[/quote]
Ale wychodzę z założenia, że nie po to człowiek haruje, aby sobie oszczędzał. Mam lódź więc z niej korzystam,[/quote] ŚWIĘTE SŁOWA U MNIE TAK WIELKICH SPALAŃ NIE BYŁO ALE PALIWO TO JEDYNA SPRAWA NA WAKACJACH Z JAKĄ SIĘ NIE LICZE
D1ALVARO napisał(a):narobiliście mi dylematu koledzy , to teraz będę się zastanawiał długo co kupić - dobrze że mamy czas
D1ALVARO napisał(a):narobiliście mi dylematu koledzy , to teraz będę się zastanawiał długo co kupić - dobrze że mamy czas
samart - jak to w końcu jest z tym ciąganiem jakbym powiedzmy jechał na prawie jazdy B to mógłbym ciągnąć łódkę 5,2 m o wadze powiedzmy 1 tony czy muszę mieć E ( chociażby dla świętego spokoju )
samart napisał(a):D1ALVARO napisał(a):narobiliście mi dylematu koledzy , to teraz będę się zastanawiał długo co kupić - dobrze że mamy czas
samart - jak to w końcu jest z tym ciąganiem jakbym powiedzmy jechał na prawie jazdy B to mógłbym ciągnąć łódkę 5,2 m o wadze powiedzmy 1 tony czy muszę mieć E ( chociażby dla świętego spokoju )
Jaką ma DMC Twój ciągnik - od tego trzeba zacząć.
Teoretycznie, gdyby zgrały się DMC auta i przyczepy,
to możesz ciągnąć przyczepę o DMC 1749KG - warunek auto musi
mieć 1750KG DMC. Reasumując zestaw nie może przekroczyć DMC 3500KG, a przyczepa nie może przekroczyć DMC ciągnika....
Był jeszcze taki wyjątek, że auto np. dostawcze o DMC 3500KG,
mogło ciągnąc przyczepkę lekką o masie do 750KG i w tym jednym przypadku, mogliśmy jechać zestawem o masie 4250KG na podstawie
prawa jazdy kat. "B"
- NIE JESTEM PEWIEN ! - czy ten przepis jest jeszcze aktualny !!!
oj i znowu się rozpisałem
Mam nadzieję, że jest to jasne
pzdr.samart
samart napisał(a):D1ALVARO napisał(a):narobiliście mi dylematu koledzy , to teraz będę się zastanawiał długo co kupić - dobrze że mamy czas
Zastanów się dobrze....To co mogę Ci doradzić, gdybym kupował RIB-a,
to tylko powyżej 6m 6,5m. Taka jednostka zapewni ci już trochę schowków,
więcej miejsca na pokładzie, da ci radość z całodziennych wycieczek
nie tylko po morzu ale również po śródlądziu.
A jeżeli miałbym wybór pomiędzy jednostkami tej samej długości,
patrząc przez pryzmat nie solowego pływania z kolegą, tylko wypoczynek
z rodziną - to na pewno wybrałbym laminat typu Bowrider.
Otwarty dziób to dodatkowe miejsce gdzie znajdują się tak cenne bakisty,
to miejsce gdzie spokojnie mogą opalać się Twoi pasażerowie.
Duży kokpit to miejsce gdzie możesz rozłożyć stolik, przy którym możesz
zjeść posiłek lub napić się "wody"
a dobry sprzęt audio z kilkoma głośnikami umili Ci
chwile spędzone nad wodą
A konsumpcja paliwa to rzecz drugorzędna...
Wybór należy do Ciebie
pzdr.samart
jacek_katowice napisał(a):samart napisał(a):D1ALVARO napisał(a):narobiliście mi dylematu koledzy , to teraz będę się zastanawiał długo co kupić - dobrze że mamy czas
Jaką ma DMC Twój ciągnik - od tego trzeba zacząć.
Teoretycznie, gdyby zgrały się DMC auta i przyczepy,
to możesz ciągnąć przyczepę o DMC 1749KG - warunek auto musi
mieć 1750KG DMC. Reasumując zestaw nie może przekroczyć DMC 3500KG, a przyczepa nie może przekroczyć DMC ciągnika....
Był jeszcze taki wyjątek, że auto np. dostawcze o DMC 3500KG,
mogło ciągnąc przyczepkę lekką o masie do 750KG i w tym jednym przypadku, mogliśmy jechać zestawem o masie 4250KG na podstawie
prawa jazdy kat. "B"
- NIE JESTEM PEWIEN ! - czy ten przepis jest jeszcze aktualny !!!
oj i znowu się rozpisałem
Mam nadzieję, że jest to jasne
pzdr.samart
Jeżeli masz auto o DMC 3500kg, to niestety, zgodnie z nowymi przepisami, Bez kategorii E nie możesz już nic ciągnąć.
Pozdrav Jacek
mariusz nowak napisał(a):MYŚLĘ PANOWIE I PANIE ŻE WASZE BOLIDY MORSKIE/CHORWACKIE/
MAJĄ OGRANICZONĄ WYOBRAŻNIĘ BO WY RACZEJ NIE.
POZDRAWIAM.
niedzwiedz40 napisał(a):15KM 1,5L na godzine a 40 KM 1,5-4L no tak oszczędnych silników to jeszcze nie miałem ,fakt moja yamaha 4KM 4suw pchając ponton 4,2m spalała 1L paliwa na godzinę ale płyneliśmy na max 1/2 mocy.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...