Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Msze w Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrek_99
Podróżnik
Msze w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_99 » 16.06.2006 11:19

Czy w kosciołach w Chorwacji odbywają się msze w tygodniu, jak tak to gdzie?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 16.06.2006 11:30

W większych miastach są msze w tygodniu. W mniejszych jest gorzej bo cżesto jeden ksiądz ma kilka kościołów do obskoczenia i nawet w niedzielę jest jedna msza.
Msze wieczorne są z regułu o 18:00, 18:30, 19:00. W naprawdę dużych miastach np w Dubrowniku msze bywają nawet o 20. Reguła jest że ok 21 zamykają kościoły
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 16.06.2006 11:33

Hm... Chyba bym szukała w większych miejscowościach w katedrach. Bo w niedziele, to raczej nie ma problemu - nawet jeśli nie wisi żadna kartka, to dobrze jest zapytać miejscowych o której się odprawia.

Ps. Prawie równocześnie z Kirem :D
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 16.06.2006 12:28

Piotrek! A która część Chorwacji Cię interesuje - jeśli chodzi o msze? To może jakoś wspólnie znajdziemy w sieci?
piotrek_99
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek_99 » 16.06.2006 12:42

Interesuje mnie cala Dalmacja. za wszelkie konkretne info bede wdzieczny!
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 16.06.2006 13:47

Rozrzut dość znaczny :lol: . To w przybliżeniu określ czy wyspy czy ląd. Zaczęłam szukać, ale na razie nie wydaje mi się to łatwe :) . O ile parafie z Zagrzebia mają mnóstwo stron www, o tyle z resztą wydaje mi się jest trudniej. Na razie znalazłam np. to: (Vela Luka): http://www.zupa-vela-luka.hr/listic.asp - Msze o 7.30 i 19.00 w dni powszednie . No chyba, ze nasi Chorwaci forumowi się dołączą do poszukiwań i z pierwszej ręki coś podadzą :lol:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 16.06.2006 19:45

W Podstranie chodziłem na mszę o 10:30,była jeszcze chyba o 12:00 lub 13:00 (suma),z kolei rodzice podczas wizyty w Supertarze,byli na mszy z polskim błogosławieństwem,kościółek jest blisko portu(łatwo go znaleźć,szukaj kamiennej dzwonnicy wznoszącej się ponad pomarańczowymi dachami domów :wink: ).
A i jeszcze kościółek w Korculi(grad),msza ok.20:00.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne