Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Murter - sierpień 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 11.10.2009 20:51

Raczej nie. Nie znam nikogo o imieniu Daria.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 12.10.2009 08:00

woyciech jako typowy informatyk problem rozwiązałeś :wink: i zamiast krzyżyków -super fotki :D
Pozdrawiam.
JJMS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JJMS » 25.03.2010 15:02

Murter - dla mnie najpiękniejsze jest Tisno. Jego poranna atmosfera, urocze uliczki, zapach swieżego pieczywa, zwodzony most. Tu zaczęła się moja fascynacja Chorwacją.
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 06.04.2010 12:17

A czy mógłbyś woyciechu dać namiar na tę śliczną kwaterkę?
JJMS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JJMS » 06.04.2010 12:24

Wygląda zachęcająco-więc też proszę o namiar (może byc oficjalnie - na forum).
:D
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 06.04.2010 21:10

Namiary z Google Maps:
43.814492 N 15.581569 E link

mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Adresu pocztowego chyba nie mam. Pamiętam tylko, że ulica nazywała się Vlake.
Jeżeli ktoś potrzebowałby numeru telefonu to mogę podesłać na priva.
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 04.05.2010 12:58

woyciech napisał(a):Aby urozmaicić trochę pobyt poszukaliśmy nowej plaży. Udało mi się znaleźć prawdziwą perełkę dla rodziców z małymi dziećmi. Kamping nazywa się Matija (http://www.autocampingpark-matija.com/) . Darmowy parking, knajpa i obok kąpielisko. Drobne kamyczki na plaży i piasek w wodzie. Buty do wody praktycznie niepotrzebne. Woda spokojna i płytka - przy bojach, 30 m od brzegu, woda sięga do połowy ud. Można spokojnie puścić dzieci bez strachu, że zaleje je fala albo, że się potopią. Dorosły się zanudzi więc i ludzi mało. Przy małych dzieciach naprawdę raj.

Mam pytanie czy w pobliżu tego kempingu były jakieś kwatery prywatne? W pobliżu, czyli tak gdzieś w odległości do 500m.
Dziękuję i pozdrawiam
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 04.05.2010 13:14

Idąc wzdłuż brzegu dochodzi się do pierwszych zabudowań miejscowości Betina. Zaczynają się, praktycznie, tuż za kempingiem.
Nie potrafię ci natomiast powiedzieć, czy są wśród nich kwatery.
Komodna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Komodna » 04.05.2010 13:19

Jak są domy to na pewno są i kwatery:-)
Dziękuję
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 31.05.2010 22:32

JJMS napisał(a):Murter - dla mnie najpiękniejsze jest Tisno. Jego poranna atmosfera, urocze uliczki, zapach swieżego pieczywa, zwodzony most. Tu zaczęła się moja fascynacja Chorwacją.

Chciałabym sie zapytać o miasto Murter.
1. czy jest spokojne czy raczej nocno/dudniące jak Makarska?
2. plaże bezpieczne dla dzieci/woda czysta?
3. czy jest gdzieś pospacerować np w lasku piniowym przy plaży, może jakieś deptaki
4. sprawdzone restauracje? /piekarnie?
Do tej pory wypoczywaliśmy w okolicach Breli czy można Murter jakoś przyrównać do tamtych okolic?
Pozdrawiam
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 01.06.2010 05:55

Zacznę od końca. Nie byłem w Breli ani w Makarskiej, więc nie umiem porównać ich do Murter.
A teraz już odpowiadając po kolei.
1) Na mnie ta miejscowość zrobiła wrażenie przeludnionej. Mieszkaliśmy na wzgórzu i wieczorami docierały do nas odgłosy koncertów z hotelu i plaży.
2) Plaże bezpieczne, w sensie, łagodne wejścia do wody. W pobliżu miejscowości jest dużo ludzi. Jeżeli odejdziesz dalej to woda jest czystsza, a nadal można znaleźć zatoczki z płytką wodą. Niestety w takich zatoczkach jest sporo jeżowców. Sam nadziałem się ze 2-3 razy, pomimo obuwia. No i sporo jest naturystów, a nie każdy ich oczekuje na wczasach z dziećmi. Dla bardzo małych dzieci najlepsza będzie plaża na Campie Matija.
3) Są uliczki wzdłuż brzegu, od jednej plaży do drugiej, asfaltowe, wśród drzew, ludzi raczej mało bo nie ma tam sklepów tylko wille. Poza tym, można się przejść na jedną wysepkę, bo prowadzi do niej usypana grobla.
4) Tutaj ci nie pomogę. Zakupy robiliśmy w markecie i w sklepiku niedaleko kwatery, a jadaliśmy gdzie popadnie. Raczej nie można było narzekać.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 01.06.2010 17:36

Murter = Bajka
Dla mnie to raj na ziemi, zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. W tym roku pewnie trzeci raz bym tam pojechała, ale moja wakacyjna brygada zadecydowała, że jedziemy gdzie indziej.
Ad1) Moim zdaniem jest akurat. Ot taki sielski anielski klimat. Powiedziałabym rodzinny. Dla mnie bomba, no ale wiadomo.. co kto lubi...
Ad2) Najlepsza plaża - Podvrske. Metr kamieni, a potem mięciusieńki piaseczek. Śmigaliśmy boso :lol: . Woda oczywiście czyściutka, idealna.
Ad3) Zieleni dużo
Ad4) Chlebek - Murterski kruh (mniami) kupowaliśmy w małej piekarence przy Konzumie (chyba ul. Luka). Natomiast jeżeli chodzi o restauracje, to z czystym sumieniem polecam "Tunga-Re". Palce lizać.
Generalnie POLECAM!!!!! :papa:
zosia2005
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zosia2005 » 01.06.2010 22:12

Dziękuję Wojciechowi :coool: i Ewusi :coool: - chyba sie skuszę na Murter. Chciałabym się jeszcze zapytać czy można kupić rybę na targu czy jest tam jakiś targ owocowo/rybny aby móc sie zaopatrzyć w cos świeżego.
Troche sie zmartwiłam jeżowcami ale przecież one wystawiają wodzie świadectwo czystości zresztą piasek na plaży polecany przez Ewusię to jest dobra wiadomość.
Ewusia czy możesz umiejscowić tą piaszczystą plażę na mapce?
http://www.apartmentsinmurter.com/WhereAreWe.htm
znalazłam też na necia galerie plaż ale niestety nie wiem gdzie która sie znajduje na mapce, możesz dookreślić ich położenie?
http://www.murter-kornati.com/default.aspx?l=6&p=25
A co powiesz o plaży Cigrada? podobno piaszczysto-żwirkowa? :papa:
Eewwaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eewwaa » 02.06.2010 07:32

Na tej stronie jest zaznaczona, są też dwie foteczki. http://www.crobeaches.com/en/podvrske-beach-murter/
i jeszcze tu: http://www.panoramio.com/photo/1733828
Natomiast jezeli chodzi o Cigradę, to jest moim zdaniem numer 2 na mojej liście Murterskich plaż. Jest również przyjazna dla dzieci Slanica, lecz dla mnie troszkę przeludniona.
jemiola
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jemiola » 03.07.2010 20:00

Jeśli chodzi o rybkę na Murterze to najlepiej raniutko w porcie jest to niepozorny domeczek na wprost od ronda w kierunku morza.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Murter - sierpień 2009 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone