napisał(a) Diego M » 26.05.2004 13:04
[quote="kitek"]Jezeli ktos skosztowal w CRO muli (praktycznie w szedzie) to ponizej podaje przepis. Same Muszle (mule) mozna kupic, niestety mrozone, w supermarketach np Albert. Niestety trzeba sie czasem naszukac aby je znalezc w polsce. No ale kto szuka ten znajdzie. Ponizej dla smakoszy przepis jak sie je robi.
Skladniki:
1KG muszli (czarne, zamkniete). zakladam ze mrozone wiec rozmrozic
5-6 zabkow czosnku
1 cebula
natka pietruszki - peczek
500ml bialego wina (czym gorsze tym gorzej smakuje :/ )
1 lyzka bulki tartej
oliwa z oliwek - 3-4 lyzki
Przygotowanie
Cebyle i czosnek kroimy w male kosteczki. Na srednio rozgrzany olej wsypujemy posiekana cebule. Jak juz prawie bedzie zeszklona dosypujemy czosnek (czosnek szybciej jest gotowy wiec najpierw sama cebula). Jak juz wszystko sie ladnie, lekko przyrumieniolo wlewamy 2 szklanki bialego wina, dosypujemy 1 lyzeczke bulki tartej oraz posiekana natke pietruszki. Po wymieszaniu niech sie tak pogotuje jakies 5-6 minut.
Po tym czasie wsypujemy muszle i miszamy tak aby jaknajlepiej przykryc je w winie. Gotujemy calosc jeszce okolo 3-5 minut (aby sie w miare wszystkie muszle otworzyly).. gotowe.
Podawanie:
Podjemy to na polmisku wraz z "sosem winym" w ktorym byly gotowane. Niestety nie polecam jesc tych co sie nie otworzyly gdyz raz trudno je otworzyc dwa nie smakuja za dorze.
Zycze smacznego.[/quote
Mam pytanie jaka jest cena 1kg muli i krewtek,gdzie je kupować i na co zwracać uwagę/mam na myśli Cro i oczywiście świeże/czy tak przy drodze jak w okolicach Stonu-czy są jeszcze inne miejsca podobne do tych na Peljesacu-jeśli tak to gdzie
chętnie się dowiem
pzdr