Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.11.2009 10:38

widze że poruszyłem trudny temat :)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 30.11.2009 15:35

E tam zaraz trudny ..... wiem, że nie pływasz tylko na 5- ciu koniach - widziałem na Alledrogo Twojego Mercurego , bodajże 50 KM to pewnie na tym też pływałeś :D
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.11.2009 18:27

TEN MERCURY TO OSTATNI NABYTEK I CHYBA SKOŃCZY PRZY RIBIE, CO NABYŁEM TYDZIEŃ TEMU. ALE WRACAJĄC DO TEMATU TO INTERESUJE MNIE JAK JEST Z TYMI ŚRUBAMI. ZNASZ BUDOWĘ SKRZYNI BIEGÓW W SILNIKU?WYDAJE MI SIĘ, ŻE PRZY PRACY SILNIKA NA WSTECZ PRZY ŚRUBIE LEWOSKRĘTNEJ ŁOZYSKO STOŻKOWE BĘDZIE OBCIĄŻANE W PRZECIWNYM KIERUNKU.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.11.2009 18:43

niedzwiedz40 napisał(a):WYDAJE MI SIĘ, ŻE PRZY PRACY SILNIKA NA WSTECZ PRZY ŚRUBIE LEWOSKRĘTNEJ ŁOZYSKO STOŻKOWE BĘDZIE OBCIĄŻANE W PRZECIWNYM KIERUNKU.

Wyłącz tego caps locka....
A w temacie, co to ma za znaczenie... W moście, skrzyni biegów, kołach także masz łożyska stożkowe i żyją...
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.11.2009 19:16

takie że w kołach masz 2 przeciwstane a w skrzyni biegów masz 1 od biegu do przodu i jedno do biegu na wstecz. kumasz?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.11.2009 19:47

A Ty łożyska stożkowego z kołami stożkowymi lub przekładnia krolewską nie mylisz czasami... :wink:
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.11.2009 20:22

FUX czy wiesz jak wygląda skrzynia biegów w stopie silnika? rozbierałeś to kiedyś ? bo dziwią mnie twoje odpowiedzi , jeśli nie potrafisz odpowiedzieć mi na moje pytanie jakie zadałem co do montowania podwójnych silników to koniec tematu bo bez sensu takie pisanie i zaśmiecanie forum.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.11.2009 20:57

Obrazek

Doprecyzuj, o co pytasz...
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 01.12.2009 06:45

chodzi o ten układ przekładni na dole .Koła stożkowe załączane sprzęgłem kłowym pracują na łożyskach stożkowych , normalnych lub w mniejszych silnikach na ślizgowych "panewkach " . ciekawi mnie czy jest im to bez różnicy czy na wstecznym wał śruby jest obciążony do przodu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.12.2009 07:15

Obrazek

Łożyska stożkowe mają stożkowe bieżnie w pierścieniu wewnętrznym i zewnętrznym, między którymi umiejscowione są wałeczki stożkowe. Wierzchołki wszystkich powierzchni stożkowych zbiegają się w jednym punkcie na osi łożyska. Wskutek tego uzyskuje się optymalne warunki toczenia w łożysku. Ze względu na swą konstrukcję łożyska stożkowe nadają się do przejmowania obciążeń złożonych (promieniowych i osiowych. Zasadniczo zdolność łożyska do przenoszenia obciążeń osiowych jest w dużym stopniu zależna od kąta działania, który odpowiada kątowi bieżni pierścienia zewnętrznego. Im ten kąt jest większy, tym większa jest obciążalność osiowa łożyska. Łożyska stożkowe są na ogół rozłączne, to znaczy pierścień wewnętrzny z zestawem wałeczków, tworzący jedną całość, może być zabudowany niezależnie od pierścienia zewnętrznego.

Obrazek

Jeżeli takie łożyska sa zastosowane w Twoim silniku, to jest im bez znaczenia, w ktorą stronę sie kręcą...
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 01.12.2009 09:17

Już się dowiedziałem , obojętnie czy śruba pcha przy obrotach w prawo czy w lewo.a na tych lożyskach o jakich rozmawialiśmy nie występuje pozioma siła od wałka śruby :) ot i problem z głowy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.12.2009 10:47

To potwierdza, co Ci kilka postów wyżej napisałem... :wink:
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 01.12.2009 19:16

Jejejejeje ale powstało aferzysko ....... nie można trochę spokojniej ? :D
Luzik Panowie - pełen luzik - do sezonu jeszcze ze 4 miechy :D
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 01.12.2009 22:08

Jacek L napisał(a):Luzik Panowie - pełen luzik - do sezonu jeszcze ze 4 miechy :D

Więc trzeba wziąć się do roboty i zacząć przygotowywać łajbę do sezonu. Czeka mnie wymiana podłogi i ciągle się zastanawiam z czego to zrobić??
Jakieś sugestie ?? tylko realne !!!!!!!!!!!!!!
Pozdrav Jacek
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 02.12.2009 05:46

Wymiana podłogi w czym ? Inaczej będzie w pontonie :D a inaczej w porządnej łódce z laminatu .... :D

Przyjmuję ,że to łódka sztywna .... ale napisz coś więcej , może jakąś fotkę - z wymianą podłogi jest trochę pracy , ale spokojnie do zrobienia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone