Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.04.2011 11:44

samart napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
smoki3 napisał(a):
samart napisał(a):Z zachowaniem założenia,
że nie chcemy przekroczyć magicznej DMC 3500kg.

W tym całość odpowiedzi, DMC ciągnika i przyczepy ma nie przekroczyć 3500kg. Inaczej potrzeba C+E i inne udogodnienia winietowe na autostradach.

Nie koniecznie.... Wystarczy BE czyli do B dorobić prawko na ciąganie przyczepy dwuosiowej pow DMC = 750 kg z hamulcem najazdowym. :idea:

Na podstawowe B - też możesz holować przyczepę dwuosiową !!!
i nie mieszajmy już bo się zrobi śmietnik....Było już o tym wiele razy.

Nie doczytałeś mnie do końca ;)

dwuosiowa z DMC pow 750 kg z hamulcem najazdowym.

No tak nie dodałem że to w przypadku kiedy skład przekracza już 3,5t ;)

Edit: Mam samochód 2,2t + ładowność 0,5t = 2,7t i gdyby do tego doszła przyczepka dwuosiowa, którą mogę targać 1t to już jest 3,7t .... ;) a tak na prawdę mój skład może ważyć 5,42t. ;) czy już mi jest potrzebne CE czy wystarczy BE :?: Ja uważam, że BE ;)
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 04.04.2011 11:52

samart napisał(a):
smoki3 napisał(a):
samart napisał(a):Z zachowaniem założenia,
że nie chcemy przekroczyć magicznej DMC 3500kg.

W tym całość odpowiedzi, DMC ciągnika i przyczepy ma nie przekroczyć 3500kg. Inaczej potrzeba C+E i inne udogodnienia winietowe na autostradach.

Nie koniecznie.... Wystarczy BE czyli do B dorobić prawko na ciąganie przyczepy dwuosiowej pow DMC = 750 kg z hamulcem najazdowym. :idea:

Na podstawowe B - też możesz holować przyczepę dwuosiową !!!
i nie mieszajmy już bo się zrobi śmietnik....Było już o tym wiele razy.

Nie doczytałeś mnie do końca ;)

dwuosiowa z DMC pow 750 kg z hamulcem najazdowym.

No tak nie dodałem że to w przypadku kiedy skład przekracza już 3,5t ;)

Edit: Mam samochód 2,2t + ładowność 0,5t = 2,7t i gdyby do tego doszła przyczepka dwuosiowa, którą mogę targać 1t to już jest 3,7t .... ;) a tak na prawdę mój skład może ważyć 5,42t. ;) czy już mi jest potrzebne CE czy wystarczy BE :?: Ja uważam, że BE ;)

Ważny jest wpis w dowodzie rejestracyjnym o możliwościach
uciągowych Twojego pojazdu, oraz jego DMC.
Jeżeli faktycznie masz 2700DMC ciągnika to możesz holować na B
tylko przyczepkę o DMC 750KG - w przypadku cięższej tylk B+E

pzdr.samart
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.04.2011 11:57

Pogubiłem się :?

F1 2810 kg
F2 2810 kg
F3 5420 kg

O1 2610 kg
O2 700 kg

Czy żeby ciągać max czyli 5420 to muszę mieć B+E :?:
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 04.04.2011 12:05

Leszek Skupin napisał(a):Pogubiłem się :?

F1 2810 kg
F2 2810 kg
F3 5420 kg

O1 2610 kg
O2 700 kg

Czy żeby ciągać max czyli 5420 to muszę mieć B+E :?:

Wszystko się zgadza :lol:
====================
DMC Twojego autka to 2810kg
max DMC przyczepy holowanej ciężkiej to: 2610kg
max DMC przyczepki lekkiej (kat.B) to: 700kg (

DMC zestawu autko + przyczepka = 5420kg (tylko B+E)

rozjaśniłem Ci to trochę :D

poniżej masz linka do mojej stronki
- bo też mnie męczą z tymi przyczepkami - starałem się to opisać
z przykładami:-)
http://www.sportiwoda.pl/index.php?opti ... view&id=73

(oczywiście jeżeli można podpinać - jak nie to niech to mod usunie)

pzdr.samart
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.04.2011 12:23

Niech zostanie.... ten jeden raz ;)

Dobra, dzięki za wyjaśnienie, EOT :D
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 04.04.2011 21:29

Panie smart!
Pan wcale nie rozumie przepisów.
Myli Pan podstawową rzecz jaką jest DMC pojazdu ciągnącego
i rzeczywistą masę pojazdu ciągnacego.
I tak w przypadku drugiego zdjęcia na Pana stronie.
Pojazd może mieć DMC np.2600 kg ale np. o masie własnej 1600 kg
Tak więc jeżeli przyjmiemy że pojazd + kierowca + paliwo + jakis
tam bagaż ma masę 1900 kg a pokazana na drugim zdjęciu DMC
1500 kg ( przyczepa + motorówka) o ile wykorzystują całe DMC
to razem jest 3400 - i wystarczy B. Z przepisu który sam Pan
cytuje wynika, że liczy się na drodze masa RZECZYWISTA oraz
proporcje masy auta do przyczepy. Jeżeli chce Pan dalej dyskutować
to posiadam odpowiednie wyjasnienie z KG Policji Drogowej w tej
sprawie.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 04.04.2011 21:42

Wczytałem się jeszcze raz w pana stronkę i to samo dotyczy
zdjęcia nr 3. Jeżeli ten - pokazany na zdjęciu zestaw nie ma
( a prawdopodobnie nie ma) 3500 kg to wystarczy B do czasu
jak nie załadujemy przyczepy. Nie z wygladu oceniamy jakie
potrzebujemy prawko ale z mas rzeczywistych.
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 04.04.2011 22:52

Szanowni koledzy.
Na forum, odnośnie prawa jazdy i co na jaką kategorię można było już wiele napisane i jeszcze więcej namieszane. Wystarczy sięgnąć do źródeł czyli do Kodeksu O ruchu drogowym, a tam kest napisane czarno na białym i chyba dość wyraźnie.
Jeżeli są kłopoty ze znalezieniem poniżej podaję informacje zaczerpnięte z tego właśnie źródła.

Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1.kategoria A
1.motocyklem,
2.motocyklem z przyczepą motocyklową o masie nie przekraczającej masy własnej motocykla i 100kg
2.kategoria A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm³ i mocy nie przekraczającej 11 kW (14,9556 KM),
3.kategoria B:
1.pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
2.pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1, z przyczepą inną niż lekka o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
3.pojazdem, o którym mowa w pkt. 3.1 z przyczepą lekką,
4.mikrobusem, jeżeli posiada do 9 miejsc siedzących,
5.ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
4.kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla.
5.kategoria C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
6.kategoria C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
7.kategoria D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
8.kategoria D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,
9.kategoria T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,
10.kategoria B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,11.kategoria C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,
12.kategoria D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.
Ponadto prawo jazdy:

1.kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,
2.kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,
3.kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
4.kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii C, C1, D lub D1 jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.
Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E jest posiadanie odpowiednio prawa jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1.
I proszę nie mieszajcie już więcej
Pozdrawiam Jacek
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 05.04.2011 09:21

Cytować przepisy to kazdy potrafi - gorzej ze zrozumieniem.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 05.04.2011 10:27

(...)
A kapusta rzecze smutnie:
Moi drodzy, po co kłótnie,

Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!
(...)

Generalnie - chcesz ciągnąć przyczepę do CRO -> dla świętego spokoju "dorób" kategorię E i nie próbuj dyskutować z drogówką poza PL (nawet jeżeli jesteś EKSPERTEM od polskich przepisów - niekoniecznie musisz znać pełną wykładnię przepisów krajów tranzytowych 8O )
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2011 11:01

.
Ostatnio edytowano 07.05.2019 15:18 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 05.04.2011 11:51

Macie Panowie w tym wypadku rację. Przepisy przepisami
a na drodze bywa różnie - swirów nigdzie nie brakuje. Co
roku jeżdżę do CRO i jak pilnuję tych 3,5 T to mam na razie
spokój. I to mogłoby być na tyle.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 05.04.2011 12:27

volare77 napisał(a):Wczytałem się jeszcze raz w pana stronkę i to samo dotyczy
zdjęcia nr 3. Jeżeli ten - pokazany na zdjęciu zestaw nie ma
( a prawdopodobnie nie ma) 3500 kg to wystarczy B do czasu
jak nie załadujemy przyczepy. Nie z wygladu oceniamy jakie
potrzebujemy prawko ale z mas rzeczywistych.

Wydaje mi się, że mylisz pojęcia masy własnej, ładowności i dopuszczalnej masy całkowitej (w skrócie DMC). W przypadku przyczepy, przepisy operują tą trzecią wartością (DMC), a ona nie zależy od tego, czy przyczepa jest załadowana, czy pusta.

Masa własna jest używana w przepisach tylko dla ciągnika (nie może być mniejsza niż DMC przyczepy). Masa własna to też nie to samo, co masa rzeczywista.

Masy rzeczywiste interesują policjantów tylko po to, żeby stwierdzić, czy pojazd nie jest przeładowany.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 05.04.2011 13:43

Panowie, ja myślę, że powinniście wyraźnie rozgraniczyć dwie różne , ale bardzo ważne sprawy.
1. Wspominana masa własna i masa dopuszczalna masa całkowita. Bo to wszystko dotyczy tego, czy Wasz pojazd może ciągnąć przyczepę o znacznej masie.
2. Czy posiadacie odpowiednie uprawnienia do prowadzenia zespołu pojazdu ( samochód + przyczepa) o masie do i powyżej 3,5 tony.
Posiadając prawo jazdy kat "B", możemy prowadzić taki zespół tylko do łącznej masy 3.5 tony.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.04.2011 14:59

Wegiel mi sie konczy :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone