Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Motorowodniactwo

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 30.04.2009 16:37

FUX - oczywiście nad tym też trzeba będzie pomyśleć :)
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.05.2009 10:45

FUX napisał(a):myśleć trzeba zawsze...

Rozumiem, że "zawsze" w kontekście tego tematu znaczy
- przy dowolnym "styku" :roll: ze sprzętem pływającym (czy na wodzie, czy na lądzie, a może i w powietrzu :? ) :idea:

Nie chciałbym musieć myśleć ZAWSZE - "procesor" nie zdąży mi się schłodzić :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.05.2009 11:41

mottom napisał(a):
FUX napisał(a):myśleć trzeba zawsze...

Rozumiem, że "zawsze" w kontekście tego tematu znaczy
- przy dowolnym "styku" :roll: ze sprzętem pływającym (czy na wodzie, czy na lądzie, a może i w powietrzu :? ) :idea:

Nie chciałbym musieć myśleć ZAWSZE - "procesor" nie zdąży mi się schłodzić :wink:

Także, ale miałem na myśli ostatnie dwa wersy Twojej wypowiedzi, dot. gwarancji, homologacji...
Rozumiem, że z przyczepką już trasy dluższe robiłeś, bo jeżeli nie, to dodaj sobie dluższy o okolo 40-50% czas przejazdu tego samego odcinka...
Wiesz, zamiast 130-150 będziesz musial toczyć się 80-100 max. Te 100 to tylko w Austrii.
Acha. Spalanie także zwiększy i się o kilka litrów na setkę.
Nie zapomnij o drugim trójkącie ostrzegawczym, kole zapasowym do przyczepki, kluczu do kół pasującym i dźwigniku; ten z samochodu niekoniecznie będzie pasował. Kilka drewnianych klocków do podlożenia także może się przydać.
Przyczepka ma hamulec najazdowy?
Jak będziesz się slipował, to nie wjeżdżaj glębiej do wody, niż grubość opony. Głębiej załatwisz hamulce i łożyska, mimo, że są tzw. hermetyczne.
Jeżeli cos jeszcze przyjdzie mi do glowy, to napiszę. Masz pytania?
Pisz.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 04.05.2009 11:50

FUX - dzięki za wszystkie rady, na pewno będą pomocne.
mottom
Cromaniak
przyczepka

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.05.2009 11:50

Właśnie z uwagi na powyższe argumenty FUX'a , które określam jako "przeciw" :cry: wybieram się do Cro tylko z pontonem - złożę go do bagażnika, a silnik do boxa na dach i jazda..... :D
D1ALVARO - przemyśl jeszcze tę przyczepkę........ :roll:
FUX
Weteran
Re: przyczepka

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.05.2009 11:59

mottom napisał(a):Właśnie z uwagi na powyższe argumenty FUX'a , które określam jako "przeciw" :cry: wybieram się do Cro tylko z pontonem - złożę go do bagażnika, a silnik do boxa na dach i jazda..... :D
D1ALVARO - przemyśl jeszcze tę przyczepkę........ :roll:

RZECZY LŻEJSZE NA DACH, CIĘŻSZE JAK NAJNIŻEJ DO SAMOCHODU!!!!!!!
mottom
Cromaniak
lżejsze

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.05.2009 12:07

FUX - po co ten krzyk :twisted: - rozumiem, że ogólne ostrzeżenie dla innych
Mój silnik jest lżejszy od pontonu (jakieś 35kg) i tylko on idzie do boxa (właściwie do kufra elastycznego Thule Ranger) na dach. Dodatkowo, mając go poza autem - rzeczy/ubrania/cały samochód nie przejdą zapachem benzyny i oleju -
to rozwiązanie to taka "scalona alternatywa przyczepki bez przyczepki" :idea:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.05.2009 12:42

A po to krzyczę, że rozplanowanie ladunku jest kluczowe dla bezpiecznej jazdy. Zobacz post, a w zasadzie zdjęcie, z rowerami rozsypanymi na jezdni. Nie zdajesz sobie sprawy, jak może Cię na pobocze przewieźć 50-100kg ładunku...
Większość forumowiczow jeździ z boxami, bagażnikami okazyjnie i chce zabrać pół domu. Wtedy różne półśrodki się mszczą :evil: .
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 04.05.2009 13:33

FUX napisał(a):Nie zdajesz sobie sprawy, jak może Cię na pobocze przewieźć 50-100kg ładunku...

I znowu zupełnie niepotrzebnie konkretnie mnie ("zdajesz") pouczasz :twisted: . Skąd wiesz, że sobie nie zdaję z tego sprawy :?: .
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.05.2009 13:45

mottom napisał(a):
FUX napisał(a):Nie zdajesz sobie sprawy, jak może Cię na pobocze przewieźć 50-100kg ładunku...

I znowu zupełnie niepotrzebnie konkretnie mnie ("zdajesz") pouczasz :twisted: . Skąd wiesz, że sobie nie zdaję z tego sprawy :?: .

No to jeden świadomy więcej... :wink:
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 17.05.2009 08:48

Jacek L - podziwiam Twoją łódkę na fotkach, jest to coś a la rybitwa :?: możesz podać wymiary, wagę , silnik jaki masz w niej oraz jak się tym pływało w Cro :?: sam się zastanawiam nad jakimś plastikiem do turystyki i może ewentualnie do rybek :D
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 17.05.2009 11:34

D1ALVARO napisał(a):Jacek L - podziwiam Twoją łódkę na fotkach, jest to coś a la rybitwa :?: możesz podać wymiary, wagę , silnik jaki masz w niej oraz jak się tym pływało w Cro :?: sam się zastanawiam nad jakimś plastikiem do turystyki i może ewentualnie do rybek :D

Nie podziwiaj ,tylko spokojnie zrób sobie sam taką , nic specjalnie trudnego. Trochę cierpliwości, trochę czasu no i trochę wydatków ,ale frajda większa jak byś kupił gotową (no i duuużo taniej)
Skorupę kupiłem od kolegi , który ma formę - 5000zł- uzbrojenie w sterociągi + zbiornik +odbojnica, knagi, relingi i inne duperele to koszt ok 4000zł. Potem przyczepka koszt jakieś 1500 ,rejestracja + certyfikat 450 i można pływać :)

wymiary - 4,95 długa, szerokość 2,25 waga po uzbrojeniu ok 450kg z silnikiem ponad 600 , zbiornik paliwa 84 litry ( dotankowany już w Bośni- żeby nie targać następnych 100 kg), silnik mercury 90 , pomocniczy Jonson 4 KM - w Cro pływało się super , nawet po zafalowanym morzu , łódka jest dość sztywna ,więc z przeskokami po falach nie było problemu .
Niestety po powrocie poszła do nowego właściciela - teraz na ukończeniu taka sama , myślę że będzie dużo lepsza (więcej doświadczenia) z trochę mniejszym silnikiem (Suzuki 70 albo Honda 50) tamten silnik był trochę za duży i za paliwożerny.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 17.05.2009 13:27

Jacek L - jeśli możesz to poprosiłbym fotki Twojej łódki, chciałbym się temu bliżej przyjrzeć :)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 18.05.2009 14:49

D1ALVARO napisał(a):Jacek L - jeśli możesz to poprosiłbym fotki Twojej łódki, chciałbym się temu bliżej przyjrzeć :)

Witaj - w sumie niewiele mam do pokazania ,bo nowa łódka jeszcze nie skończona a poprzedniej mam kilka fotek ( nawet w trakcie budowy) ale nie nadaje się to raczej na forum :) podaj e-majla ,to chętnie Ci wyślę i opiszę jak z takim czymś trzeba się pomęczyć - ewentualnie mogę nawet Ci wysłać przybliżony kosztorys (zakupy materiałów) Pozdrav !
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 18.05.2009 16:28

Jacek L - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl , dzięki bardzo chciałbym zobaczyć jak to wygląda, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie gdyż szukam czegoś małego najlepiej do 4,5m żeby nie ważyło nie wiadomo ile, a w sumie kabina mi nie potrzebna, a waga się liczy ponieważ będę to ciągał Citroenem Berlingo hdi ( przynajmniej na razie ) i właśnie tak mi się coś myśli krypa 4,3 - ,4,6m z 40 - 50km 4 suwem - już trochę tych pontonów przerobiłem i myślę że czas na jakąś stałą jednostkę :) poza tym można już kupić 4 suwa z bezpośrednim wtryskiem paliwa ( nie gaźnik ) a takie motory potrafią palić przy turystycznym pływaniu w ślizgu nawet 3,5l h ( oczywiście przy lekkiej i małej łodzi )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone