Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Murter lipiec 2011

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafaolo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafaolo » 26.07.2011 22:00

A widzisz, nie mogli pojąć jaki Wojciech był ich gościem :lol:
z kotem to cała historia jest - moi synowie 2 i 3 lata mordowali kota od rana do wieczora :wink:
Mieszkałeś od frontu?
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 26.07.2011 22:43

Poprzednio mieszkałem od frontu, a tym razem od strony murku. Ten drugi jest trochę większy ale zasłonięty i nie ma tarasu tylko wąski chodnik. Mnie osobiście bardziej odpowiadał ten frontowy.

Ljubica najlepiej pamięta nasze dzieci Konrada i Emila. Jeśli o nich wspomnisz to już na pewno będzie wszystko wiedziała.
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 07.08.2011 22:30

woyciech jesteś czy umarłeś :cry:
Dobrze zacząłeś i zdechło!!!
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 08.08.2011 21:59

Nie przypuszczałem, że ktoś to jeszcze czyta :)
A tak na poważnie to mam remont w mieszkaniu. Może uda mi się dokończyć w weekend.
domi16
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domi16 » 14.08.2011 11:42

weekend minął a tu nic :cry:
woyciech
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woyciech » 15.08.2011 21:43

Zastanawiam się jak zakończyć swoją relację. Wydaje mi się, że opisałem już wszystko co wydawało mi się ciekawe. Pozwólcie zatem, że będzie to ostatnia część relacji.

Dni mijały leniwie. Z czasem budziliśmy się coraz później i coraz później wychodziliśmy na plażę. Na kilka dni przed końcem pobytu zrezygnowaliśmy z wycieczek na naszą plażę i przenieśliśmy się bliżej kwatery. Okazało się, że również może być miło. Chociaż drożej :) Rytuał obejmował cymbergaja, zjeżdżalnie i lody. Dopiero po zaliczeniu powyższych atrakcji wchodziliśmy do wody. Powoli czuliśmy się nasyceni wyjazdem. Wygląda na to, że dla naszej rodziny, dwa tygodnie to idealna długość pobytu.

Ostatniego dnia wybraliśmy się na zakupy. Chyba już o tym wspominałem, teraz powtórzę. Sezon na Murter zaczyna się w drugim tygodniu lipca. Ceny idą w górę. Rzeczy, które wypatrzyliśmy już pierwszego dnia, a zamierzaliśmy kupić dopiero przed wyjazdem, były droższe o jakieś 10-20%. Odkryciem tego wyjazdu był dla nas ajwar. Jest to rodzaj sosu paprykowego, który spotykaliśmy w każdej restauracji jako dodatek do potrar z grilla. Można go kupić w sklepach w dwóch wersjach: blagi - łagodny i ljuti - ostrzejszy. Blagi jest bardziej popularny, ale też chyba smaczniejszy. Chodził mi po głowie od kilku już lat. Tym razem udało mi się go wypatrzyć i kupiliśmy kilka słoików żeby mieć w domu smak Chorwacji.

Na koniec nasi gospodarze przygotowali, podobnie jak poprzednim razem, iście królewską kolację. Trzeba przyznać, że Josip przy grillu jest prawdziwym artystą.

Pożegnaliśmy się wieczorem, a rano o świcie ruszyliśmy do domu. Granicę przekroczyliśmy ok. 8-9 rano. Od strony Słowenii korek ciągnął się już na kilka kilkanaście kilometrów. Zaczynał się jeszcze na autostradzie. W chęcią wysłucham każdej rady, jak go uniknąć w przyszłych latach. Podróż przebiegała gładko aż do korka na autostradzie w Austrii. Zdażenie losowe, jakieś drzewo na drodze. Reszta była całkiem znośna. Nawet trasa katowicka.

Mam dylemat gdzie pojechać w przyszłym roku. Chcielibyśmy zobaczyć jakieś inne miejsca ale boimy się też, że wszędzie może być gorzej. Jedno wiemy na pewno - za rok znowu pojedziemy do Chorwacji.
Obrazek

Dziękuję wszystkim za doping. Trzeba przyznać, że mobilizuje.
Rafaolo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafaolo » 17.08.2011 20:39

Piotr -dzięki jeszcze raz za miejscówkę.
Doskonała fotka na koniec relacji.
My startujemy w piątek na noc - zobaczymy jak będzie na koniec sezonu.

Pozdrawiam
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 04.09.2011 19:43

Murter darzę wielkim sentymentem, ponieważ to była miejscowość
w której pierwszy raz byliśmy w Chorwacji.
Dzięki za to, ze mogłam powspominać, bo od naszego wyjazdu
w 2000 roku minęło trochę czasu i pewnie wiele się zmieniło.....
Jeszcze raz dzięki.
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 14.09.2011 14:26

woyciech napisał(a):Nie przypuszczałem, że ktoś to jeszcze czyta :)
A tak na poważnie to mam remont w mieszkaniu. Może uda mi się dokończyć w weekend.

Czyta Czyta i ma prośbę jeśli możesz dać namiary na kwaterkę to chętnie.Mogę się zrewanżować Ciovo i Slatine(3 razy tam byłem.)
Są w Murterze knajpki?
Pozdrawiam

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
edith123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) edith123 » 11.04.2013 13:17

witam ;)
wybieramy sie w 4 osoby na Murter w lipcu, mam prosbę czy mógłby ktoś polecić fajną niedrogą kwatere???blisko plaży, w ciekawym miejscu
;)

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
viki12345
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) viki12345 » 09.06.2013 10:54

Woyciech, czy mogłabym Cię prosić o namiar na tę kwaterę, na której pobyt tak pięknie opisujesz?
Mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry bardzo Ci dziękuję.
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży