Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 17:11

w sumie to tak , w tym popieprzonym kraju to nic nigdy nie wiadomo.Spodziewac mozna sie wszystkiego
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 17:23

Obrazek

Takiego uśmiechu wszystkim serdecznie życzę.

FUX
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 17:27

byles juz ta łódką w cro ? i co to wogole za zestaw zapodałeś ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 17:38

W tym roku dziewiczy wyjazd na słoną wodę. AM 480 OPEN + przejściowy Evinrude 50 KM. Nowy sezon ze 100 konną Yamachą najprawdopodobniej. Nowe patenty będą jak znalazł (starszego sternika motorowodnego). Wtedy legalnie będzie można wyskoczyć na Murter. Najlepiej czymś większym, niż 5m. Ale na razie to musi się zamortyzować :lol: :lol: :lol:

FUX
dariusz73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dariusz73 » 05.06.2006 18:04

do takiej jednostki 50KM to chyba powinno spokojnie starczyc.
A gdzie w Wroclawiu robiles patent ? Ja na jeden chodzilem i go odwolali przez ta cholerna ustawe. W sobote zaczynam kurs w Kaliszu ale i tak patentu nie dostane ale to juz mnie bedzie uprawnialo do otrzymania patentu. Wprawdzie ja bede plywal tylko na pontonie ale to juz taki zestaw ze trzeba miec sternika. Podejrzewam ze wtym roku jak sie przypale na plywanie to na nastepny sezon kupie cos takiego jak Ty masz i najwyzej pojade na 2 auta.Wprawdzie mialem zamiar wejsc w cos porzadnego za pare lat ale widze ze chyba nie wytrzymam tyle czasu plywajac tylko na pontonie, tym bardziej ze ponton to niezbyt bezpieczna konstrukcja.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2006 18:27

MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.06.2006 19:34

Podobno wczoraj Pan Minister podpisał rozporządzenie w brzmieniu zgodnym z projektem z 2 czerwca.

Piszę podobno bo nigdzie nie znalazłem oficjalnego potwierdzenia tej informacji. Na stronach Ministerstwa tekst rozporządzenia nadal leży w dziale "projekty".
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2006 19:45

Wczoraj!?? Przed meczem znalazł czas??!!!!!
NIEPRAWDOPODOBNE!!!!!!!
Gratulujemy sobie takiego ministra.
Czy on był sprinterem? A może kierowcą F1?

FUX
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.06.2006 20:16

FUX napisał(a):Wczoraj!?? Przed meczem znalazł czas??!!!!!
NIEPRAWDOPODOBNE!!!!!!!
Gratulujemy sobie takiego ministra.
Czy on był sprinterem? A może kierowcą F1?

FUX

Co Cię tak dziwi? Przeczytaj sobie co podpisał. http://bip.msport.gov.pl/bip.php?id=394

Ale z drugiej strony niech będzie i gniot legislacyjny. Ważne, że w łaskawości swej choć to podpisał (jeśli faktycznie podpisał). Dla żeglujących w Polsce brak rozporządzenia był jakby mniej ważny. Ale dla wybierających się do cro (a nieopatentowanych) brak rozporządzenia to szlaban. Tak, że lepsze takie niż żadne.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2006 21:42

Ciekawa będzie interpretacja odbycia 2 rejsów pełnomorskich min. 200h...
Spanie także wliczają? A jak mam swoją łódź, to co, mam tachograf z ciężarówki od kolegi pożyczyć, żeby przebieg zarejestrować? Co oznacza pełnomorski? 0,5 mili od brzegu, czy 500 mil od brzegu. Tablice rejestracyjne także będziemy musieli wymienić :lol: :lol: :lol:
Chryste!!!!
Znowu radosna twórczość zza biurka.

Pozdrawiam

FUX
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.06.2006 22:03

FUX napisał(a):Tablice rejestracyjne także będziemy musieli wymienić :lol: :lol: :lol:

Na takie z gwiazdkami, bo te z flagą już są niemodne. O czarnych i zardzewiałych nie wspominając.

A kwiatków w rozporządzeniu jest tyle, że nie wiem, czy da się taki długi post na forum napisać :D

Spania w porcie do stażu nigdy nie wliczali, więc teraz pewnie też nie będą, a spanie na morzu jak najbardziej tak. Żeglarz śpi a staż mu leci. Co oznacza pełnomorski? A co to jest morze zamknięte? Mam nadzieję, że Adriatyk się załapie pod tę definicję.

Nic to. Przeżyjemy. Navigare necesse est.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2006 06:59

Damy radę!!
Będziemy robili uprawnienia w Chorwacji.

Fux
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.06.2006 12:34

FUX napisał(a):Damy radę!!
Będziemy robili uprawnienia w Chorwacji.

Z dwojga złego lepiej zrobić w Polsce. Choćby dlatego że Chorwacja uznaje polskie patenty, a Polska nie uznaje żadnych zagranicznych. Nawet RYA. Pewnie prędzej czy później pewnie UE się do tego przyczepi, ale na razie jest jak jest. Zrobisz Voditelja Brodice chćby i kategorii C to w Chorwacji będziesz mógł prowadzić prawie wszystko, a w Polsce nic. Prawie nic, bo do 5 metrów i 5kW nie trzeba żadnych uprawnień, ale przecież to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej :D

Dla mnie osobiście to rozporządzenie jest korzystne, bo ja mam SJ i SM, więc już żadne egzaminy nie staną mi na drodze. Tylko staż. Biedni będą zdający na sternika jachtowego i starszego motorowodnego, bo cała energia wysokich komisji egzaminacyjnych skoncentruje się właśnie na nich (do tej pory koncentrowała się na morskich i kapitanach).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2006 17:17

Zapewne wiele osób kończy odliczanie przed wyjazdem.
Chciałbym podzielić się zdarzeniem, które mnie spotkało.
Silniki spalinowe mają to do siebie, że potrzebne jest im paliwo. Jednym z warunków, które powinno spełniać, jest jego czystość. Wydawało mi się, że jest wszystko ok. Zatankowałem, podłączyłem zbiornik i........... d.pa. Ledwo 2 tys. RPM ! Przerywa, traci moc, obroty. Pobiegłem do sklepu po denaturat, 0,5 l do zbiornika i ............ wszystko OK. Godzinę trwało, zanim doszedł do siebie. Silnik na wielopunktowym wtrysku. Z gaźnikami może jest troszkę lepiej.
Ale pamiętajmy. Paliwo musi być czyste, do dwutaktu zabieramy ODPOWIEDNI olej, zabieramy opaski, jakieś podstawowe narzędzia.
Łódź czy ponton ciągniemy na przyczepie. Sprawdźmy, czy nie wyszedł przegląd i ubezpieczenie, skontrolujmy ogumienie, hamulce najazdowe, sprzęg, etc.
Zróbmy przegląd lin, gaśnicy, pompy zenzowej, oświetlenia, sprzętu ratunkowego, wiaderko, czerpak, kotwice. Nie zapomnijmy o fladze.
I DOKUMENTACH.
Jak o czymś zapomniałem, to podzielcie się swoimi przemyśleniami.
Pozdrawiam.

FUX
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 13.06.2006 18:07

FUX napisał(a):Jak o czymś zapomniałem, to podzielcie się swoimi przemyśleniami.

PAGAJE :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone