Mysle ze najwiecej dowiesz sie oglądając SZCZEKI :wink:
petris
Cromaniak
grazka

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 07.07.2003 16:02

Na pewno na Forum pojawi sie grazka wrocila z Chorwacji poszperaj za nia ma najwiecej postów to Ci chetnie odpowie jej syn zlowil rekina mnie sie zdaje ze w kropki nie znam sie, no i bedzie miala na pewno opowiesci z tegorocznych polowow. :D
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 08.07.2003 06:39

nie złowiłem i nigdy nie polowałem ani na Leona ani na rekina :lol: ale z tego co wiem to rekin jest rybą drapieżną i żeruje raczej w ciągu dnia, najwięcej rano w niezbyt głębokiej wodzie przy dnie i w okolicach podwodnych wzniesień, przynętą może być rzucone na dno mięsko czy coś takiego ale szybciej będzie go przegonić na coś przypominającego rybę lub kałamarnicę za którą to trochę sobie popływa, przynęta musi być w ruchu lub mocną zachęcać potwora :lol: do połknięcia krwawiący kawałek rybki lub czerwonego mięska. To oczywiście czysta teoria jeżeli miał ktoś praktykę to chętnie poczytam.
Kam&Jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kam&Jac » 08.07.2003 12:53

No uwaga: ...
...Ludzie myślą często o rekinach jako o żywych "maszynach do jedzenia", pozbawionych bardziej złożonych czynności umysłowych. Tymczasem dostępne współcześnie dane zadają kłam takim sądom. Być może rekiny są mniej inteligentne niż rozwinięte ewolucyjnie ssaki, zwłaszcza jeśli oceniać to jedynie na podstawie względnej i bezwzględnej wielkości mózgu. A jednak, w porównaniu z wieloma innymi zwierzętami rekiny mają duże mózgi i bardzo różnorodne i rozwinięte zmysły. Co więcej, rekiny dowiodły, i to w długim odcinku czasowym, że świetnie potrafią sobie radzić z różnymi drapieżcami i rożnymi typami pożywienia, w tym także ze ssakami morskimi, które mają duże mózgi.
Z punktu widzenia człowieka inteligencję można mierzyć złożonością, różnorodnością i elastycznością zachowań, a także stopniem, w jakim umiejętności zwierzęcia są efektem uczenia się od rodziców, społeczności i środowiska, a nie cechami wrodzonymi. Niestety, z tej perspektywy trudno jest oceniać inteligencję rekinów, tym bardziej że ani cechy wrodzone ani zachowania wyuczone nie zostały poznane w szczegółach...

I co Wy na to ? slawekk uważaj więc bo może się zdarzyć, że z myśliwgo staniesz się zwierzyną :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja wolę połowić - muszelki :lol:
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 08.07.2003 14:47

Kam&Jac rozumiem ze chodzi ci o to żeby rybek nie łapać ? :cry:
Kam&Jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kam&Jac » 08.07.2003 16:53

M.Smith napisał(a):Kam&Jac rozumiem ze chodzi ci o to żeby rybek nie łapać ? :cry:

No coś ty :)
Jeśli ktoś to lubi to niech łapie. A tak z ciekawości zapytam, wielu tutaj wędkarzy ?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 08.07.2003 16:57

no ja to tak naprawdę wedkarz-niepraktykujący :lol:
ale jak jest okazja to lubię pomoczyć kija nawet jak nic nie bierze, tak dla relaksu i odprężenia się :sm:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 08.07.2003 20:16

Jako wędkarz płociowo-okoniowy bardzo chciałbym złowić duuuuuuuuuuużą rybę np. takiego rekina (i zrobić zdjęcia w powiększeniu) :D .
Wiem, że długość tamtejszych rekinów wynosi ok. 1m. Ofiarą chyba nie będę, no może jeżeli napadnie mnie cała rodzina (razem z kuzynami).
A propos, wiecie po czym poznać wiek ryby :?:

Po oczach :!:

Im ryba starsza, tym ma dalej oczy od ogona.

Hi, hi, hi

Dzięki za rady i proszę o jeszcze.

Sławek K
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 08.07.2003 22:05

Rekiny można złapać w okolicach Splitu tu masz zdjęcia z przed dwoćh lat mój syn złowił 2 rekiny jeden na zdjęciu oczywiście wypuściliśmy je do morza oraz inne ryby. życze ci lepszych ewektów kliknij
http://spajder.a4.pl/fotos/index.html
Grazka :hut:
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 09.07.2003 06:34

to coś małego to rekin ?? eee to ja poszukam wieloryba :lool:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 09.07.2003 09:10

Dzięki Grażka !
To właśnie dzięki Tobie dowiedziałem się na forum o tym, że można w Chorwacji łowić ryby (no i rekiny). Leon zaś bardzo dokładnie opisał rodzaje ryb występujących w wodach Adriatyku.
Zachęcony Twoimi połowami i przepisami Leona postanowiłem dobrze się przygotować przed ruszeniem na połów, żeby nie wrócić z pustą siecią.

Pa, :D

Sławek K
Makta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Makta » 11.07.2003 14:14

slawekk napisał(a):Muszę złowić rekina i wypróbować sposób Leona na jego przyrządzenie.
Gdzie się na niego zasadzić (na rekina, nie Leona)?
Jaką przynętą go poczęstować (też rekina)?
O jakiej porze dnia (a może nocy)?

Sławek K

Rekiny, kryjcie sie!!! Slawekk nadchodzi!!!!!!!!! :D

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone