Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 02.09.2009 12:07

mottom - przy Ribie z silnikiem 115km może to i byłyby sporty ekstremalne :D , ale przy pontonie z silnikiem 15km to nie ma raczej sensu :D
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 02.09.2009 12:26

D1ALVARO napisał(a):mottom - przy Ribie z silnikiem 115km może to i byłyby sporty ekstremalne :D , ale przy pontonie z silnikiem 15km to nie ma raczej sensu :D

Sensu może nie mieć dla nas, ale dla ubezpieczyciela, który ma zapłacić za ewentualną szkodę (w tym przypadku na zdrowiu) może stanowić zasadniczą różnicę. "Mój" agent w PZU wskazał mi na "wyłączenia odpowiedzialności" z tytułu np "pływania pontonem" w przypadku gdy ubezpieczasz się w zakresie standardowym. Jedynie opcja "sporty ekstremalne" - 200% zwyżki składki - pokrywa takie przypadki.

Dla nich nie ma znaczenia czy to była zabawka plażowa czy RIB 115HP -

1) czy szkoda miała miejsce podczas pływania (lub była związana z pływaniem) pontonem? - TAK
2) wypłacamy ubezpieczenie? - NIE

A potem się bujaj w sądzie.......... (najpierw zapłać za leczenie ze swojej kasy)

Oczywiście nie chodzi tutaj o szkody spowodowane np. ekstremalnymi skokami na fali, tylko np:
- trzeba będzie ściągać sprzęt (wraz z załogą) z morza gdyż porwie go fala/wiatr itp
- ktoś wypadnie za burtę i konieczna będzie reanimacja
- (nawet) zwichniesz/złamiesz nogę podczas wychodzenia z pontonu na brzeg wysepki
- itp

Takie "akcje" kosztują sporo kasy (a jeszcze więcej nerwów - nikt się w tym momencie nie zastanawia - tylko WOŁA POMOC) ......

Ja osobiście wykupiłem opcję "sporty ekstremalne" lecz nie miałem żadnego zdarzenia, które by wymagało skorzystania z polisy. Dlatego ciekaw jestem - jak do tego tematu podchodzą ubezpieczyciele "po fakcie" :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2009 08:41

mottom napisał(a):
smoki3 napisał(a):Zdrowy rozsądek

I to rozumiem :)

smoki3 napisał(a):Warta, bez sportów ekstremalnych.

W sumie /dobrze/
Stanowczo dobrze. Raz było bardzo blisko, przez pływaka amatora. Pozdrawiam. :lol:
smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.09.2009 08:51

smoki3 napisał(a):Raz było bardzo blisko, przez pływaka amatora.

W kontekście - "mógł Wam coś zrobić, co by wymagało leczenia/pomocy"?
Czy raczej Wy mogliście coś mu zrobić? (wtedy to i tak sprawa OC, a nie ubezpieczenia zdrowotnego :roll: )
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2009 11:50

mottom napisał(a):
smoki3 napisał(a):Raz było bardzo blisko, przez pływaka amatora.

W kontekście - "mógł Wam coś zrobić, co by wymagało leczenia/pomocy"?
Czy raczej Wy mogliście coś mu zrobić? (wtedy to i tak sprawa OC, a nie ubezpieczenia zdrowotnego :roll: )
Odpłynąłem na wiosłach od brzegu, rozejrzałem sie, parę łódek na kotwicach, pusto. Odpalam silnik - coś nie chciało zaskoczyć - silnik odpala, a tu przy samej śrubie GŁOWA beztrosko sobie pływa! Silnik STOP! I mało brakowało,a ubezpieczenie było by wykorzystane. Pozdrawiam. :lol: smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.09.2009 13:08

smoki3 napisał(a): a tu przy samej śrubie GŁOWA beztrosko sobie pływa! Silnik STOP! I mało brakowało,a ubezpieczenie było by wykorzystane.

czyli jednak OC :oops:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 03.09.2009 13:33

smoki3 - chyba raczej człowiek, bo jakby to była pływająca głowa to z OC by Ci nie pociągli :D
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.09.2009 14:10

D1ALVARO napisał(a):smoki3 - chyba raczej człowiek, bo jakby to była pływająca głowa to z OC by Ci nie pociągli :D

możesz "rozszyfrować" to zdanie 8) ?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 03.09.2009 16:27

mottom - co to rozszyfrowywać, napisał to tak jakby głowa człowieka bez ciała dryfowała koło jego śruby :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2009 17:12

D1ALVARO napisał(a):mottom - co to rozszyfrowywać, napisał to tak jakby głowa człowieka bez ciała dryfowała koło jego śruby :D

Faktycznie napisałem źle, to samo ciało bez mózgu pływało koło mojej śruby. :cry: :lol: Pozdrawiam.

smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.09.2009 18:17

Panowie.
Mnie chodziło o to, że jakby tę głowę/ciało/człowieka przemielił śrubą to w grę i tak nie wchodzi ubezpieczenie zdrowotne tylko Odpowiedzialności Cywilnej (to z pontonu za 180kn).
Dlatego też nie zrozumiałem zdania D1ALVARO - dlaczego by nie pociągli z OC? - przecież OC z reguły dotyczy szkód na "osobie lub mieniu" a pływająca głowa to pewno czyjeś "mienie" :( więc OC powinno objąć taką szkodę .... :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2009 19:03

mottom napisał(a):Panowie.
Mnie chodziło o to, że jakby tę głowę/ciało/człowieka przemielił śrubą to w grę i tak nie wchodzi ubezpieczenie zdrowotne tylko Odpowiedzialności Cywilnej (to z pontonu za 180kn).
Dlatego też nie zrozumiałem zdania D1ALVARO - dlaczego by nie pociągli z OC? - przecież OC z reguły dotyczy szkód na "osobie lub mieniu" a pływająca głowa to pewno czyjeś "mienie" :( więc OC powinno objąć taką szkodę .... :roll:

Oczywiście OC. za 180ku. (do 3 500 000,00ku.). Pozdrawiam.

smoki3
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 03.09.2009 19:12

smoki3 - he he teraz wszystko jasne. mottom chodziło mi o to że jakby była tam sama głowa bez ciała to nie pociągli by z OC bo to i tak byłby już trup :D
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 03.09.2009 19:18

D1ALVARO napisał(a):jakby była tam sama głowa bez ciała to nie pociągli by z OC bo to i tak byłby już trup

trup jak trup - "rodzina" i tak by zgłosiła się po odszkodowanie za "szkodę całkowitą" :? .
Moje pytanie w sprawie ubezpieczenia zdrowotnego (dla siebie a nie jako OC) w kontekście pływania pontonem jako "sport ekstremalny" w dalszym ciągu pozostaje bez odpowiedzi :x
jacek_katowice
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_katowice » 10.10.2009 10:11

Dopiero co pisaliśmy o uznawaniu polskich patentów w Cro, a tutaj nowy kwiatek nam szykują.
czy to już znacie???? , to poznajcie:

" Na stronie Ministerstwa Sportu leży przygotowany projekt ustawy o sporcie i, po cichu, wśród załączników, nowy system patentów. Poprzedni ledwo dwa lata zdążył zafunkcjonować, już wprowadza się zmiany. Najzabawniejszą jest wprowadzenie na stopień kapitański nie tylko egzaminu, ale i obowiązkowego kursu (?!). Choć to nie jedyna ciekawostka. Po raz kolejny zmieniono wymogi stażowe (czyli: część staży trzeba będzie pływać od początku). Starszemu sternikowi motorowodnemu odebrano prawo do żeglugi po morzu (pierwszym morskim stopniem staje się morski sternik motorowodny). W zasadzie - wszystko znowu będzie zupełnie inaczej, niż zdążyło się wdrożyć. Oczywiście: opłaty, opłaty, opłaty na rzecz "związków sportowych", bo o to głównie chodzi.

Pozostaje mieć nadzieję, że odejście w niesławie ministra Drzewieckiego ze stanowiska (w związku z tzw. aferą hazardową) zatrzyma prace nad tym pomysłem. Tak czy inaczej: warto zerknąć. Na wypadek, jakby projekt zniknął ze stron ministerstwa, kopie są tutaj i tutaj. "

Powyższa wiadomość pochodzi ze strony www.sail-ho.pl
przeczytajcie sobie załączniki do aktów wykonawczych
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/54/40 ... 009_r.html
Pozdrav Jacek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone