Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mowa ciala na Balkanach

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wiolka
Odkrywca
Mowa ciala na Balkanach

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiolka » 18.06.2007 11:58

Hej!
Tak sobie pomyslalam, ze moze zadam wam jedno pytanko :)
Czy zauwazyliscie odmienna od naszej mowe ciala na balkanach, szerokie gesty itd? Nie tylko w Chorwacji ale i w serbii czy Bulgarii. Jak wam sie to podoba i jak myslicie z czego to wynika? Moze mieliscie jakies smieszne wydarzenia z tym zwiazane?
Ja od przebywania w Chorwacji przejelam troche tego "mowienia rekoma" i teraz sie musze niezle pilnowac jak cos opowiadam i jednoczesnie pije bo zawsze wszystko rozlewam :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 24.09.2007 21:56

gestikulacja jest tutaj bogata, ale i tak jest niczim jak we Wloszech, gdzie oprucz prac recznich, finezijnich prac dlon oraz wszistkich palcow u rak szczegulna role ma "facijalna ekspresija" czyli mowa twarzi........
Chorwacii ksierzy franciszkanie ktory konczyli seminaria we wloszech w kazaniach czensto dodaja warznosc swowamy wlascie za pomoca gestow....Ine gesti sa jak sa wjerni starszi ludzie a ine jak jest mlodzierz.....
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 25.09.2007 20:32

Szanowny Leonie!
Powołałem się na Ciebie w innym miejscu na Forum, ale wierz mi
w dobrej wierze ( tzn. nie miałem żadnych złośliwych zamiarów).
Podziwiem Cię, że potrafisz po polsku wypowiadać sie na bardzo
trudne tematy - bo to nie są takie proste sformułowania jak w języku
potocznym, codziennym. Chciałbym kidyś tak swobodnie wyrażać
skomplikowane myśli po chorwacku jak Ty po polsku. Gratuluję.
Pozdrowienia dla Ciebie i CRO!
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.09.2007 21:32

Leon napisał(a): "facijalna ekspresija"

całe życie grają w pokera :wink:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 28.09.2007 21:07

volare 77 dawniej moj "polski" pisani bil lepszi...teras to jusz tylko w szladach....
Gandaliela
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gandaliela » 28.09.2007 22:35

Ja do Leona.
Wlaściwie to czekam na Twoje pojawienie się na Forum od dłuższego czasu. Zalożylam temat " Polak w Chorwacji-jak żyć" jesli będziesz mial chwilę to zerknij. Dzieki temu zorientujesz sie dlaczego Cie szukam. Czeka na jakieś wieści od Ciebie, czy będziesz sklonny mi pomóc. Poprostu potrzebuję pomocnej dloni.
Pozdrawiam serdecznie czekam,
Ania/Gandaliela
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 01.10.2007 16:54

Jeszcze do Leona! Prawie codziennie jestem na stronie
Instituta Ribarstwa i przez kamerę patrze sobie jaka tam
pogoda - często zazdroszczę. Achh. Pozdrowienia.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 24.11.2007 19:11

ja tą stronke mam w ulubionych i zaglądam tam codziennie :D i czasem nawet pare raz dzienie ;-)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 24.11.2007 20:23

mutiaq napisał(a):ja tą stronke mam w ulubionych i zaglądam tam codziennie :D i czasem nawet pare raz dzienie ;-)

podaj link proszę;) :D pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2007 21:46

adam11 napisał(a):
mutiaq napisał(a):ja tą stronke mam w ulubionych i zaglądam tam codziennie :D i czasem nawet pare raz dzienie ;-)

podaj link proszę;) :D pozdrav :papa:

Oj Adaś, Adaś :lol: - stary bywalec forum i nie wiesz o tej stronce :wink: ale, żeby nie było że taki upierdliwy jestem: www.izor.hr/webcamhr.html
:papa:

Powrót do Kultura chorwacka

Mowa ciala na Balkanach
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone