Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MoŻe

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kniesp
Globtroter
MoŻe

Nieprzeczytany postnapisał(a) kniesp » 02.08.2007 16:07

Często słyszałem słowo "może".
Co to dokładnie oznacza ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2007 16:19

kniesp napisał(a):Często słyszałem słowo "może".

a może wiecej napiszesz co autor miał na myśli :idea: :?: :lol: :wink:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 02.08.2007 17:12

Może kolega ma na myśli "more" czyli nasze "morze" albo może "možda" czyli nasze "może " :idea: :mrgreen: :lool: :lool: :lool:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 02.08.2007 19:07

Moim skromnym zdaniem to znaczy to samo co polskie "może" w sensie "móc, potrafić". Tak jak w zdaniu: "MI NITKO NIŠTA NE MOŽE NAREDITI" (nikt niczego nie może mi narzucić).

PeEs: Żeby nie gadali żem taki mundry to od razu się przyznam, że Google przyjacielem moim są :wink: http://www.vjesnik.hr/Pdf/2005%5C01%5C16%5C22A22.PDF
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 04.08.2007 06:07

kniesp napisał(a):Często słyszałem słowo "może".

czasownik:
moći=moc, być w stanie, zdołać, potrafić

ja mogu
ti možeš
on,ona,ono može
mi možemo
vi možete
oni mogu

može biti=być moze

Powrót do Kultura chorwacka

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone