Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2009 18:47

jacek_katowice napisał(a):Sorry, ale gdzie na jachcie motorowym znajdę saling.
Z tego co pamiętam na jachtach motorowych, jeżeli nie jesty możliwe inaczej, to bandery nosi się jedna pod drugą.

Tak mnie również nauczono... :oops:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.07.2009 18:59

jacek_katowice napisał(a):Sorry, ale gdzie na jachcie motorowym znajdę saling.
Z tego co pamiętam na jachtach motorowych, jeżeli nie jesty możliwe inaczej, to bandery nosi się jedna pod drugą.

Światło jednostki motorowej (białe dookólne) ma być ileś tam (teraz nie pamiętam ile) powyżej sektorowych (zielone, czerwone, białe). Zwykle jest na niedużym maszciku i tam się podnosi proporce, flagi MKS-u i banderę kraju odwiedzanego. Na małych łódkach, które nie mają świateł często tego maszciku nie ma.

O noszeniu bander jedna pod drugą nie słyszałem, być może jestem człowiekiem starej daty ;) . Może na motorówkach to jest praktykowane, nie będę się sprzeczał. Mnie uczyli tego dość dawno temu i to na kursach żeglarskich. Na motorówki mam tylko najniższy z patentów.
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 19.07.2009 11:38

Też nie mogę znależć wiarygodnej informacji
dot. sprawy oznaczenia i eksponowania bandery na małej łodzi motorowej.
W tym roku zwracałem uwagę jak jest to u innych rozwiązane.
Najczęściej widziałem, że na górze jest bandera kraju gdzie pływamy,
a pod nią bandera kraju z którego pochodzimy.
Tak mieli eksponowane bandery Niemcy, Włosi i Polacy.

Innych nacji na Korculi - oznaczonych na wodzie nie spotkałem
(oprócz oczywiście jednostek Chorwackich i czarterowanych,
pływających tylko pod banderą CRO....

pzdr. samart / Jarek
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 20.07.2009 10:45

a ja mam taki mały ot, czy Citroen Berlingo z przyczepką 5m ( ponton całość waży około 400kg) zaliczy się do 2 kategorii na autostradzie :?: z góry dziękuje za odpowiedź
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.07.2009 13:01

D1ALVARO napisał(a):a ja mam taki mały ot, czy Citroen Berlingo z przyczepką 5m ( ponton całość waży około 400kg) zaliczy się do 2 kategorii na autostradzie :?: z góry dziękuje za odpowiedź

Do drugiej, bo samochód plus przyczepa to więcej niż 2 osie.

pozdrav K
Użytkownik usunięty
Re: uznawanie patentów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2009 12:28

FUX napisał(a):
mottom napisał(a):No to chyba temat uznawania patentów PZMiNW w CRO załatwiony:
http://pzmwinw.pl/Informacjeprasowe/inn ... rwacja.pdf

PADŁEM!!!!!! 8O

Leżę jak placek ! Przez parę dni nie miałem dostępu do internetu, a tu TAKA NIESPODZIANKA. Na wszelki wypadek dokument wydrukowałem i biorę ze sobą do Chorwacji. Pozdrawiam.
Wladek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wladek » 25.07.2009 08:17

Lepiej wydrukuj, zobacz co piszą na forum "Przeglądu Motorowodnego": http://www.motorowodny.pl/forum/viewtop ... =7665#7665

"Witam,

Poniżej e-mail, który dostałem wczoraj wieczorem od czytelnika, który kilka tygodni temu przysłał do redakcji list w tej sprawie:

'Szanowny Panie Patryku,

Piszę do Pana z Hvaru, gdzie udało mi się wykupić winietę tylko dzięki
mailowi od Pana, bo w kapitanacie musiałem pokazać załączniki, które
przysłał mi Pan! Wcześniej pokazywano mi listę uznawanych patentów, na
której PZMWiNowskiego patentu oczywiście nie było. Dzięki Państwa
działaniom i obywatelskiej akcji forum Cro.pl nie mam zepsutego urlopu
i pływam.

