Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mukowiscydoza a klimat na wyspach???

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 28.04.2009 20:29

Witam,
Pod koniec czerwca wybieramy się na RAB w 5cio osobowym składzie, i w tym 13latek chory na mukowiscydozę. O chorobie wiemy wszystko i klimat polskiego Bałtyku mu sprzyja zdecydowanie. Lesz klimat na RAB różni się na pewno od naszego Bałtyckiego. Tu mamy pytanie: czy ktoś chory na tę chorobę był w Chorwacji i ma jakieś doświadczenia??
Ostatnio edytowano 30.04.2009 23:20 przez nosekdomin, łącznie edytowano 1 raz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.04.2009 21:43

Nie wiem zbyt wiele na temat mukowiscydozy (może najlepiej byłoby wymienić te elementy klimatyczne na przykład, które dla zmagających się z tym konkretnym schorzeniem są najistotniejsze; łatwiej będzie odpowiedzieć), ale klimat nad adriatykiem generalnie jest dość łagodny.
Generalnie mówi się, że klimat dalmatyńskich wysp jest szczególnie korzystny dla osób z chorobami górnych i dolnych dróg oddechowych (wszelakie choroby płuc, astma, alergie itp.); na Hvarze znajdowało się nawet kiedyś sanatorium ..
Ale pewnie i Rab jakoś szczególnie wyspom Dalmacji pod tym względem nie ustępuje... Na wyspach zdecydowanie czystrze powietrze.
Pozdrawiam
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 29.04.2009 19:32

Dzieki za zainteresowanie.

Krótko na czym polega choroba:
Zmiany chorobowe dotyczą zarówno układu oddechowego, pokarmowego, jak i rozrodczego. Zmiany w układzie oddechowym powstają w wyniku zalegania gęstej wydzieliny. Gęsty, lepki, trudny do usunięcia śluz oblepia i zatyka oskrzela i oskrzeliki. Zalegający śluz utrudnia oddychanie i powoduje powstanie przewlekłego stanu zapalnego, wywołanego rozwojem bakterii. Mukowiscydoza dotyka również narządy układu pokarmowego – trzustki i wątroby. U osób z mukowiscydozą w trzustce produkowany jest zbyt gęsty śluz, który blokuje przewody wyprowadzające z trzustki enzymy trawienne, które przez to nie docierają do jelit. Powoduje to, że pokarmy nie są prawidłowo i w całości trawione. W rezultacie tych zaburzeń chorzy na mukowiscydozę wolniej rosną i słabiej przybierają na wadze. (...) Nieprawidłowości funkcji wątroby w mukowiscydozie wynikają z zatykania przewodów żółciowych poprzez zalegający w nich gęsty, lepki śluz. Dochodzi przez to do zastoju żółci, co może prowadzić do marskości żółciowej wątroby.

Jakie są najbardziej typowe objawy mukowiscydozy?

Układ oddechowy:

* Przewlekły i napadowy kaszel
* Nawracające zapalenie płuc i/lub oskrzeli
* Obturacyjne zapalenie oskrzeli
* Polipy nosa
* Przewlekłe zapalenia zatok obocznych nosa

Układ pokarmowy:

* Niedrożność smółkowa jelit
* Przedłużająca się żółtaczka noworodków
* Cuchnące, tłuszczowe, obfite stolce
* Słabe przyrosty masy i wzrostu ciała
* Wypadanie śluzówki odbytnicy
* Kamica żółciowa u dzieci
* Nawracające zapalenie trzustki u dzieci

Inne:

* "Słony pot"
* Palce pałeczkowate

Nas najbardziej interesuje układ oddechowy, polski Adriatyk rewelacyjnie wpływa na jego drogi oddechowe. Jod, wilgotność, (która z jednej strony utrudnia oddychanie, ale z drugiej istotniejszej ułatwia odkrztuszanie-a porządne odkrztuszanie to podstawa walki z chorobą). Dzięki za pomoc <Katarzyna Głydziak Bojić>. Myśleliśmy że panuje tam surowszy klimat, który może Dawidowi po prostu zaszkodzić.

(...)Generalnie mówi się, że klimat dalmatyńskich wysp jest szczególnie korzystny dla osób z chorobami górnych i dolnych dróg oddechowych (wszelakie choroby płuc, astma, alergie itp.); na Hvarze znajdowało się nawet kiedyś sanatorium ..
Ale pewnie i Rab jakoś szczególnie wyspom Dalmacji pod tym względem nie ustępuje... Na wyspach zdecydowanie czystrze powietrze.
(...)

to nas utwierdziło...
pozdrawiamy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.04.2009 19:55

Info o symptomach nie brak w necie.. Myślałam bardziej o jakiś wskazaniach (czy przeciwskazaniach) dla osób dotniętych schorzeniem (czy istotne ciśnienie atmosferyczne, stopień wilgotności powietrza itp...)
Wygrzebałam w necie, że i w Kvarnerze (konkretnie w Lošinju i Crikvenici) znajdują się ośrodki leczenia chorób płuc (astma i bronchit).
Zatem chłopiec powienien dobrze czuć się i na Rabie.
Pozdrawiam
Dr.Watson
Croentuzjasta
Muka a klimat

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 29.04.2009 21:44

Cześć!!
Jeżdżę od kilku lat do Cro i Italy z 14 letnią mukolinką.
Jak wykonujesz wszystkie zabiegi /również inhalacje z pulmozyme/,to nie ma najmniejszego problemu.
Pamiętaj tylko o acetylocysteinie/ACC/ i odpowiednim nawilżaniu w upały.
Dużo wody mineralnej i napojów/np. mięta/.
Adriatyk ma większe zasolenie niż Bałtyk i w związku z tym jest nawet bardziej wskazany na wyjazd niż Bałtyk.
Przecież jezeli inhalujesz solą hipertoniczną to wiesz ,że ta sól jest lecznicza.
Pozdro!!
Ostatnio edytowano 30.04.2009 20:56 przez Dr.Watson, łącznie edytowano 1 raz
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.04.2009 21:59

nosekdomin, a możesz mi powiedzieć co ma wspólnego mukowiscydoza z tematem działu czyli: Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi ??
Nie mogłeś tego umieścić gdzieś indziej czy Ci się nie chciało ?
Wybacz ale robi się bajzel przez takie EOT
Dr.Watson
Croentuzjasta
muko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 30.04.2009 17:45

Mosqito napisał(a):nosekdomin, a możesz mi powiedzieć co ma wspólnego mukowiscydoza z tematem działu czyli: Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi ??
Nie mogłeś tego umieścić gdzieś indziej czy Ci się nie chciało ?

Forumowicz pyta to kultura nakazuje udzielić odpowiedzi bez zbędnego mądrzenia się ,jak się nie zna tematu-LAIKU!!
Jak ktoś jest chory to dla niego jest ważne ,czy podróż i gorący klimat nie wywoła uszczerbku na zdrowiu-ignorancie!
Tym bardziej ,że jest to poważna choroba.
To wrzuć na luz i nie przelewaj żółci . Mądralo!!! :cry:
Pozdrawiam i obyś nigdy nie był chory!!! :D
Mosqito
Cromaniak
Re: muko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 30.04.2009 21:12

Dr.Watson napisał(a):Forumowicz pyta to kultura nakazuje udzielić odpowiedzi bez zbędnego mądrzenia się ,jak się nie zna tematu-LAIKU!!
Jak ktoś jest chory to dla niego jest ważne ,czy podróż i gorący klimat nie wywoła uszczerbku na zdrowiu-ignorancie!
Tym bardziej ,że jest to poważna choroba.
To wrzuć na luz i nie przelewaj żółci . Mądralo!!! :cry:
Pozdrawiam i obyś nigdy nie był chory!!! :D

Kultura to nakazuje nie wpier... się pomiędzy wódkę a zakąskę. Pytanie było do nosekdomina a nie do Ciebie - to raz.

Laikiem, ignorantem i mądralą to możesz nazwać siebie bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem i wyciągać wniosków - to dwa.

Ja Cię nie obrażam i nie życzę sobie takich wycieczek pod moim adresem - to trzy.

Każdy temat, post powinien znaleźć się w rozdziale dla niego właściwym ( w tym przypadku Pogoda i Klimat lub Ceny, Usługi, Przepisy, Porady Różne) bo robi sie bajzel a również dlatego że inna zainteresowana być może osoba będzie go miała szansę znaleźć to cztery.

Wskaż mi choć jedno słowo mojego postu, którym się mądrzę na temat tej choroby - to pięć.

A teraz przeczytaj jeszcze raz nasze (moje i Twoje) posty i pomyśl czy ten kretyński atak na mój post z Twojej strony odnosił się w ogóle do tego o czym pisałem
Ostatnio edytowano 01.05.2009 00:01 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 30.04.2009 23:13

Bajzel jest na całym forum, chociażby przez to ze moderatorzy próbują zrobić z forum encyklopedię i zabraniają pytania się 2x o to samo. Ale kłócić się o to nie będziemy bo moderatorzy gdzieś tam zabezpieczyli się bezpiecznym dla siebie paragrafem na który zgadzają się wszyscy którzy chcą zostać członkami tego forum. Dlatego też jeśli zapytasz 2x o to samo kołują paragrafem w oczy. Naszym paragrafem jest to, że to FORUM, a nie zbiór wiadomości (takowe można znaleźć na necie w wyszukiwarce bez istnienia forum). Jeśli nie można bezpiecznie pytać się na forum i rozmawiać to nie może być tego forum i wtedy głupi paragraf się już moderatorom nie przyda.

To forum ma bardzo wiele uszczerbków które potem powodują takie sytuacje.

Przykłady niedociągnięć:
-nie ma PW (czyli Wiadomość Prywatna do danego użytkownika), co pozwala na w razie potrzeby ostrą wymianę zdań (jak w tym wątku) w tzw. cztery oczy, bądź pozwala na konkretna rozmowę prywatną. Potem dwóch CROmowiczów "krzyczy na siebie" co zostaje zapisane na wieki wieków, nieusunięte przez modów i potem ktoś próbuje coś znaleźć o mukowiscydozie na tym forum i jest zmuszony to czytać co go na pewno zirytuje. Gdy zada znów pytanie (Mukowiscydoza a klimat na wyspach???) dostanie po oczach paragrafem żeby nie powielać pytań i kółko się zamyka.

-moderatorzy nie przesuwają wątków, czyli jak w tym wypadku ja zawiniłem i dałem zły temat w złą zakładkę. Normalnie powinni powiadomić mnie że temat jest niezgodny z miejscem gdzie go umieściłem i dalej bez uszczerbków pozwalają go kontynuować w dobrym dla porządku forum miejscu . (Co ciekawe niedawno jeden z CROmowiczów poruszył temat porządków na forum, powytykał parę rzeczy moderatorom i O DZIWO ZOSTAŁO TO USUNIĘTE) :lol: :lol: śmiech na sali. Chyba moderatorzy bali się buntu?

-moderatorzy wytykają w oczy że: 'to już było na forum' ale czytając po wyszukaniu w "encyklopedii" konkretnego tematu zaraz kłuje w oczy 27 stron z czego tylko 3-4 jest na konkretny temat!!! Reszta to bzdury które trzeba przelecieć do następnej mądrej rady.

Więc sorry ale chyba wielkiego zła nikomu nie wyrządziłem. Wystarczy po prostu że moderatorzy przeniosą wątek w inną zakładkę. Dlaczego tutaj umieściłem ten temat? Bo tu jest największy "ruch".

nosekdomin, a możesz mi powiedzieć co ma wspólnego mukowiscydoza z tematem działu czyli: Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi ??

ostatnie słowo "uwagi", szukałem uwag i rad na temat który zadałem, a użytkownik Dr.Watson mi ich udzielił. Więc wszystko pasi. Niepotrzebna Twoja ingerencja. Ponadto jedziemy samochodem.:lol:

Jak wykonujesz wszystkie zabiegi /również inhalacje z pulmozyme/,to nie ma najmniejszego problemu.
Pamiętaj tylko o acetylocysteinie/ACC/ i odpowiednim nawilżaniu w upały.
Dużo wody mineralnej i napojów/np. mięta/.
Adriatyk ma większe zasolenie niż Bałtyk i w związku z tym jest nawet bardziej wskazany na wyjazd niż Bałtyk.

Bardzo pomocne dzięki.

Kto ma dziecko chore na muko wie jak żyje się w polsce (z dużej litery nie napiszę nigdy) i jak opiekuje się nimi nasz MSZ...
Ja jestem tylko Dawida szwagrem, ale traktuje go jak brata. Zabieram go ze sobą ponieważ chcę pokazać mu świat. Stąd wzięło się moje pytanie (Mukowiscydoza a klimat na wyspach???) aby utwierdzić sie w tym że nic mu tam nie zaszkodzi. Otrzymałem odpowiedzi i wiem że to korzystny dla niego klimat.
Głównie kierowałem pytanie do tj. Dr.Watson
Tu mamy pytanie: czy ktoś chory na tę chorobę był w Chorwacji i ma jakieś doświadczenia??

odpowiedz otrzymałem od osoby z doświadczeniem.
Dziękuję i pozdrawiam.
nosekdomin
Croentuzjasta
Re: muko

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 30.04.2009 23:18

Mosqito napisał(a):
Kultura to nakazuje nie wpier... się pomiędzy wódkę a zakąskę (...).

Właśnie się wpierdoliłe... :wink:

ponadto nie widzę żebyś był moderatorem, rezydentem, opiekunem działu.

Co do tego masz rację:
Każdy temat, post powinien znaleźć się w rozdziale dla niego właściwym ( w tym przypadku Pogoda i Klimat lub Ceny, Usługi, Przepisy, Porady Różne) bo robi sie bajzel a również dlatego że inna zainteresowana być może osoba będzie go miała szansę znaleźć (...).
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 30.04.2009 23:38

nosekdomin napisał(a):Bajzel jest na całym forum, chociażby przez to ze moderatorzy próbują zrobić z forum encyklopedię i zabraniają pytania się 2x o to samo.

Bajzel tworzą userzy a nie moderatorzy i to w dokładnie odwrotny sposób niż opisałeś.

nosekdomin napisał(a):Jeśli nie można bezpiecznie pytać się na forum i rozmawiać to nie może być tego forum....

Można, ale wytłumacz mi jaki jest sens wg Ciebie po raz enty pytać o to samo (nie chodzi mi o muko..)

nosekdomin napisał(a):Przykłady niedociągnięć: nie ma PW....

Tu masz absolutnie rację - powinno być

nosekdomin napisał(a):... czyli jak w tym wypadku ja zawiniłem i dałem zły temat w złą zakładkę. Normalnie powinni powiadomić mnie że temat jest niezgodny z miejscem gdzie go umieściłem i dalej bez uszczerbków pozwalają go kontynuować w dobrym dla porządku forum miejscu.

No i nie można było tak od razu ? :-)

nosekdomin napisał(a): czytając po wyszukaniu w "encyklopedii" konkretnego tematu zaraz kłuje w oczy 27 stron z czego tylko 3-4 jest na konkretny temat!!! Reszta to bzdury które trzeba przelecieć do następnej mądrej rady.

Jak myślisz ? Czemu ? To tez wina modów ?

nosekdomin napisał(a): Dlaczego tutaj umieściłem ten temat? Bo tu jest największy "ruch".

Niby piszesz, że rozumiesz że powinieneś był napisać to w innym dziale, a teraz wychodzi na to ze zrobiłeś to z premedytacją......

Nie gniewaj sie na mnie ale takie forum to wspólna sprawa, i to jak bedzie wyglądać zależy tylko od nas. Ale czasem mi się wydaje ze to walka z wiatrakami.

Pozdrawiam Ciebie i Twojego szwagra. Szczerze.
Życzę udanych wakacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2009 06:15

nosekdomin - widzę, że masz uniwersalne uzasadnienie na wszystko co z bu...lem na forum jest związane.
Pozwolę sobie zrobić OT bo i tak OT z tego wątku się zrobił.

Mam do Ciebie pytanie (retoryczne) tak więc odpowiedz sobie sam bo ja tej odpowiedzi nie potrzebuję:

Ten wątek o mukowiscydozie liczy 11 wpisów (swojego nie liczę) z czego 5 jest na temat - 6 to OT w postać pyskówki
Piszesz o bu...lu na forum, modach, srodach.
W takim razie moje pytanie: czy z tego wątku też śmietnik zrobili moderatorzy w porozumieniu i za zgodą admina :?: :roll: :?:

I na koniec wyjaśnienie, żebyś jako kolejny nie trwał przy spiskowej teorii cro_dziejów:
nosekdomin napisał(a):....bo moderatorzy gdzieś tam zabezpieczyli się bezpiecznym dla siebie paragrafem na który zgadzają się wszyscy którzy chcą zostać członkami tego forum. Dlatego też jeśli zapytasz 2x o to samo kołują paragrafem w oczy. .

Jak znasz kawały Radiu Erewań to ten cytat mógłby sie tam nadawać :roll:
Żeby była jasność - moderatorzy niczym sie nie zabezpieczają z prostego powodu: TO NIE ONI TWORZĄ REGULAMIN NA FORUM.
Jak masz jakieś "ale" w tym temacie to pytanie powinieneś skierować do właściciela portalu lub admninistratora
EOT
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 01.10.2009 14:56

Witam witam, napisze parę zdań na własnym przykładzie, może inny "mukolinek" będzie szukał info na tym forum.

W przypadku Dawida klimat na wyspie bardzo mu służył. Po powrocie były wykonane badania w Rabce. Stan był "bardzo dobry" :? oczywiście porównując poprzednią wizytę przed samym wyjazdem. Dawid na wyspie oddychał bardzo dobrze, przez co (podejrzewam) dostał zastrzyk energii (efekt red-bull ) :wink: skakał, fikał, nauczył się pływać, był nie do poznania. Tak więc śmiało można stwierdzić iż klimat na wyspie mu zdecydowanie służył.

W trakcie wakacji, podczas naszej nieobecności jakimś cudem nasza gospocha stary gbur Bojanka, wyrzuciła sól do inhalacji. Kapnęliśmy się na 3 dni przed wyjazdem że soli brak. Zawał (mój oczywiście). Ale w aptece miła Pani farmaceutka czytając pismo w języku angielskim które było przygotowane przez doktora z Rabki domyśliła się o co chodzi i dorobiła kilka fiolek w odpowiedniej konsystencji -czy jak to nazwać.

Dzięki moderatorom za przeniesienie postu :wink: :roll: :lol:

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone