Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2009 11:10

MorskiPas napisał(a):
maax1 napisał(a):skasuja Espaca + łodż według II czy III auto < 3,5t razem > 3,5t?

To zależy od wysokości auta mierzonej przy pierwszej osi. Jak jest większa niż 130cm to się łapiesz do III kategorii.

Obrazek

Próbowałem poszukać w sieci, ale producent Espaca nie podaje tego wymiaru.

pozdrav K

Jeżeli z przyczepą, to III

Motor vehicles with two or three axles, with the height above 1.30 m measured at first axle with the maximum permissible weight over 3,500 kg and motors vehicles listed under II b) with trailers
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.06.2009 11:18

FUX napisał(a):Jeżeli z przyczepą, to III

Motor vehicles with two or three axles, with the height above 1.30 m measured at first axle with the maximum permissible weight over 3,500 kg and motors vehicles listed under II b) with trailers

A punkt II b jest taki:

Motor vehicles with two axles greater than 1.90 m, and the maximum permissible weight does not exceed 3,500 kg

Espace ma maksymalną wysokość mniejszą niż 190cm, jeśli mówimy o tym Espacu :wink: :?:

pozdrav K
maax1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maax1 » 01.06.2009 11:26

tak o tym czyli Espace IV, na tej stronie o Autostradzie http://www.hac.hr/index.php?task=ces&stask=1 chyba oficjalnej w klasyfikacji aut nie ma nic o 130 cm a poza tym to Espace bez przyczepy jesT chyba w kategorii I a nie w II bo na osia to ma ok 110 cm i nawet z relingiem 180 cm wysokości.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.06.2009 11:42

maax1 napisał(a):tak o tym czyli Espace IV, na tej stronie o Autostradzie http://www.hac.hr/index.php?task=ces&stask=1 chyba oficjalnej w klasyfikacji aut nie ma nic o 130 cm

Ale tu: http://www.hac.hr/index.php?task=ces&stask=2 już jest i tu: cenydr2009.php też jest. Te kategorie są chyba specjalnie tak pogmatwane, żeby był łatwiej oszukiwać na bramkach, ale jak się w to wczytasz to się doczytasz.

Skoro Espace ma 110cm nad przednią osią to bez przyczepy jest w I a z przyczepą w II kategorii. DMC całego zestawu nie ma tu znaczenia.
Użytkownik usunięty
Re: patent

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2009 10:04

mottom napisał(a):Ciekawe co/czy Ci PZMiNW odpowie?

Odpowiedź PZMiNW.

Witam,

Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego
nie jest w stanie Panu zagwarantować,
że patenty wydane przez nas będą
honorowane w innym państwie.
Zależy to od przepisów w danym kraju.

Z poważaniem
Aldona Kaczorek
Ostatnio edytowano 04.06.2009 09:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2009 10:23

Moja odpowiedż do PZMiNW

Witam.
Skoro Państwo wydają w naszym kraju tyle Patentów, a duża ilość z tych osób wyjeżdża
do Chorwacji, to może warto by było postarać się, oto by Chorwaci Nasz Patent Akceptowali.
Myślę, iż jest to też w Państwa interesie.

ps.PANOWIE do piór !!!!!! Kupom mości Panowie !!! Sam nic nie zdołam !!!

pzminw@pzminw.pl

.
Ostatnio edytowano 04.06.2009 09:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 02.06.2009 10:27

smoki3 - ładnie , ładnie...... w tym roku będę robił licencje na holowanie, a w przyszłym roku mam robić starszego sternika, tylko teraz właśnie zaczynam mieć wątpliwości czy to ma sens bo jak pojadę z ojcem do Cro i nie będziemy tam mogli pływać to po co wydawać kasę i tracić czas na szkolenia :evil:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.06.2009 10:53

Według Ch. przepisów akceptowani patenty wydani przez, Polski Związek Żeglarski są:

Żeglarz jachtowy
Sternik jachtowy
Jachtowy sternik morski
Kapitan jachtowy

:hut:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 02.06.2009 11:41

mirko napisał(a):Według Ch. przepisów akceptowani patenty wydani przez, Polski Związek Żeglarski są:

Żeglarz jachtowy
Sternik jachtowy
Jachtowy sternik morski
Kapitan jachtowy

:hut:

W Polsce są oddzielne patenty na łodzie żaglowe i motorowe. Na żaglowe wydaje Polski Związek Żeglarski (te są uznawane w cro) a na motorowe Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego i tych nie ma na liście:
http://www.mmpi.hr/UserDocsImages/20.05.-TABLICA%20(2).pdf

pozdrav K
maax1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maax1 » 02.06.2009 12:02

Kase to oni umieją brać i rozesr*ć ją potem też. A takimi drobiazgami to nie będą się zaimować bo poco? Nie zagwarantują i już. Może i lepiej bo jakby tak zagwarantowali to pewnie ta gwarancja by brzmiała, że patenty nie są nie ważne za granicą.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.06.2009 12:22

W Chorwacji są również dwa rodzaji patentow:
voditelj brodice-morze
voditelj čamca-rzeki i jeziora

uz pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2009 13:19

mirko napisał(a):W Chorwacji są również dwa rodzaji patentow:
voditelj brodice-morze
voditelj čamca-rzeki i jeziora

uz pozdrav

Polski patent sternika wydany przez PZMiNW uprawnia do pływania po morzu. :lol: Ale z tego co widzimy nie w Chorwacji. Pewnie jak zwykle komuś nie chciało się dopełnić formalności. :evil:

smoki3

ps.Czuję się nabity w butelkę !!!
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.06.2009 14:11

Myślę, że patent musi być wydany przez organ upoważniony przez Ministerstwo Gospodarki Morskiej.
Obrazek
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 02.06.2009 19:16

No to zadam pytanie:
- na jakich papierach pływaliście łodziami motorowymi w latach ubiegłych ?

Ja osobiście wezmę 2 patenty: żeglarski i motorowodny,
któryś na pewno zadziała :-)

A tak między nami mówiąc to rejestracje wydane przez PZMWiNW
też są pewnie nie ważne w CRO - ANALOGICZNIE JAK PATENTY !!!

Oj dobrze zrobiłem rejestrując motorówkę jako morski jacht motorowy
z pominięciem PZMWiNW i rejestracja mojej łódki zaczyna się
od wyznacznika POL XXXX

pzdr.Jarek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2009 06:49

WITAM.
Na stronach PZMiNW jest blog i na nim znalazłem ciekawe zapytanie związane z patentami ZAPYTANIE.
Zaczyna to być coraz ciekawsze !

ps.Narazie drugiej odpowiedzi z PZMiNW nie doczekałem się.Pozdrawiam. :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone