Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2009 13:44

Takiego oto emalia wysłałem do PZMiNW.

Witam.
Posiadam patent Starszego Sternika Motorowodnego wydanego przez Państwa.
Chciałbym korzystać z w/w patentu na wodach Chorwackich. Niestety dochodzą mnie niepokojące
informacje o nieakceptowaniu przez Chorwatów patentów PZMiNW.
Bardzo proszę o ustosunkowanie się do mojego zapytania.

ps. Podaję link omawiający tą sprawę na "Forum Chorwacja" forum/viewtopic.php?t=9385&postdays=0&postorder=asc&start=345

pod adres: pzminw@pzminw.pl
Ostatnio edytowano 04.06.2009 09:51 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mottom
Cromaniak
patent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 28.05.2009 15:03

Ciekawe co/czy Ci PZMiNW odpowie?
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 28.05.2009 17:10

Prawo do noszenia bandery polskiej ma wg. Kodeksu Morskiego
jednostka zarejestrowana w kraju bandery. A więc jednostka
bez rejestracji oficjalnie bandery nosić nie może. Może natomiast
( jak admirał) każdy wywiesić swoją flagę.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.05.2009 20:48

volare77 napisał(a):Prawo do noszenia bandery polskiej ma wg. Kodeksu Morskiego
jednostka zarejestrowana w kraju bandery. A więc jednostka
bez rejestracji oficjalnie bandery nosić nie może. Może natomiast
( jak admirał) każdy wywiesić swoją flagę.

Regulamin w Chorwacji:
Brodice upisane u evidenciju (očevidnik) brodica na području Republike Hrvatske dužne su izvan granica unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske viti zastavku Republike Hrvatske.
Flaga musi być na łodzie, które pływają na wodach międzynarodowych (> 12Nm od landu).
mottom
Cromaniak
bandera

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 29.05.2009 14:53

Proszę o ewentualne skorygowanie:
Jeżeli ponton jest zarejestrowany w Polsce, to może nosić banderę polską (z godłem) np. taką:
Obrazek

Jeżeli nie jest zarejestrowany - może nosić tylko flagę np. taką:
Obrazek

Kilka słów o bandrze napisano na:
http://www.zeglarstwo.waw.pl/bandera.htm

Tam jednak jest powiedziane, że banderę może nosić tylko statek żeglugi pełnomorskiej (czyli ponton z kategorią żeglugi przybrzeżną - C - już nie może).

Skoro jednak jednostka wywiesza tylko flagę (czyli "nie nosi bandery") więc uprawnienia takiego sternika do pływania tą konkretną jednostką wydane przez PZMiNW nie są ważne:?:

Inna sprawa - czy w ogóle uprawnienia PZMiNW są dla Chorwatów ważne ?(też wysłałem maila w tej sprawie do PZMiNW)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.05.2009 20:38

Troszkę z innej beczki. Podobno od tego roku przy przejeździe przez Słowację, trzeba wykupować oddzielną winietkę na przyczepę z łódką?
Pienislaw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pienislaw » 31.05.2009 07:41

Witam wszystkich
i od razu wielkie dzięki wszystkim za nieocenione rady a w szczególności te Kolegi MorskiPas.

Dzięki Wam uzupełniam trochę ekwipunek, dokupuję prawidłową kotwicę i 10 czerwca ruszam do Sibenika, gdzie mam zamiar się zwodować swoją łajbą (OuickSilver 555 WA Commander + Mercury 100KM + Mercury 4KM) i wyruszyć na zwiedzanie okolicznych wysepek, mam zamiar nawet dopłynąć do Kornatów.

Jak dotychczas to robiłem krótkie rejsy wokół zatoczki, w której bywamy od kilku lat na Hvarze. Najpierw pontonem Zodiac + Mercury 50KM a od zeszłego roku już nowym QS 555 WA.

Ciągle mnie nosiło by nie tylko używać łódki stacjonarni z brzegu ale ruszyć na wyprawę.

Może ktoś wie gdzie się najlepiej zwodować w Sibeniku (najlepiej jakiś slip) lub okolicy rzeki KRK i gdzie można tam tanio zostawić auto z przyczepą ?

Czy ktoś pływał motorówką w tych rejonach i próbował się wypuszczać na wysepki i aż do Kornat ?

Później, jak nie zatonę icon_smile.gif , to chcę przewieźć łódkę na Korczulę bo podobno ostatniego czerwca jest tam Sylwester (w połowie roku) i też będę miał problem z wodowaniem bo nie znam tamtych rejonów.

Za wszelkie porady z góry dziękuję
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 31.05.2009 10:38

Pienislaw napisał(a):Witam wszystkich
i od razu wielkie dzięki wszystkim za nieocenione rady a w szczególności te Kolegi MorskiPas.

Dzięki Wam uzupełniam trochę ekwipunek, dokupuję prawidłową kotwicę i 10 czerwca ruszam do Sibenika, gdzie mam zamiar się zwodować swoją łajbą (OuickSilver 555 WA Commander + Mercury 100KM + Mercury 4KM) i wyruszyć na zwiedzanie okolicznych wysepek, mam zamiar nawet dopłynąć do Kornatów.

Jak dotychczas to robiłem krótkie rejsy wokół zatoczki, w której bywamy od kilku lat na Hvarze. Najpierw pontonem Zodiac + Mercury 50KM a od zeszłego roku już nowym QS 555 WA.

Ciągle mnie nosiło by nie tylko używać łódki stacjonarni z brzegu ale ruszyć na wyprawę.

Może ktoś wie gdzie się najlepiej zwodować w Sibeniku (najlepiej jakiś slip) lub okolicy rzeki KRK i gdzie można tam tanio zostawić auto z przyczepą ?

Czy ktoś pływał motorówką w tych rejonach i próbował się wypuszczać na wysepki i aż do Kornat ?

Później, jak nie zatonę icon_smile.gif , to chcę przewieźć łódkę na Korczulę bo podobno ostatniego czerwca jest tam Sylwester (w połowie roku) i też będę miał problem z wodowaniem bo nie znam tamtych rejonów.

Za wszelkie porady z góry dziękuję

Ja po ubiegłym sezonie wyleczyłem się ze slipowania łódki do morza. naprawy, hamulców, gniazdka, nowe szczęki (a przyczepa 1 rok użytkowania)koszt ok 400zł.
W wielu miejscach mają dzwigi, lub samochody z dżwigiem koszt ok 30euro... i spokój.
Polecam.
Miejscowi dokładnie wiedzą.
Pienislaw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pienislaw » 31.05.2009 13:07

No tak masz rację, myślałem, że to droższy interes z tym wodowaniem dźwigiem, więc zobaczę na miejscu czy będzie taka możliwość.
Dzięki
maax1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maax1 » 31.05.2009 22:36

witam wszystkich
Wybieram sie pierwszy raz w sierpniu i
Staram policzyć ile dodatkowo kosztuje zabranie łodzi QS 540 WA do Chorwacji:
oceniam ze paliwo do auta ok 200 euro wiecej, winiety chba to samo( austria na 100% czechy chyba tez SK cos ktos piasł ze jest w tym roku jakaś winietka na przyczepę ale nie potwierdzone, w HR nie wiem ile wiecej). slip 2x30 euro, port w Baska Voda ? moze ktoś coś podpowie?, winieta + OC jakieś 80 euro, i paliwo jakies 80 Euro /dzień. no i to chba tyle może jeszcze ktoś coś jeszce do tego doda.
pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2009 06:02

maax1 napisał(a):witam wszystkich
Wybieram sie pierwszy raz w sierpniu i
Staram policzyć ile dodatkowo kosztuje zabranie łodzi QS 540 WA do Chorwacji:
oceniam ze paliwo do auta ok 200 euro wiecej, winiety chba to samo( austria na 100% czechy chyba tez SK cos ktos piasł ze jest w tym roku jakaś winietka na przyczepę ale nie potwierdzone, w HR nie wiem ile wiecej). slip 2x30 euro, port w Baska Voda ? moze ktoś coś podpowie?, winieta + OC jakieś 80 euro, i paliwo jakies 80 Euro /dzień. no i to chba tyle może jeszcze ktoś coś jeszce do tego doda.
pozdrawiam

-Paliwo zamiast np. 7-8 wyvhodzi 12-14l/100 ON
-winiety Czechy nie pamiętam
-Austria do 3,5DMC 7 euro z groszami
-CRO niestety dużo więcej; zobacz tabelę
-slip może być gratis, jeżeli do wody wjedziesz do wysokościzamoczenia opony do felgi, dalej są problemy, jak te opisane wyżej.
maax1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maax1 » 01.06.2009 09:09

z paliwem u mnie trochę inaczej wychodzi bo 11-12 bez i 14-15 pb z przy najbardziej ekonomicznej jeżdzie, bo jak sie zacznie wyprzedzaćto wtedy lepiej juz nic nie liczyć, bo wychodza wartości "wojskowe"
CRO niestety dużo więcej; zobacz tabelę

skasuja Espaca + łodż według II czy III auto < 3,5t razem > 3,5t?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2009 09:37

No to licz się z wynikiem 20l/100
Raczej III

http://www.hac.hr/index.php?task=ces&stask=2
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 01.06.2009 10:33

Pienislaw napisał:
"Może ktoś wie gdzie się najlepiej zwodować w Sibeniku (najlepiej jakiś slip) lub okolicy rzeki KRK i gdzie można tam tanio zostawić auto z przyczepą ?

Czy ktoś pływał motorówką w tych rejonach i próbował się wypuszczać na wysepki i aż do Kornat ? "

Podczas ostatniego pobytu w Brodaricy (tuż za Sibenikiem) mieszkałem u gospodarza, który posiadał własną przystań i zajmował się wodowaniem łodzi przy pomocy dźwigu. W tej miejscowości jest takich urządzeń wiele.

Uważam, że jest to dobre miejsce do wypraw na pobliskie wysepki, w domu mieszkali również ludzie którzy pływali wokół tych wysepek na desce z żaglem.
Podczas trzy krotnego pobytu w tej miejscowości złapałem bakcyla na pływanie tak, że zrobiłem sternika(w Polsce) i będę chcial to tam wykorzystac.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 01.06.2009 11:05

maax1 napisał(a):skasuja Espaca + łodż według II czy III auto < 3,5t razem > 3,5t?

To zależy od wysokości auta mierzonej przy pierwszej osi. Jak jest większa niż 130cm to się łapiesz do III kategorii.

Obrazek

Próbowałem poszukać w sieci, ale producent Espaca nie podaje tego wymiaru.

pozdrav K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone