Witaj
Z własnego doświadczenia powiem, że taki silnik nieco ograniczy Ci zasięg zwiedzania. Dwa lata temu do "laminatu" 4.6m miałem założone 35KM w dwusuwie. Pływanie w ślizgu było takim wysiłkiem dla silnika (i moich uszu), że pływaliśmy prawie wyłącznie w wyporze. Zasięg niewielki. Widzisz na mapie fajna wyspę lub miasteczko, ale wychodzi Ci jakieś 20km w jedna stronę. I dupa.
W następnym roku pojechałem już z czterosuwem 60KM. I to jest to. Wprawdzie nie zawsze fala pozwoli na dłuższy ślizg, ale zazwyczaj 15km na lody
robisz na luzie w 30 min, szybko i ekonomicznie.
Jeżeli chodzi o ceny marin, to mam takie wrażenie, że panuje tam tzw. "wolna amerykanka". Wiadomo, każdy chce, aby jego pływadełko było w nocy bezpieczne, ale żadnego systemu czy logiki raczej nie znajdziesz. W Tucepi za ponton 3.6m zawołali mi 120kn za dobę, 20km dalej mój kolega płacił połowę tego. W Tribunj za łódź 4.6m płaciłem 100kn, w samym rogu mariny przy TOI-TOI'ach
. W miejskiej marinie się nie udało. Pół dnia szukałem kapitana portu, nawiedziłem go w domu przy obiedzie. Dowiedziałem się, że miejska marina jest dla miejscowych, a dla turystów jest ta komercyjna.
W Breli cumowałem do betonowego "prosiaka", których było wiele na obrzeżach plaży. Są to pozostałości po wioskach rybackich, jakimi jeszcze niedawno były obecne "kurorty". Widziałem takie w wielu miejscach i zawsze można je wykorzystać. Wystarczy kawałek liny i bojka z Polski albo 5 litrowa butelka. Problem jest taki, że zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie odpalanie łodzi tak blisko brzegu przeszkadzać. Ktoś stwierdzi, że można odpłynąć na pagajach. Pontonem można, Twoją łodzią już niekoniecznie.
Nieraz, aby zwodować trzeba jechać do jakiejś "większej" miejscowości. No i jeszcze trzeba coś zrobić z lawetą. Jeżeli masz na to kasę, to możesz zostawić w marinie (oczywiście za dodatkowe $). Jeżeli nie, to szukając kwatery, od razu molestuj gospodarza, że musi wziać komplet: Ciebie i lawetę. A z przestrzenią nie jest u nich różowo.
To tyle na szybko. Na długie zimowe wieczory polecam wątek "Pływanie pontonem w Cro"
Pozdrawiam.