tadeusz2 napisał(a):Wowowo, Lidia doszukała się małej mistyfikacji. Ivan Dolac był niewidoczny ze szczytu. Ta miejscowość to Bojanić Bad, malutka osada z kilkoma domami. W zasadzie można uważać, że wchodzi w skład Ivana Dolaca.
tadeusz2 napisał(a):Wy, wnioskuję byliście tam rano, podczas gdy my wieczorem, ale w ciągu całego pobytu było mglisto i niewyraźnie.
tadeusz2 napisał(a):A niecierpliwych informuję, że przerabiam rawy na jpgi i może to jeszcze malutką chwilę potrwać.
kulka53 napisał(a):Ciekawiło mnie bardzo jak wygląda droga na Sv Nikola ze Svirce, z Twoich zdjęć wynika, że nie jest najlepsza. A dopiero będąc na szczycie zobaczyłem że taka opcja dojazdu w ogóle istnieje
tadeusz2 napisał(a):Lidia, zdjęcia mogą być robione w rawie niemal każdą lustrzanką cyfrową i nie wymaga to jakis specjalnych umiejętności czy wyszukanych programów. Ja obrabiam swoje zdjęcia w Adobe Photoshop Lightroom lub View NX. Zauważyłem, że sam aparat nie jest tak ważny (mam średniej klasy Nikona) jak obiektyw, przez który można więcej zobaczyć. Używam najczęściej 18-200 z filtrem polaryzacyjnym, który polecam do robienia zdjęć na tle wody.
tadeusz2 napisał(a):Rok później zrobione zdjęcie drzewa, które jest u Was, lecz moje jest z zamazanym tłem, zupełnie inna pora i widoczność (no i o ten rok starsze, bardziej przygarbione)
tadeusz2 napisał(a):A co do Starego Grodu to przyznaję się, że mogłem się pomylić. Tak bardzo chciałem go zobaczyć, że uwierzyłem, że tych kilka domów nad ta długa zatoką należy do tego miasta, za co oczywiście przepraszam wszystkich i ciebie zwłaszcza Kasiu.
Pozdrawiam.
Powrót do Nasze relacje z podróży