Pozdrawiam słonecznie i motorowodniacko
(imię i nazwisko do wiadomości redakcji)'

Warto więc na urlop zabrać ze sobą laptopa lub wydrukować kilka kartek :)

Pozdrawiam
Patryk Kazanecki"

Tak więc lepiej się zabezpieczyć.
Pozdrawiam
Władek
mirekkrk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirekkrk » 26.07.2009 15:09

witam motorowodniaków
ja załatwiałem winiete w miejscowsci Biograd n/more pani bardzo sympatyczna bez problemu mailem patent sternika motorowodnego polski ubezpieczenie z warty i dowód rejestracyjny łodzi a łódz ma 4metry i silnik 50 km cena 420 kun
pozdrawiam
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 18.08.2009 13:35

mój Tato dzisiaj wykupił winietę na ponton 4,7m z silnikiem 40km za 420kun na patent sternika motorowodnego w Zadarskim Kapitanacie - problemów nie było, zachęcam też do kupowania OC na miejscu - Alianz Zadar OC 180kun bezproblemowo nie to co w Polsce :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2009 19:31

Winietę kupiłem dnia piątego sierpnia bez najmniejszych problemów w Kapitanacie Novalija. Widocznie informacja o aktualizacji "PZMiNW" dotarła tam gdzie trzeba. Oczywiście miałem przygotowane w teczce wydrukowane z internetu dodatkowe dokumenty. Ubezpieczenie na ponton kupuje się w Chorwacji łatwiej niż kulkę lodów. Polecam wszystkim mordującym się z Wartą, PZU i ............ Pozdrawiam.
:lol:
Smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 22.08.2009 10:39

smoki3 napisał(a):Ubezpieczenie na ponton kupuje się w Chorwacji łatwiej niż kulkę lodów. Polecam wszystkim mordującym się z Wartą, PZU i ............

Jaką "wersję" ubezpieczenia kupiłeś (OC, CASCO,NW)? Z OC to wiadomo, że w CRO nie ma problemów.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2009 09:32

mottom napisał(a):
smoki3 napisał(a):Ubezpieczenie na ponton kupuje się w Chorwacji łatwiej niż kulkę lodów. Polecam wszystkim mordującym się z Wartą, PZU i ............

Jaką "wersję" ubezpieczenia kupiłeś (OC, CASCO,NW)? Z OC to wiadomo, że w CRO nie ma problemów.....

Na ponton wykupiłem OC. (180 Ku.) Natomiast "zdrowie" podczas pływania pontonem obejmowała polisa Warty "Warta TRAVEL" Pozdrawiam. :lol:

smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.08.2009 11:51

smoki3 napisał(a):Na ponton wykupiłem OC. (180 Ku.)

O ile się orientuję - masz silnik 15KM, a OC jest wymagane od 15kW. Co więc Cię "zmusiło" do wykupienia OC?

smoki3 napisał(a):Warta TRAVEL

W wersji "sporty ekstremalne" czy bez?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2009 21:05

mottom napisał(a):
smoki3 napisał(a):Na ponton wykupiłem OC. (180 Ku.)

O ile się orientuję - masz silnik 15KM, a OC jest wymagane od 15kW. Co więc Cię "zmusiło" do wykupienia OC?

Zdrowy rozsądek ? 180ku to nie majątek.

Warta, bez sportów ekstremalnych. Pozdrawiam. :lol:

smoki3
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 02.09.2009 10:12

smoki3 napisał(a):Zdrowy rozsądek

I to rozumiem :)

smoki3 napisał(a):Warta, bez sportów ekstremalnych.

W sumie szkoda/dobrze/szkoda/dobrze/dobrze/szkoda (sam nie wiem :oops: ) że nie miałeś żadnych "przygód".....
W dalszym ciągu nie wiem, czy wykupywanie opcji "sporty ekstremalne" na ponton ma sens (jedni mówią tak, drudzy inaczej, a okazuje się dopiero przy usuwaniu szkody :twisted: )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone