Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafiKRK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafiKRK » 26.05.2010 04:37

A co to jest ta "winietka" ?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 26.05.2010 05:39

rafiKRK napisał(a):A co to jest ta "winietka" ?

Opłata za pływanie. Wysokość opłaty zależy od rodzaju i długości łódki i mocy silnika. Ważna rok kalendarzowy.
rafiKRK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafiKRK » 26.05.2010 06:07

Dzięki "daisykf " :lol:

Powiedz mi jeszcze co jest konieczne do pływania łajbą w Cro ?
Oprócz samej łajby, patentu, i dowodu rejestracyjnego łodzi, czy konieczny jest tez PRS ? 8O
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 26.05.2010 07:28

rafiKRK napisał(a):Powiedz mi jeszcze co jest konieczne do pływania łajbą w Cro ?

To czytałeś?
adami12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adami12 » 05.06.2010 13:07

A ja mam pytanko czy jest szansa kupienia winiety chorwackiej w polsce?
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 06.06.2010 20:58

adami12 napisał(a):A ja mam pytanko czy jest szansa kupienia winiety chorwackiej w polsce?

Raczej nie !
Inspektor musi sprawdzić Twoje ubezpieczenie łodzi,
wypisać listę pasażerów, sprawdzić Twoje uprawnienia.....itd.

A dlaczego chcesz kupować ją w PL ???

pzdr.Samart
adami12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adami12 » 06.06.2010 21:52

myslałem o zaoszczedzeniu czasu na papierologie i szukanie kapitanatu
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 07.06.2010 22:01

adami12 napisał(a):myslałem o zaoszczedzeniu czasu na papierologie i szukanie kapitanatu

Ależ to sama przyjemność załatwiać formalności w kapitanacie,
jeżeli jeszcze inspektorem jest uśmiechnięta kobieta... :lol:
i jak dobrze zagadasz, może nawet pieczątkę ci niżej przybije,
tak abyś mógł dopiskę do listy zrobić.

pzdr. samart
daisykf
Cromaniak
Motorowodniactwo

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.06.2010 10:36

W zwiazku z rozpoczynającym sie sezonem, pragnę przestrzec przed zbyt szybką jazdą po chorwackich autostradach.
Kolega (niestety mistrz prostej), dwukrotnie zapłacił za szybką jazdę zestawem z lódką.
Musiało być niemalo bo za "chiny ludowe" nie chcial powiedziec ile zaplacil.
Przypominam zestaw na autostradzie max 80km/h !!!!!
A dla policji chorwackiej taki klient to majątek bo specjalnie nie muszą szukać, a prawie każdy przekracza prędkość.
Ja w ubieglym roku co chwila łapałem sie na tym jak przekraczałem (zestaw) 130km/h, ale na refleksje jest czasem za późno..
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 11.06.2010 13:33

W zeszłym sezonie wracając z Cro. za takie przewinienie, a jechałem tylko 105 km/h zapłaciłem 500Kn. Trochę zabolało, a jeszcze bardziej jak się żona dowiedziała ile kasy ma wyciągnąć z torebki.
Pozdrav Jacek
Broke
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Broke » 18.08.2010 17:14

Koledzy,
proszę o pomoc - zastanawiam się nad kupnem małego RIBa /ala RIBa?/ wyglądającego identycznie jak ponton /tzn. nie posiadającego elementów wystających ponad pompowane burty/. Wymiary 3mx1,6m, waga ok. 60 kg.
Mam pytanie - czy mogę to cudo przewozić samochodem osobowym na relingach dachowych /chodzi o trasę zarówno do Cro jak i wycieczki po PL/?
Przepraszam za niefachową nomenklaturę ale dopiero zaczynam przygodę z tym sportem...
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 19.08.2010 10:26

Broke napisał(a):Koledzy,
proszę o pomoc - zastanawiam się nad kupnem małego RIBa /ala RIBa?/ wyglądającego identycznie jak ponton /tzn. nie posiadającego elementów wystających ponad pompowane burty/. Wymiary 3mx1,6m, waga ok. 60 kg.
Mam pytanie - czy mogę to cudo przewozić samochodem osobowym na relingach dachowych /chodzi o trasę zarówno do Cro jak i wycieczki po PL/?
Przepraszam za niefachową nomenklaturę ale dopiero zaczynam przygodę z tym sportem...

Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, abyś mógł to przewozić na relingach, ale jest tylko jedno ale, musisz sprawdzić jaka jest nośność Twojego bagażnika dachowego - znajdziesz to w danych producenta.
Pozdrav Jacek
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 21.08.2010 06:40

jacek_katowice napisał(a):
Broke napisał(a):Koledzy,

Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, abyś mógł to przewozić na relingach, ale jest tylko jedno ale, musisz sprawdzić jaka jest nośność Twojego bagażnika dachowego - znajdziesz to w danych producenta.
Pozdrav Jacek

Przede wszystkim weź pod uwagę opór powietrza. Siła "odrywająca" jak się wytworzy przy większych prędkościach będzie bardzo duża. Przy niej dopuszczalne obciążenie relingów (zapewne jakieś 75kg) to "pryszcz".
Pozdrawiam.
Broke
Turysta
Stopa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Broke » 26.08.2010 18:55

A podpowiedzcie jeszcze co to jest stopa w silniku /długa lub krótka. L lub S/ i po czym poznać, że dany silnik ma S a nie L /bo długie nie pasują do pontonów/
Mam na oku używany silnik i jak to poznać?
dzięki
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 24.12.2010 12:29

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
wszystkim motorowodniakom i nie tylko,
aby Święta były wyjątkowymi dniami w roku,
by choinka w każdych oczach zalśniła blaskiem,
By kolacja wigilijna wniosła w serca spokój
a radość pojawiała się z każdym nowym brzaskiem.
By prezenty ucieszyły każde smutne oczy,
by spokojna przerwa ukoiła złość
By Sylwester zapewnił szampańską zabawę,
a kolędowych śpiewów nie było dość!

Pozdrawiam Jacek i do zobaczenia w Cro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone